Grotere en dikkere helm verplicht voor Speed Pedelecs

3 jaar geleden

885bab93-c4e3-4f84-8ca1-0866d3ada4b5Een nieuw type helm doet vanaf 1 januari zijn intrede op de Nederlandse weg. Op het eerste gezicht is het een racefietshelm, maar het nieuwe hoofddeksel is dikker en groter en speciaal ontworpen voor mensen met een snelle e-bike of ook wel Speed Pedelecs genoemd.

Helmplicht pedelecs gaat op 1 januari in

Bij e-bikes met trapondersteuning tot 45 kilometer per uur – de zogeheten high-speed e-bikes en pedelecs – is de nieuwe helm verplicht. Wie een ‘normale ‘ e-bike heeft, met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur, mag gewoon zonder helm blijven fietsen.

In mei kondigde minister Schultz nieuwe maatregelen aan voor pedelecs. Ze krijgen een geel kentekenplaatje en moeten net als brommers naar de autorijbaan. Bovendien moet de bestuurder een helm dragen. Een gewone fietshelm zou niet volstaan; daarvoor is de snelheid van de snelle fietsen te hoog.

Wie zou uitwijken naar een brommerhelm stuit op andere nadelen. Die is te warm om mee te fietsen, en bovendien waren belangenverenigingen beducht dat potentiƫle klanten van pedelecs zouden afhaken bij het vooruitzicht een groot hoofddeksel mee te moeten slepen.

Een gewone fietshelm zou niet volstaan; daarvoor is de snelheid van de pedelecs te hoog

Daarom stelde de minister voor een speciale speed pedelec helm te laten ontwerpen. De specificaties hiervan zijn nu bekendgemaakt door het Nederlandse normalisatie-instituut (NEN).

stro-150722-st1-speed-action-0936-72dpi.320.180.cDe Fietsersbond reageert enthousiast op de nieuwe fietshelm. ‘Wij zijn altijd voorstander geweest van het helmgebruik voor de high-speed e-bike’, zegt een woordvoerster. ‘Al had de minister het wat ons betreft bij een advies kunnen laten. Een helmplicht gaat te ver.’

Branchevereniging BOVAG is gematigd positief. ‘Het is goed dat er – mede op ons verzoek – nu een nieuwe norm is’, reageert woordvoerder Paul de Waal. ‘Maar voor die nieuwe norm hadden wij ingezet op helmen die nu al op de markt zijn en bijvoorbeeld door profwielrenners worden gebruikt.’

Bron: Volkskrant

Meer nieuwsartikelen