Nieuwe regels voor snelle e-bikes onhaalbaar

625528814_tr_integrale-i10-speedZoals eerder is besproken gelden er volgend jaar nieuwe regels voor Speed pedelecs. De rijders van deze snelle fietsen moeten een speciale helm gaan dragen. Alleen deze helmen zijn pas vanaf half februari leverbaar. Daarnaast zijn er ook zorgen over de verplichting om op de rijbaan te fietsen, net als bromfietsen.

Speed Pedelecs zijn e-bikes welke tot wel 45 km per uur kunnen rijden. Erg handig voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer, maar mogelijk ook gevaarlijk voor overig verkeer vanwege de onverwacht hoge snelheid.

Om die reden moet daarom het groeiende aantal snelle e-bikes per 1 januari volgend jaar aan de nieuwe regels voldoen. Deze fietsen hebben nu nog een blauw snorfiets-kentekenplaatje, maar volgend jaar moet dat een geel plaatje worden, net als bromfietsen. De bestuurders moeten ook een speciale pedelec-helm dragen, dit wordt een kruising tussen een bromfietshelm en een normale fietshelm. Dit wordt verplicht voor alle bestuurders van deze fietsen. Ook moeten de fietsen op de rijbaan gaan rijden binnen de bebouwde kom.

625528804_tr_integrale-i11-speedHuidige Speed Pedelec rijders

Voor mensen die al over een speed pedelec beschikken is er geen probleem. Zij hebben tot 1 juni de tijd om hun blauwe kentekenplaatje te verwisselen voor een geel exemplaar. Pas met een geel plaatje op de fiets wordt de speciale pedelec-helm verplicht.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu raadt wel aan om in de tussentijd een bromfietshelm te dragen. Maar volgens de branche is dat evenmin een optie. “Deze helmen ademen niet. Je moet flink trappen dus dat is niet te doen”, zegt Tom Huyskens van Bovag. Die branchevereniging van onder meer rijwielhandels heeft ervoor gezorgd dat niet de zware, zwetende brommerhelm verplicht werd, maar een nieuw type fietshelm.

864x486
Nieuwe helm speed pedelec kan pas in februari worden geleverd. Merk: Abus

Geen boetes verwacht

De Bovag en de Fietsersbond verwachten niet dat pedelec-rijders in januari al een boete zullen krijgen als ze met de verkeerde helm op fietsen. “In het begin zal de politie vooral mensen bewust willen maken van het feit dat ze niet op een normale e-bike zitten maar op een veel sneller exemplaar”, zegt Saskia Kluit van de bond.

Bekijk alle Speed Pedelecs via de eenvoudige keuzehulp.

Bron: NOS
Nieuwe regels voor snelle e-bikes onhaalbaar was last modified: november 23rd, 2016 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

 • Harold

  Vandaag 1 dag een rit zonder helm gereden, reed in Amsterdam op het fietspad met mijn speedbike 22 tot 25 km per uur, een aangepaste snelheid, omdat ik vandaag door omstandigheden geen helm op had. Ome Politie had daar geen boodschap aan en heeft mij bekeurd, ook al ga je zo langzaam, en halen snorscooters en racefietsen je in, gele plaat is HELM = BOETE

 • Ron

  Met tegenwind kan ik echt niet harder dan 30-35 op mijn speedbike. Op de weg tussen auto’s die tussen de 50 en 60 rijden lijkt mij dan ook levensgevaarlijk. Ik waag liever op een boete dan op een aanrijding dus ik ga incognito, haal het plaatje van mijn fiets en ga verder door het leven als een gewone e-bike. Als de overheid komt met absurde regels is het vragen om burgers die die regels gaan ontwijken.

 • Martin

  Het is een feit dat de speed pedelec gevaarlijk hard gaat. Maar dat doet een wielrennersfiets ook. Ik vind dat de speed pedelec dezelfde status als een wielrennersfiets moet krijgen. Echter met dit verschil dat de speed pedelec bestuurder mag kiezen of deze op de openbare weg gaat of niet. Het is vervolgens aan de bestuurder zich hoffelijk te gedragen op het fietspad indien er veel andere gewone fietsers op het fietspad rijden. Ik rijd nu 15 maanden met de speed pedelec naar het werk. Ik vind het nog steeds een super oplossing en zou het iedereen aanraden. Een heerlijke manier van verplaatsen maar er zitten zeker risico’s aan. Auto’s verwachten de hoge snelheid niet. En ik heb velgremmen. Koop nooit velgremmen icm een speed pedelec! Levensgevaarlijk als het regent! Daar zouden regels voor moeten komen!

 • Terry

  Beste Speedelec Collega’s,

  Weet je die gene die de regels bedacht om op de weg te rijden is vast een robot.
  Wij als mensen raak ook moe na een bepaal afstand en dat betekend dat je steeds minder snel ga rijden. Dus als wij op de rijbaan moet rijden met 20Km of minder waar je 50 Km moet geen probleem laat de auto rustig achter je rijden, want je kan niet sneller. File achter je ? hoe kom je daarbij ik houd me netje aan de regels geel kenteken op de rijbaan rijden.
  Nieuwe Helm aanschaffen als je al 1 heb, mmmmm voor je extra veiligheid zegen ze mmmmm .
  Mensen die een elektrische/ speed pedelic koop draag eigenlijk al een stuk bij het milieu, O JA WAT ZIJ WE EEN SU..EL.
  Als het zo doorgaan ga niemand meer een elektrische/ speed pedelic kopen en dat betekend lekker met de auto , snoer fiets, brom fiets, motor mmm dat is beter voor de milieu.
  Dus het is wachten op de eerste dode die van de weg geramd wordt, file van hier tot Tokyo enz.
  O ja je als je batterij op raak nog even 10 km per uur op de rijband rijden want ze zijn ook vergeten dat je fiets meer dan 25kg weeg dat je al moe ben en je moet nog trappen. Ik hoor graag wat jullie van vind.

 • olaf kok

  Ben van plan om volgend voorjaar een speed pedelec aan te schaffen , echter zal ik niet op de rijbaan gaan fietsen, levensgevaarlijk , in de bebouwde kom pas je je snelheid toch aan ? en voel ik me niet verplicht om een bepaalde snelheid te fietsen , als ik 15 km/u wil fietsen moet dat kunnen , ik zie de ergernissen van de automobilisten al voor me !!!!
  Wat de helm plicht betreft is natuurlijk ook absurd , mensen met een race fiets , fietsen gemiddeld ook al 30 / 35 km/u en zijn geen helm verplicht , snor fietsen , ha ha mogen maar 25 km/u maar rijden gemiddeld toch iets harder 40 a”50 km/u zijn geen uitzonderingen , ga zelf maar eens op een speed pedellec fietsen en je zal merken dat als je 45 km/u wilt fietsen je behoorlijk je best moet doen om dat vol te houden ( voor de gemiddelde fietser )

 • rene

  Ik ben ook in het bezit van een speed pedelic, alsmede mijn vrouw. Als ik alleen fiets, heb ik een helm op voor mijn eigen veiligheid. Ik fiets dan gem. rond de 40 km/u. Er is geen snorscooter, 25km/u met blauw kenteken! die ik bij kan houden! En zij mogen nog steeds zonder helm?
  Ik rijd zelf erg defensief, op de weg bevinden zich veel automobilisten die met van alles bezig zijn, behalve autorijden, ben zelf al een paar keer bijna van mijn fiets gereden doordat bellende, smsende, whatsappende automobilisten naar rechts sturen, zonder op te letten. Ik ga dus niet op de openbare weg na 1 januari, dan maar een bekeuring, die ik uiteraard ga aanvechten, ik moet toch veilig op de weg kunnen rijden.Mijn leven vindt ik belangrijker dan een bekeuring.
  Maar zal wel weer zo zijn dat hardwerkende, die zich een speedpedelic kunnen veroorloven, op de bon worden geslingerd, want, makkelijke doelgroep die niet van zich afbijt of verwensingen met het K-woord aan de verbalisant geeft. Het scootervolk dat alle regels aan zijn laars lapt, is wat moeilijk te overtuigen he!
  Als ik met mijn vrouw een toeristische route rijd, 20-25km/u zou ik ook een helm op moeten, haalt wel erg veel plezier van het dagje fietsen weg!

 • Peter

  ben ook bezitter van een speedelec. Het bijhouden van een snorfiets (blauwe plaatje) is nog geen sinecure, moet je best wel voor trappen. Gemiddelde snelheid ligt rond de 30 km/u. Ik peins er niet over om met die snelheid op de rijbaan te gaan rijden. Tenzij we met alle speedelecs het de overheid een dag lang laten meemaken: gewoon midden op blijven rijden. Het wordt uiteindelijke dus een keuze om platgereden te worden of om het plaatje van je fiets af te halen.

  • Geert

   Ik heb ook een speed bike en rij gemiddeld tussen de 35 en 43.
   Ik merk dat het snelheidsverschil met gewone fietsers erg groot is, ik denk dat het een stuk veiliger wordt als speed-bikes vaker op de rijbaan rijden. Ja er zijn nu fietspaden langs grotere/doorgaande binnen de bebouwde kom wegen waarbij het fietspad eigenlijk een (brom)fietspad moet worden

 • gijs

  ik heb een E-Speed. maar rijdt er gemiddeld maar 32km per uur mee.en de ondersteuning gaat bij 40 km uit dus levens gevaarlijk op de rijbaan

 • Ruud Strijbos

  Ik ben vrachtwagenchauffeur en vind de scooters op de weg al levensgevaarlijk en dan willen ze er nu ook nog van die pedelecs op laten rijden.Vind het ronduit bezopen en levensgevaarlijk.

 • eve

  Ik heb een E-Speed. Je denkt toch niet dat ik op de rijbaan ga rijden waar auto’s rijden. 20 tot 30 procent van die auto bestuurders zitten te bellen achter het stuur. Lekker als je van achteren wordt geschept en je rijd dan bijvoorbeeld maar 25 km per uur. Je kunt toch niet constant met 45 km per uur rijden. Dus het is wachten op de eerste dode die van de weg geramd wordt. Wat een waanzinnig gevoel krijg ik hierbij. Ik riskeer wel een boete maar blijf gewoon op het fietspad rijden. Welke onbenul heeft dit bedacht.

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook