E-bike rukt op bij fietsvierdaagse

2 jaar geleden
hoofdfotoHet overgrote deel van de deelnemers aan plaatselijke fietsvierdaagses gebruikt mechanische doping: zij rijden op elektrische fietsen. Bij de fietsvierdaagse in het Brabantse Sint-Oedenrode bleek na een telling dat 78 procent van de deelnemers op een e-bike reed.

Het gebruik van e-bikes lijkt in korte tijd flink te zijn toegenomen. Ook in Sint-Oedenrode, waar nu 78 procent van de deelnemers een e-bike had. ,,Vijf jaar geleden was dat nog zo’n tien procent”, vertelt voorzitter Rien Voets.

Die kentering noopt tot aanpassingen van de route. ,,Elektrische fietsen hebben een hekel aan zandpaden. Vooral fietsen waarbij de motor in het voorwiel zit, sturen zwaarder en slippen eerder in het rulle zand. Dat leverde enkele valpartijen met schaafwonden op. Dus we schrappen steeds meer zandpaden uit de routes.”

Ook vraagt de hogere gemiddelde snelheid van de deelnemers om betere bewegwijzering. ,,Als een groep elektrische fietsers bij elke afslag op een formulier moet kijken, wordt er geremd en gebeuren er ongelukken.” Bij de Fietsvierdaagse door de Peel gaan ze het aantal e-biokes ook tellen. ,,Ik verwacht dat zes van de tien fietsen elektrisch is,” vertelt voorzitter Paul van Sambeeck. ,,Maar het zou me niet verbazen als het veel hoger uitvalt.”

Racen

De Peelvierdaagse houdt eveneens rekening met de veranderende doelgroep. Zo waakt de organisatie voor te lange rechte stukken die ‘racen’ in de hand werken. ,,En we drukken mensen bij de start op het hart dat het geen wedstrijd is, maar een toertocht.”

De meeste organisaties zijn wel blij met de opkomst van de elektrische fiets. ,,De deelname liep een beetje terug, maar door de elektrische fiets zitten we weer in de lift”, constateert voorzitter Hans Dorscheidt van de toertocht in Bladel.

Bron: AD.nl

Meer nieuwsartikelen