E-bike met middenmotor gemaakt van bamboe

2 jaar geleden

my_Boo_my_Volta_eqp_freigestellt_1200px-696x497My Boo, de makers van de eerste bamboe gemaakte e-bike ter wereld. Vanaf 2017 kan het jonge bedrijf met partners in Ghana, ’s werelds eerste en enige elektrische bamboe fiets met een geïntegreerde middenmotor verkopen.

My Boo, een jong start-up bedrijf uit Kiel (Duitsland), wil met een team ​ecologisch en sociaal duurzame producten aanbieden. Samen met het Yonso project in Ghana, hebben zij de juiste partner gevonden voor het maken van bamboefietsen.

Bamboe

Bamboe is een grassoort en is de snelst groeiende plant ter wereld, sommige soorten groeien wel tot 30 cm per dag. Na uitdroging kan bamboe zelfs gebruikt worden voor steigers. Afgezien van de enorme draagcapaciteit en het lichtgewicht materiaal is het ideaal voor het bouwen van fietsframes. De bamboestaven zijn hol en is het materiaal flexibel. Het bamboe kan daarnaast zeer goed schokken absorberen.

einzigartig-1

teambild_ghana-2-696x466Ghana

De kwaliteit van het gras is bijzonder goed in de Ashanti-regio, Ghana. De inmiddels vijftien vaste medewerkers zijn in deze regio op zoek naar de beste bamboebars die daar groeien. Voor verwerking worden de bamboestokken eerst nog enkele maanden gedroogd. Hierdoor worden de bamboestokken nog stabieler.

Werkplaats

De aluminium onderdelen worden met hars verwerkt in de bamboestokken. Verder worden de frames delen met hars geïmpregneerde bamboe vezels aan elkaar gemaakt. Zodra deze helemaal droog zijn, is er een zeer stabiele behuizing gemaakt. Het totale frame bestaat voornamelijk uit natuurlijke materialen. Voor één frame is ongeveer 80 uur handarbeid nodig.

workshop-686x1024

Uniek

De grote finale is de kwaliteitscontrole. Na het afleggen van deze eindcontrole gaan de frames via een zeecontainer naar Noord-Europa. In Kiel schildert een lokaal team het frame, deze maakt het frame bestendig tegen kou en nattigheid. Om uiteindelijk de kwaliteit en veiligheid van het natuurlijke materiaal bamboe te garanderen, wordt er een controle uitgevoerd door het testlaboratorium Efbe Prüftechnik GmbH.

Vanaf 2017 biedt My Boo de “My Volta” aan, dit is de eerste bamboe e-bike met middenmotor. Hiervoor zal de Shimano STEPS gebruikt E6000 middenmotor worden gebruikt. 

 

Shimano batterij

De 418 Wh batterij zit onder de bagagedrager, gemakkelijk en eenvoudig te verwijderen. Met deze batterij zijn afstanden tot 120 km haalbaar. Verder beschikt de fiets over Shimano schijfremmen, bamboe spatborden, een Busch & Müller Lux 30 LED-verlichting en een Nexus 8-versnellingsnaaf. De My Volta heeft een totaalgewicht van 19,5 kg en is hiermee licht genoeg voor gemakkelijk gebruik.

my_Boo_my_Volta_ShimanoSteps_2_1200px-696x464 my_Boo_my_Volta_ShimanoSteps_1_1200px

In het voorjaar van 2017 is de bamboe e-bike My Volta leverbaar. Deze heeft een prijskaartje van € 3799. Z

 

Meer nieuwsartikelen