E-fiets krijgt status ‘brommer-light’

UB-Specialized-Turbo-S-Playboy-Edition-detail1.jpg.10180756Snelle elektrische fietsen ook wel speed pedelecs krijgen vanaf 2017 een bromfietsplaatje, maar de integraalhelm wordt bij nader inzien toch niet verplicht. Dit zal bij een hoop eigenaren positief worden ontvangen. De bestuurder mag straks een veel sportievere helm dragen die lichter en beter ventilerend is. Dat heeft het kabinet volgens ingewijden besloten.

Er is al langere tijd een grote discussie gaande over de status van de zogeheten speed pedelec. Deze elektrische fiets behaald snelheden tot wel 45 km/u. Deze rappe E-bike wint snel aan populariteit. Daarom zijn nieuwe regels nodig.

Snorfiets

Nog niet besloten is of de elektrische racefiets overal op de rijbaan moet, net als een brommer. Minister Schultz (Verkeer) gaat samen met de gemeenten onderzoeken hoe dit het beste geregeld kan worden. Momenteel valt de speed pedelec onder de wetgeving voor de snorfiets. Dit betekent dat je er maximaal 25 km/u mee mag fietsen en geen helm hoeft te dragen. Maar ook dat je minstens 16 jaar moet zijn om er op te mogen rijden.

Turbo Playboy Vertical.jpg.10180538Verzet

Er was recent veel verzet tegen de extra regels voor speed pedelec-gebruikers. Volgens ingenieursbureau Grontmij, dat onderzoek deed, wordt de maximale snelheid bijna nooit behaald, zeker niet binnen de bebouwde kom. Die wordt sowieso al gemeden door E-racefietsers. ,,Grontmij concludeert dat de snelle e-bike gebruikers meer verdient dan op één hoop te worden geveegd met bromfietsers en beveelt onder andere aan om speed pedelec binnen de bebouwde kom op het fietspad toe te blijven staan.”

Regels
Het is volgens verkeersexperts uit oogpunt van veiligheid echter belangrijk dat de snelle elektrische fiets aan regels wordt gebonden. Ook moet worden geïnvesteerd in methoden die ervoor zorgen dat de speed pedelec-gebruiker tijdig wordt waargenomen door ander verkeer, luidt het advies. De verwachting is dat de komende jaren voor het eerst sinds 1961 meer fietsers dan inzittenden van auto’s in het verkeer zullen omkomen. Dat komt mede door de opkomende populariteit van de e-bike.

Zelf een snelle e-fiets ervaren?

Benieuwd of het wat voor jou is? Test zelf eens een aantal snelle e-bikes / speed pedelecs op de ElektrischeFietsen.com Events 2016.

Bron: AD.nl
E-fiets krijgt status ‘brommer-light’ was last modified: maart 25th, 2016 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. lara
  lara 24 juni, 2016, 15:00

  Racefietsen en speed pedelecs hebben hetzelfde probleem. Het ligt niet aan de motor maar aan de gebruiker dat ze op het fietspad voor problemen zorgen.

  Als voor nieuwe voertuigen een goed geijkte snelheidsmeter verplicht wordt, dan zou de wetgever de verkeersstromen op snelheid kunnen scheiden. Met enkele strepen op het wegdek en een video met timer kan ‘geflitst’ worden voor de handhaving.

  Voorstel: hanteer een maximumsnelheid van 20 km/u op fietspaden binnen bebouwde kom en van 50 km/u op brede fietspaden erbuiten. Schaf die irritante extra categorie van 45 km/u af en laat de brommers/racefietsers/speed pedelecs die met de auto’s mee kunnen komen ervoor kiezen om in de bebouwde kom op de hoofdbaan te rijden en daar de maximale snelheid voor auto’s aan te houden. Alleen als ze < 20 km/u rijden zijn ze welkom op het fietspad.

  Reply this comment
 2. fred
  fred 30 maart, 2016, 20:04

  Zal een mooie rotzooi worden met een snelle ebike op het fietspad het is nu al ooit te ge gek voor woorden als ik met mijn lichamelijk voortbewogen fiets op het fietspad fiets en er een groepje wielrenners voorbij willen laat staan dat er ook nog eens speed pedelecs bij komen.
  Op de rijbaan ermee met een helm op.

  Reply this comment
 3. Mario Willems
  Mario Willems 25 maart, 2016, 22:22

  Via een e-mailbericht op deze pagina gekomen. De tekst in de
  mail was: “Snelle elektrische fietsen ook wel speed pedelecs
  krijgen vanaf 2017 een bromfietsplaatje, maar de integraalhelm wordt bij nader inzien toch niet
  verplicht. Lees verder.” (door te klikken op de hyperlink uiteraard).

  Enkele opmerkingen:

  – Blijkbaar gaat het om een Nederlandse pagina (Minister Schultz is een
  Nederlandse), dus de info is niet relevant voor België.

  – Grontmij heeft het over de ‘E-racefietsers’. Ik voel mij zeker geen
  e-racefietser maar rij wel met een snelle elektrische fiets met ondersteuning tot 40 km/u.

  – Als ‘snelle elektrische fietser’ op de openbare weg moeten rijden is ronduit
  gevaarlijk! Automobilisten hebben me al wel vaker van de baan getoeterd. Tegen 30 à 35 km/u
  op de weg rijden waar net naast jou auto’s tegen 70 km/u (en meer!) rijden is
  ronduit levensgevaarlijk. Dat beseffen blijkbaar ook automobilisten. Hopelijk nu ook nog de politici!

  – Een ‘gewone’ elektrische fiets (tot 25 km/u) was voor mij geen optie: ik zou
  dan nauwelijks sneller op mijn bestemming zijn dan met een gewone fiets.

  – Ik geniet van mijn Sparta speed-bike die ik bijna uitsluitend voor
  woon-werkverkeer gebruik, en dit grotendeels via een fietspad langs een kanaal en
  via een baan zonder verkeerslichten waar weinig auto’s rijden. Een aanrader! Maar de prijs
  is jammer genoeg ook wel wat anders dan een gewone fiets.

  – Een goede regelgeving is zeker nodig, zowel in België als Nederland, maar
  laat die er aub komen na degelijk overleg met de (frequente) fietsgebruikers zelf!
  – Mijn ervaring leert me dat de meeste andere weggebruikers (voetgangers, fietsers, automobilisten, …) nog helemaal niet vertrouwd zijn met snelle elektrische fietsen. Een goede verzekering Is zeker een aanrader, en defensief rijden is iets wat je jezelf zeker moet opleggen.
  VEEL RIJPLEZIER!

  Reply this comment
 4. Jos Grispen
  Jos Grispen 25 maart, 2016, 12:59

  Eindelijk, nu nog een fatsoenlijke nummerplaat of liefst geen, persoonlijk zou ik toch de snelheid beperken tot 32 km ondersteuning, vermogen beperken tot 350 Watt ,tegen 45 km per uur kunt ge geen verre afstanden afleggen, hooguit 50km met een dikke batterij, 32 km/uur geeft mij meer rijplezier dan 45 km/uur en dan haal ik hoogstens 26km/uur gemiddeld en in de stad zeker niet, en bij een vaste beperking van 25 km /uur gaat ge dikwijls tegen de grens aan fietsen wat niet plezierig is, daarom die 32km/uur.

  Reply this comment
 5. Louis
  Louis 25 maart, 2016, 12:14

  Ook hier is de kopregel met Integraalhelm weer tendensieus, er zijn vele soorten helmen beschikbaar voordat je een Integraalhelm op je hoofd zet! Dit soort helm gebruikt men veel op snelle motoren en bromfiguren gebruiken de goedkope variant daarvan want bij de laatste niet erg praktisch is….
  In landen om ons heen is de helm bij fietsers al jaren gewoongoed en is beschikbaar, goedgekeurd in alle soorten en prijsklassen!

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Speed pedelecsOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook