E-fiets krijgt status ‘brommer-light’

3 jaar geleden

UB-Specialized-Turbo-S-Playboy-Edition-detail1.jpg.10180756Snelle elektrische fietsen ook wel speed pedelecs krijgen vanaf 2017 een bromfietsplaatje, maar de integraalhelm wordt bij nader inzien toch niet verplicht. Dit zal bij een hoop eigenaren positief worden ontvangen. De bestuurder mag straks een veel sportievere helm dragen die lichter en beter ventilerend is. Dat heeft het kabinet volgens ingewijden besloten.

Er is al langere tijd een grote discussie gaande over de status van de zogeheten speed pedelec. Deze elektrische fiets behaald snelheden tot wel 45 km/u. Deze rappe E-bike wint snel aan populariteit. Daarom zijn nieuwe regels nodig.

Snorfiets

Nog niet besloten is of de elektrische racefiets overal op de rijbaan moet, net als een brommer. Minister Schultz (Verkeer) gaat samen met de gemeenten onderzoeken hoe dit het beste geregeld kan worden. Momenteel valt de speed pedelec onder de wetgeving voor de snorfiets. Dit betekent dat je er maximaal 25 km/u mee mag fietsen en geen helm hoeft te dragen. Maar ook dat je minstens 16 jaar moet zijn om er op te mogen rijden.

Turbo Playboy Vertical.jpg.10180538Verzet

Er was recent veel verzet tegen de extra regels voor speed pedelec-gebruikers. Volgens ingenieursbureau Grontmij, dat onderzoek deed, wordt de maximale snelheid bijna nooit behaald, zeker niet binnen de bebouwde kom. Die wordt sowieso al gemeden door E-racefietsers. ,,Grontmij concludeert dat de snelle e-bike gebruikers meer verdient dan op één hoop te worden geveegd met bromfietsers en beveelt onder andere aan om speed pedelec binnen de bebouwde kom op het fietspad toe te blijven staan.”

Regels
Het is volgens verkeersexperts uit oogpunt van veiligheid echter belangrijk dat de snelle elektrische fiets aan regels wordt gebonden. Ook moet worden geïnvesteerd in methoden die ervoor zorgen dat de speed pedelec-gebruiker tijdig wordt waargenomen door ander verkeer, luidt het advies. De verwachting is dat de komende jaren voor het eerst sinds 1961 meer fietsers dan inzittenden van auto’s in het verkeer zullen omkomen. Dat komt mede door de opkomende populariteit van de e-bike.

Zelf een snelle e-fiets ervaren?

Benieuwd of het wat voor jou is? Test zelf eens een aantal snelle e-bikes / speed pedelecs op de ElektrischeFietsen.com Events 2016.

Bron: AD.nl

Meer nieuwsartikelen