Fabrikant e-bike onduidelijk over slechte accu

accu StepsDe e-bike heeft voor tienduizenden bezitters een onaangename verrassing: de accu geeft na een paar jaar de geest. De Fietsersbond hekelt de rol van fabrikanten.

Een verkoper vertelt niet dat de accu na 2 of 3 jaar kapot kan zijn en dat een nieuwe 500 tot 600 euro kost zegt Martin Leemans van Fietsned.

,,Nee, natuurlijk wisten mensen dit niet toen ze de fiets kochten,” zegt directeur Martin Leemans van Fietsned, een keten van mobiele fietsenmakers. ,,Een verkoper roemt de trapondersteuning en het gemak. Maar vertelt niet dat de accu na 2 of 3 jaar kapot kan zijn en dat een nieuwe 500 tot 600 euro kost. Wij krijgen jaarlijks 60.000 telefoontjes van klanten en dit jaar verwacht ik dat toch wel 20 tot 25 procent over de accu’s gaat. ‘Hij doet het niet,’ is het meest gehoorde zinnetje bij ons callcenter.”

Sinds 2010 zijn er ruim 1 miljoen e-bikes verkocht. Vorig jaar was bijna één op de drie nieuwe fietsen een elektrische en het aandeel in de fietsverkoop blijft volgens brancheorganisatie Bovag groeien.

accu bagagedragerAchilleshiel

Maar de accu is de achilleshiel van de elektrische fiets, stelt de Fietsersbond. De batterij blijkt veruit het duurste en minst duurzame onderdeel van de fiets. Volgens de Fietsersbond zou een vervangend exemplaar niet meer dan 300 euro hoeven te kosten.

E-bike-tester Kees Bakker van de Fietsersbond: ,,De accu-vervanging is het verdien­model van de fabrikanten. Het is als met de printers: peperdure ­cartridges. Fietsaccu’s zijn merkgebonden, zodat de prijs opgedreven kan worden. De consument moet bij de fabrikant kopen. Ik heb niet het idee dat dat bij de koop duidelijk wordt gezegd. Fabrikanten zouden veel duidelijker moeten vertellen wat je van een accu kan verwachten.”

Mooi weer

Vooral mensen die ’s winters nooit fietsen, zijn de dupe van de uitvallende accu’s. Als de accu in een koude berging ligt, gaat de kwaliteit met sprongen achteruit. Klachtenforums op internet staan vol met verhalen over peperdure batterijen die net na de garantietermijn van 2 jaar de geest geven.

De grote fietsmerken Gazelle, Batavus, Sparta is sinds vorige week woensdag herhaaldelijk om een reactie gevraagd, maar zij wilden niet reageren.

Bron: AD.nl

Wij zijn benieuwd naar uw ervaring hiermee? Reageer direct op dit artikel.

Fabrikant e-bike onduidelijk over slechte accu was last modified: mei 30th, 2016 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Gatze
  Gatze 10 maart, 2018, 18:07

  Reset accu s van Batavus E-bike: De accu,s van de fietsen van mijn buren gingen binnen een week na elkaar “kapot”. De accu’s waren bijna 4 jaar oud. De fietsenmaker stuurde deze accu’s voor onderzoek op en kwam nadien met de mededeling dat de accu’s kapot waren. Aan dit onderzoek waren wel kosten verbonden. Door mijn buren werden 2 nieuwe accu’s aangeschaft. Omdat van het onderzoek twee test rapportjes waren opgemaakt, kon ik zien dat met de cellen niets aan de hand was. Verder bleek 1 accu 69 keer te zijn opgeladen en de andere 73, kortom nog lang geen 500 keer wat normaal wel zou moeten kunnen. Echter indien de accu in een fiets werden geplaatst toonde het display constant knipperende blokjes van de cellen. Ik heb toen beide accu’s helemaal ontladen door er 4 in serie geschakelde lampjes van 12 volt, 10 watt op aan te sluiten, wat een stroom opleverde van 0,75 amp. Na het ontladen heb ik de accu’s weer opgeladen. Bij het terugplaatsen in de fietsen bleken beide weer optimaal te werken. Bij problemen met een accu het proberen waard dus.

  Reply this comment
 2. F.Vandenberghe
  F.Vandenberghe 4 juni, 2016, 15:11

  Bij het Belgische merk NORTA uit Olen koste een nieuwe batterij verleden jaar 775 euro!
  En dit voor 36 volt en amper 9.5 watt.Deze wattage wordt bijna niet meer verkocht.
  Schaamteloze afzetterij lijkt mij.

  Reply this comment
 3. van goidsenhoven ben
  van goidsenhoven ben 3 juni, 2016, 17:58

  Net als bij auto’s iets vervangen kost 20X de kostprijs.

  Reply this comment
 4. Visser
  Visser 3 juni, 2016, 17:48

  De accu van de Saxonette gebruiken wij nu vier jaar en er ging alleen een zekering kaduc….kosten? Nihil…..!

  Reply this comment
 5. Ouwehand
  Ouwehand 3 juni, 2016, 14:10

  Het zou de Europese overheid sieren hier een standaard af te dwingen. Elke auto heeft een allround uitwisselbare accu van 12V waardoor veel acculeed en-kosten de consument bespaard blijft. Ook is het voor consumenten(-bonden) niet verkeerd zich hier heel sterk voor te maken. De fietsfabrikanten hebben hun goodwill wel verspeeld.

  Reply this comment
  • Bert
   Bert 1 augustus, 2016, 11:42

   Een auto accu hoeft slechts kort een burst aan power te geven bij het starten en werkt verder als buffer voor allerhande onderdelen in de auto. In auto’s wordt nog altijd de ouderwetse loodaccu gebruikt, een techniek die goedkoop is. Bovendien werkt elke auto op een 12 volt installatie wat ook kan, de motor levert immers het vermogen. Een elektrische auto zal al een heel ander voltage hebben en een omvormer om de overige systemen te kunnen voeden. In moderne ebikes worden Lithium Ion accu’s gebruikt die per cel worden opgebouwd en langdurig een hoog vermogen kunnen afgeven. Bovendien is dit type cel ongevoelig voor verschillende manieren van ontladen of opladen waardoor de gebruiker kan doen wat ze wil zonder daad de accu mee te slijten. Iets wat met een loodaccu, of nikkel cadnium, niet mogelijk is vanwege het zogenaamde memorie effect.

   Accu’s zijn duur omdat ze uit het dure Lithium Ion bestaan, maar ook aan zeer strenge veiligheids eisen moeten voldoen, waaronder ook vervoer valt. Wist u dat het vanaf april 2016 niet meer is toegestaan voor consumenten om ebikes door de Gothart tunnel te vervoeren? Of per vliegtuig? Afgelopen maand zijn er in de regio Drenthe 2 winkels door ebike accu’s getroffen; 1 winkel is tot op de grond afgebrand, de ander had “alleen” rookschade. Onveilge accu’s die goedkoop worden aangeboden, accu’s die dubieus gebruikt zijn, of accu’s die door derden geopend zijn voor reparatie of zelfs andere cellen vallen onder de categorie onveilig. Dus de fabrikanten moeten investeren in de techniek die ze aanbied, zelfs als dit al langer op de markt is. Iedereen wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, maar een gouden ring koop je ook niet voor 25 euro.

   Reply this comment
 6. Wim
  Wim 2 juni, 2016, 15:34

  Waarom kan een kapotte batterij door een apart bedrijf niet gerepareerd worden.
  Want deze reparatie aan een batterij kost veel minder en kan er weer 3 jaar mee voort.
  En waarom kan er geen Lifepo4 batterij gemonteerd worden?
  En de nieuwe lite ion-M batterij, deze batterij gaat ook langer mee.

  Jammer dat de fietsen bedrijven daar niet voor open staan.

  Groetjes,

  Wim

  Reply this comment
  • theo
   theo 3 juni, 2016, 19:35

   Er zijn in Nederland inmiddels gerenommeerde bedrijven die de cellen in een bestaande accu kunnen vervangen door eerste klas nieuwe cellen , waardoor een gereviseerde accu maar een schijntje kost van een geheel nieuwe fabrieks accu en dan ook nog beter van kwaliteit is.
   Veel e-bike gebruikers hebben dit al reeds ervaren.
   Voor adressen even zoeken op Internet.
   Theo.

   Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Algemeen nieuwsOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook