Nieuwe regels voor snelle e-bikes onhaalbaar

2 jaar geleden

625528814_tr_integrale-i10-speedZoals eerder is besproken gelden er volgend jaar nieuwe regels voor Speed pedelecs. De rijders van deze snelle fietsen moeten een speciale helm gaan dragen. Alleen deze helmen zijn pas vanaf half februari leverbaar. Daarnaast zijn er ook zorgen over de verplichting om op de rijbaan te fietsen, net als bromfietsen.

Speed Pedelecs zijn e-bikes welke tot wel 45 km per uur kunnen rijden. Erg handig voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer, maar mogelijk ook gevaarlijk voor overig verkeer vanwege de onverwacht hoge snelheid.

Om die reden moet daarom het groeiende aantal snelle e-bikes per 1 januari volgend jaar aan de nieuwe regels voldoen. Deze fietsen hebben nu nog een blauw snorfiets-kentekenplaatje, maar volgend jaar moet dat een geel plaatje worden, net als bromfietsen. De bestuurders moeten ook een speciale pedelec-helm dragen, dit wordt een kruising tussen een bromfietshelm en een normale fietshelm. Dit wordt verplicht voor alle bestuurders van deze fietsen. Ook moeten de fietsen op de rijbaan gaan rijden binnen de bebouwde kom.

625528804_tr_integrale-i11-speedHuidige Speed Pedelec rijders

Voor mensen die al over een speed pedelec beschikken is er geen probleem. Zij hebben tot 1 juni de tijd om hun blauwe kentekenplaatje te verwisselen voor een geel exemplaar. Pas met een geel plaatje op de fiets wordt de speciale pedelec-helm verplicht.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu raadt wel aan om in de tussentijd een bromfietshelm te dragen. Maar volgens de branche is dat evenmin een optie. “Deze helmen ademen niet. Je moet flink trappen dus dat is niet te doen”, zegt Tom Huyskens van Bovag. Die branchevereniging van onder meer rijwielhandels heeft ervoor gezorgd dat niet de zware, zwetende brommerhelm verplicht werd, maar een nieuw type fietshelm.

864x486
Nieuwe helm speed pedelec kan pas in februari worden geleverd. Merk: Abus

Geen boetes verwacht

De Bovag en de Fietsersbond verwachten niet dat pedelec-rijders in januari al een boete zullen krijgen als ze met de verkeerde helm op fietsen. “In het begin zal de politie vooral mensen bewust willen maken van het feit dat ze niet op een normale e-bike zitten maar op een veel sneller exemplaar”, zegt Saskia Kluit van de bond.

Bekijk alle Speed Pedelecs via de eenvoudige keuzehulp.

Bron: NOS

Meer nieuwsartikelen