Duizenden e-bikes krijgen chip tegen diefstal

2 jaar geleden

04502263_01Sparta gaat als eerste grote fietsenfabrikant tienduizenden e-bikes in Nederland en België op de markt brengen die in verbinding staan met internet. De Nederlandse Fietsersbond verwacht dat die ontwikkeling fietsendieven enorm in de wielen rijdt.

De eigenaar staat via een speciale app in contact met zijn fiets. Als die bijvoorbeeld wordt verplaatst -of omvalt- krijgt hij een melding op zijn telefoon. Het terugvinden van gestolen fietsen via internet maakt de opsporing ervan veel doeltreffender, zegt Saskia Kluit van de Fietsersbond. ,,We verwachten dat andere producenten snel volgen en dat ook ‘gewone’ fietsen over een paar jaar met deze apparatuur worden uitgerust.”

Speciaal kastje in de fiets

Dit jaar nam de diefstal van e-bikes een vlucht, met name door bendes afkomstig uit Oost-Europa. De Connected e-bike wordt komend voorjaar in productie genomen, zegt Mark Kuper van Sparta. Het ‘grootste deel’ van de elektrische fietsen van Sparta wordt uitgerust met een speciaal kastje dat voor de verbinding met internet zorgt. ,,Dat kun je niet uit de fiets halen zonder ‘m voor de helft te slopen”, zegt Kuper. Daarmee wordt diefstal volgens Kuper veel minder aantrekkelijk.

Dat is een goede zaak, vindt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. ,,Als je voortaan kunt zien waar je fiets is, dan is dat zeker positief. Alles wat het risico op diefstal vermindert, is interessant.”

GPS, GPRS, Bluetooth en bewegingssensor

Sparta introduceert fietsen met draadloze connectiviteit. In het frame zit een module met GPS, GPRS, Bluetooth en bewegingssensor. Via een app kan de locatie van de fiets worden opgezocht. De ‘connected’ fietsen komen vanaf 2017 in de reguliere collectie van Sparta en mogelijk ook bij andere merken uit de Accell Groep, zoals Batavus en Koga. Begin dit jaar heeft Sparta al een serie van 250 Connected e-bikes verkocht.

Zowel de IoT module als de app zijn ontwikkeld door Conneqtech in samenwerking met AXA Bike Security, een van de grootste producenten van fietssloten. De module met sensoren en connectiviteit wordt diep ingebouwd in het frame van de fiets en is ook stof- en waterdicht.

Algemeen directeur van Conneqtech Bart Visser vertelt dat het IoT-platform geschikt is voor meerdere toepassingen. Eén ervan is dat de fiets zijn bezitter waarschuwt als de fiets wordt verplaatst of gestolen. Dat zou kunnen worden verkocht als onderdeel van een fietsverzekering.

250 e-bikes als proef

Sparta rustte in juni dit jaar 250 e-bikes uit met de ‘kastjes’, bij wijze van proef. ,,Voor zover we weten is er niet een gestolen”, zegt Kuper. Wel werd eerder een ‘connected’ fiets gestolen van een Sparta-medewerker. ,,We zagen dat de e-bike stil kwam te staan in Venetië.”

Denk jij dat dit gaat helpen tegen diefstal van elektrische fietsen? Reageer onder dit artikel.

Bron: AD.nl , Telecompaper

Meer nieuwsartikelen