Grotere en dikkere helm verplicht voor Speed Pedelecs

885bab93-c4e3-4f84-8ca1-0866d3ada4b5Een nieuw type helm doet vanaf 1 januari zijn intrede op de Nederlandse weg. Op het eerste gezicht is het een racefietshelm, maar het nieuwe hoofddeksel is dikker en groter en speciaal ontworpen voor mensen met een snelle e-bike of ook wel Speed Pedelecs genoemd.

Helmplicht pedelecs gaat op 1 januari in

Bij e-bikes met trapondersteuning tot 45 kilometer per uur – de zogeheten high-speed e-bikes en pedelecs – is de nieuwe helm verplicht. Wie een ‘normale ‘ e-bike heeft, met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur, mag gewoon zonder helm blijven fietsen.

In mei kondigde minister Schultz nieuwe maatregelen aan voor pedelecs. Ze krijgen een geel kentekenplaatje en moeten net als brommers naar de autorijbaan. Bovendien moet de bestuurder een helm dragen. Een gewone fietshelm zou niet volstaan; daarvoor is de snelheid van de snelle fietsen te hoog.

Wie zou uitwijken naar een brommerhelm stuit op andere nadelen. Die is te warm om mee te fietsen, en bovendien waren belangenverenigingen beducht dat potentiële klanten van pedelecs zouden afhaken bij het vooruitzicht een groot hoofddeksel mee te moeten slepen.

Een gewone fietshelm zou niet volstaan; daarvoor is de snelheid van de pedelecs te hoog

Daarom stelde de minister voor een speciale speed pedelec helm te laten ontwerpen. De specificaties hiervan zijn nu bekendgemaakt door het Nederlandse normalisatie-instituut (NEN).

stro-150722-st1-speed-action-0936-72dpi.320.180.cDe Fietsersbond reageert enthousiast op de nieuwe fietshelm. ‘Wij zijn altijd voorstander geweest van het helmgebruik voor de high-speed e-bike’, zegt een woordvoerster. ‘Al had de minister het wat ons betreft bij een advies kunnen laten. Een helmplicht gaat te ver.’

Branchevereniging BOVAG is gematigd positief. ‘Het is goed dat er – mede op ons verzoek – nu een nieuwe norm is’, reageert woordvoerder Paul de Waal. ‘Maar voor die nieuwe norm hadden wij ingezet op helmen die nu al op de markt zijn en bijvoorbeeld door profwielrenners worden gebruikt.’

Bron: Volkskrant
Grotere en dikkere helm verplicht voor Speed Pedelecs was last modified: augustus 11th, 2016 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Serge
  Serge 11 januari, 2017, 17:24

  Nou espeedbikers, het is zo ver:
  Met 20 tot 30 km/uur overgeleverd aan de automobilisten op een 60 km weg…
  Ik heb een espeed van Sparta en dat was één van de eerste. Deze is niet krachtig genoeg om 40 tot 45 km per uur te halen en dat hoeft eigenlijk ook niet. Dertig met mijn fiets is een mooie snelheid. (Voor 35km per uur moet ik toch echt flink doortrappen) Ik gebruik mijn fiets al 3 jaar in het woon-werk verkeer, laat de auto thuis staan en rijd vaak tussen de 25 en 30 km per uur. Lekker met mijn hoofd in de wind, het werk achterlatend, genieten van de natuur.
  Minister u bent bedankt, want dat houdt nu op!
  Met mijn iets snellere fiets moet ik mij dus tussen vrachtwagens, tractoren en auto’s gaan begeven? Dit is beter voor mijn eigen veiligheid en die van anderen?
  Ik snap het niet.
  Wie zou mij serieus op andere gedachten kunnen brengen om niet mijn fiets te verkopen en de auto toch te laten staan? Ideeën?

  Reply this comment
 2. Ruud Jongeling
  Ruud Jongeling 25 augustus, 2016, 13:05

  Een goede fietshelm draag ik sowieso, zou iedereen moeten doen die harder dan 25 p/u gaat. Belachelijk dat voor de speedbike een aparte helm moet worden aangeschaft. Op mijn race fiets ga ik ook regelmatig boven de 40 km/u en daar volstaat een goede helm. Ik heb de speedbike overigens voor woon werk verkeer maar rijd meestal op de eco modus. De eerste de beste snorfietser rijdt overigens al vele malen harder dan de meeste speedbikers. Dat wij als gebruiker ook gelijk gesteld worden met een bromfiets en dus de fietspaden links moeten laten liggen is een blunder eerste klas. Mensen zien je niet als brommer, je fiets immers en lang niet altijd 40+ p/u. Het is wachten op ongelukken. Ik ruil de mijne in voor een gewone. Ga ik net zo hard, dan maar geen reserve vermogen.

  Reply this comment
  • Maarten Vekens
   Maarten Vekens 2 december, 2016, 15:00

   Ik kom nochtans regelmatig speedbikes tegen die onverantwoord snel op een gedeeld fiets/voetpad rijdt. Altijd op de grote plateau en elke bocht zeer wijdt. Je moet toch toegeven dat snel rijden met een gewone fiets veel inensiever en moeilijker is dan met een speedbike. Met een speedbike kan iedereen snel rijden.

   Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook