E-bike kopen voor 5 euro?

3 jaar geleden

Een 37-jarige man uit Tilburg had dit weekend maar weinig gevoel voor marktwaarde is aangehouden op verdenking van heling nadat hij een e-bike probeerde te verkopen voor slechts vijf euro.

De man bood afgelopen weekend de elektrische fiets aan op het Korvelplein in Tilburg, meldt de politie. De elektrische fiets zat zelfs nog op slot. Een toevallige voorbijganger liet de deal aan zijn neus voorbijgaan en schakelde de politie in. Agenten konden de heler onderscheppen en namen hem mee naar het politiebureau.

Ruim 25.000 elektrische fietsen gestolen in 2015

Vorig jaar is opnieuw een recordaantal elektrische fietsen gestolen. Het gaat naar schatting om 25.000 e-bikes. Exacte cijfers zijn er niet, omdat in aangiftecijfers van de politie geen onderscheid wordt gemaakt tussen gewone en elektrische fietsen. Op dit moment zijn er zo’n 1,5 miljoen e-bikes in Nederland. Hoeveel er vorig jaar verkocht werden, is nog niet bekend. In 2014 waren het er 223.000.

Verzekeraars zeggen dat het aantal diefstallen van elektrische fietsen het afgelopen jaar weer flink is gestegen. De drie grootste fietsverzekeraars waren het afgelopen jaar zeker 10,5 miljoen euro kwijt aan schadeclaims. De politie heeft aanwijzingen dat e-bikes vooral in trek zijn bij georganiseerde bendes. Zo verdween in oktober een partij van 200 e-bikes bij een bedrijf in IJsselstein. Ook stuit de politie soms op bestelbusjes waarin tientallen gestolen fietsen tegelijk worden vervoerd.

De partijen gaan de diefstal van e-bikes daarom gericht aanpakken. De plekken waar de meeste fietsen verdwijnen, worden de komende tijd in kaart gebracht. Daar gaat de politie elektrische lokfietsen neerzetten. Tot nu toe werden met lokfietsen vooral gelegenheidsdieven gepakt. De politie wil nu de professionele dieven en helers opsporen. Dat kan onder meer door de lokfietsen langer te blijven volgen, om te zien waar ze uiteindelijk terechtkomen.

Verzekeraars vinden dat fietseigenaars nog te laks zijn met het beveiligen van hun e-bike. Ze wijzen op het belang van extra sloten. Verder vragen ze gemeenten om meer ijzeren hekjes te plaatsen, waar de fietsen aan vastgezet kunnen worden. Lees hier alle tips tegen diefstal.

Bron: Politie.nl / Fietsmarkt

 

Meer nieuwsartikelen