Draadloos laadstation voor elektrische fietsen

2 jaar geleden

e-bike-opladerStudenten en onderzoekers van de TU Delft hebben 12 oktober jongstleden het eerste draadloze laadstation voor elektrische fietsen geopend. Het is onderdeel van de living campus en een onderzoeksproject om ‘slimmere’ steden te creĆ«ren. Het laadstation is tot stand gekomen als afstudeerproject van meerdere studenten die verantwoordelijk zijn voor verschillende onderdelen van het laadstation.

Video:

Het station biedt plaats aan vier elektrische fietsen, een elektrische scooter en een onderzoeksfiets die draadloos wordt opgeladen. Het laadstation is voorzien van acht zonnecellen die ook in de winter voldoende energie genereren om de fietsen en de scooter te voorzien van stroom. Daarnaast bevat het laadstation batterijen die voldoende energie kunnen opslaan om ook bij gebrek aan zonlicht te functioneren.

tudelftZo werkt het

De onderzoeksfiets is voorzien van een speciale dubbele standaard die voorzien is van een kleine spoel. Deze standaard wordt op een magnetische tegel in het laadstation geplaatst die de accu van de elektrische fiets via de spoel oplaadt. Via een ingebouwd scherm of via de mobiel van de gebruiker, kan deze de voortgang van het laadproces volgen. De oplaadduur verschilt niet ten opzichte van normaal opladen via de bekende oplader.

Meer nieuwsartikelen