Nieuwe regels voor snelle e-bikes onhaalbaar

625528814_tr_integrale-i10-speedZoals eerder is besproken gelden er volgend jaar nieuwe regels voor Speed pedelecs. De rijders van deze snelle fietsen moeten een speciale helm gaan dragen. Alleen deze helmen zijn pas vanaf half februari leverbaar. Daarnaast zijn er ook zorgen over de verplichting om op de rijbaan te fietsen, net als bromfietsen.

Speed Pedelecs zijn e-bikes welke tot wel 45 km per uur kunnen rijden. Erg handig voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer, maar mogelijk ook gevaarlijk voor overig verkeer vanwege de onverwacht hoge snelheid.

Om die reden moet daarom het groeiende aantal snelle e-bikes per 1 januari volgend jaar aan de nieuwe regels voldoen. Deze fietsen hebben nu nog een blauw snorfiets-kentekenplaatje, maar volgend jaar moet dat een geel plaatje worden, net als bromfietsen. De bestuurders moeten ook een speciale pedelec-helm dragen, dit wordt een kruising tussen een bromfietshelm en een normale fietshelm. Dit wordt verplicht voor alle bestuurders van deze fietsen. Ook moeten de fietsen op de rijbaan gaan rijden binnen de bebouwde kom.

625528804_tr_integrale-i11-speedHuidige Speed Pedelec rijders

Voor mensen die al over een speed pedelec beschikken is er geen probleem. Zij hebben tot 1 juni de tijd om hun blauwe kentekenplaatje te verwisselen voor een geel exemplaar. Pas met een geel plaatje op de fiets wordt de speciale pedelec-helm verplicht.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu raadt wel aan om in de tussentijd een bromfietshelm te dragen. Maar volgens de branche is dat evenmin een optie. “Deze helmen ademen niet. Je moet flink trappen dus dat is niet te doen”, zegt Tom Huyskens van Bovag. Die branchevereniging van onder meer rijwielhandels heeft ervoor gezorgd dat niet de zware, zwetende brommerhelm verplicht werd, maar een nieuw type fietshelm.

864x486
Nieuwe helm speed pedelec kan pas in februari worden geleverd. Merk: Abus

Geen boetes verwacht

De Bovag en de Fietsersbond verwachten niet dat pedelec-rijders in januari al een boete zullen krijgen als ze met de verkeerde helm op fietsen. “In het begin zal de politie vooral mensen bewust willen maken van het feit dat ze niet op een normale e-bike zitten maar op een veel sneller exemplaar”, zegt Saskia Kluit van de bond.

Bekijk alle Speed Pedelecs via de eenvoudige keuzehulp.

Bron: NOS
Nieuwe regels voor snelle e-bikes onhaalbaar was last modified: november 23rd, 2016 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

  1. Harold
    Harold 18 augustus, 2017, 15:28

    Vandaag 1 dag een rit zonder helm gereden, reed in Amsterdam op het fietspad met mijn speedbike 22 tot 25 km per uur, een aangepaste snelheid, omdat ik vandaag door omstandigheden geen helm op had. Ome Politie had daar geen boodschap aan en heeft mij bekeurd, ook al ga je zo langzaam, en halen snorscooters en racefietsen je in, gele plaat is HELM = BOETE

    Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

  • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
  • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
  • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook