Nog grotere actieradius voor veeleisende e-bikers

1Bosch eBike Systems lanceert in 2017 de DualBattery voor e-bikers die meer accucapaciteit nodig hebben. De DualBattery is een combinatie van twee Bosch PowerPacks die door een Y-kabel met elkaar verbonden zijn. Afhankelijk van het type accu levert het dubbele, krachtige pakket tot 1.000 wattuur (Wh) voor lange afstanden en steile hellingen. Het concept is bestemd voor intensief gebruik. De accu’s worden door de eBike-fabrikant allebei aan het frame bevestigd of aan het frame en de bagagedrager.

Grote afstanden rijden, minder vaak opladen

“De accu is als energieopslag van de eBike een belangrijk onderdeel voor een functionerend systeem. E-bikers hebben individuele behoeften en eisen, ze gebruiken hun fiets verschillend. Om nog beter te voldoen aan de wensen van de klant en het verschillende gebruikspatroon, hebben we de DualBattery ontwikkeld“, verklaart Claus Fleischer, directeur van Bosch eBike Systems. De één gebruikt een Pedelec voor lange afstanden, de ander gebruikt het om bergen op te fietsen.  De één gebruikt de eBike om naar werk te fietsen, de ander neemt hem mee op vakantie. Sommigen rijden zelfs voor hun werk op de eBike. Deze verschillende gebruiksdoeleinden eisen oplossingen. Voor e-bikers, die sneller, verder, hoger en met meer belasting onderweg zijn – en daarbij minder vaak de accu willen opladen – is er voor het modeljaar 2017 de DualBattery van Bosch. Wanneer nodig levert het een dubbele accucapaciteit. Op eCargo-bikes, die in de steden de kleine transporteurs vervangen. Op Pedelecs en S-Pedelecs voor pendelaars, die grote afstanden afleggen of op trekkingfietsen voor volhardende eBike reizigers.

2Dubbele lading dankzij de DualBattery

De Bosch PowerPacks behoren tot de lichtste eBike-accu’s met de hoogste energiedichtheid op de markt. De combinatie van twee PowerPacks 500 en de de DualBattery biedt tot 1.000 Wh energie.

De DualBattery wordt direct door de eBike-fabrikant op de fiets geïnstalleerd. Via een oplaadaansluiting kunnen de accu’s worden opgeladen. Ze zijn verbonden door een Y-kabel, die twee frameaccu’s of een frameaccu en een bagagedrageraccu aan elkaar koppelt. Het systeem schakelt automatisch tussen de beide accu’s, zowel bij het opladen als bij het ontladen. Behalve de actieradius wordt ook de levensduur van de accu’s verlengd, omdat de capaciteit over beide verdeeld wordt.

DualBattery werkt in combinatie met de Nyon of het Intuvia-display en is uitsluitend verkrijgbaar in de originele uitrusting op de Pedelec. Het Bosch aanzetstuk, dat voor veel componenten van de wereldmarktleider geldt, komt ook bij de DualBattery tot zijn recht: de PowerPacks 300, 400 en 500 kunnen in verschillende constellaties met elkaar gecombineerd worden.

 

Nog grotere actieradius voor veeleisende e-bikers was last modified: juni 30th, 2016 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Jan Arie
  Jan Arie 30 juni, 2016, 16:49

  Duidelijk wat frustratie over de actieradius….. Wie niet tegenwoordig. Wanneer de actieradius bij een accu van 400Wh na 1 jaar nog 35-40 km bedraagt dan is dit niet wat je mag verwachten. 80 tot 90 km. Zou toch haalbaar moeten zijn. Maarrrrrrrr….. je verhaal roept vragen op. Jullie zijn op vakantie vanuit Alkmaar naar Portugal. Onderweg kom je (soms steile) heuvels tegen en sowieso ook een paar bergwegen (Pyreneeën). Bovendien lijkt het me waarschijnlijk dat jullie niet met uitsluitend een paar extra onderbroeken op weg zijn gegaan. M.a.w. de hoeveel bagage zal toch ook wel iets van 10-18 kilo zijn? En hoe zwaar ben je zelf? Heuvelafwaarts gebruik je weliswaar geen stroom, maar dit compenseert niet het veel hogere stroomverbruik van een klim!
  Mijn ervaring is dat de accu onder normale omstandigheden 10 tot 15% per jaar aan capaciteit verliest. Omdat je de accu’s voordien nauwelijks in de praktijk hebt getest valt er in die zin voor jezelf niets te vergelijken. Waarschijnlijk vergelijk je het nu met de gegevens uit de folder van destijds. De voorgeschotelde actieradius door een fabrikant is doorgaans veel te rooskleurig! Helaas geldt dit bij de meesten en ik vind het een vorm van misleiding, maar dat terzijde. Enjoy the holiday!

  Reply this comment
  • Marika
   Marika 20 juli, 2016, 13:30

   Hallo, ik heb een Riese en Muller Delite 2 Rholoff, sinds anderhalf jaar. Ik ben niet zo een heel fanatieke fietser, ca. 2500 km. per jaar. Daarvan 6 maanden vlak en 6 maanden in de heuvels (Hongarije). Met de accu, 400wh, heb ik geen problemen, levert nog exact dezelfde capaciteit als toen die nieuw was. Dus tot nog toe, toi-toi-toi, geen klachten.

   Reply this comment
 2. Henk
  Henk 30 juni, 2016, 15:24

  Ik vind het een beetje flauwekul, twee accu’s aan elkaar verbonden. Wij fietsen op dit moment vanuit Alkmaar naar zuid Spanje om vandaar Portugal (Algarve) binnen te fietsen en dan langs de kustlijn omhoog naar Lisabon. Thans bevinden we ons in Ronda (zuid Spanje). We rijden beiden een e- bike van Gazelle Ultimate 2 met een Bosch middenmotor ondersteuning. We zijn half april vertrokken en hadden beiden twee nieuwe accu’s van Bosch (400 w) mee. De fietsen zijn nog geen jaar oud en daarvan hebben we ze ruim 7 maanden niet gebruikt en de accu’s als zijnde een baby vertroeteld. Tijdens deze tocht zit de reserve accu zit in een houten kistje (samen met lader) die aan de binnenkant met neopreen is bekleed ( die stof waar oa duikpakken van worden gemaakt) op de bagagedrager. Ook tijdens deze tocht hebben we ze als baby’s vertroeteld. BIjvoorbeeld met koude nachten in de tent onder de donsdeken. Beschermen tegen direct zonlicht en extreme warmte. We hebben in deze tocht nu een kleine 4000 km gefietst en we moeten helaas constateren dat de vier accu’s, ondanks zorgvuldig gebruik met een beetje geluk nog 35 a 40 mee gaan. We schakelen alsof we zonder batterije rijden, dus daar ligt het ook niet aan. Gebruiken Turbo alleen als het echt niet anders kan en hebben de Ondersteuning ook vaak uit, bv bij vals plat naar beneden. Als we een lange afstand moeten overbruggen, bv meer dan 75 km dan moeten we onderweg een uurtje stoppen om de accu’s wat bij te laden. En dat terwijl de fiets met deze accu juist werd aanbevolen in de bergen!!

  En nu komt Bosch met een geschakelde accu op de markt. ……….. Wat mij betreft kunnen ze beter realistische informatie geven omtrent de gebruiksduur van de accu’s. We mogen nu nog ruim 1000 km fietsen naar Lissabon en het is een fantastische fietstocht, maar de “slijtage” van de accu valt mij zwaar tegen. Dit fietstochtje kost ons 4 batterijen ad € 600,- per stuk. En dan moeten we de fietsen ook op een moment nog terug fietsen. Weer 4 batterijen? Ik denk het wel. Totaal kost dit grapje dus €4800,- en dan te bedenken dat een vliegretourtje nog geen €100,- kost!!

  Reply this comment
  • Jan Arie
   Jan Arie 30 juni, 2016, 16:44

   Nog even terug naar het onderwerp zelf:

   Accufabrikanten zijn blijkbaar nog niet in staat om hoge capaciteit accu’s tegen een betaalbare prijs te maken. Helaas, is niet anders! Voorlopig moet de consument het dus met het aangebodene doen. Het koppelen van twee accu’s is dan weliswaar een zwaktebod, maar voorlopig is er geen alternatief voor iemand die meer dan ongeveer 125 km met ondersteuning wil fietsen. Of dus met reserveaccu op pad gaan. Speedbikes staan nog veel eerder stil (er van uitgaande dat de berijder op snelheid fietst). Het gros zal er na 50 km mee ophouden, zeker met een oudere accu of bij lage temperaturen.

   Reply this comment
   • Willempi
    Willempi 30 juni, 2016, 20:47

    Nou zal ik je wat vertellen… ik heb een 600 euro betaald voor een 960W accu. In combinatie met een bafang is het een wondertje. De bafang middenmotoren accepteren alle accu’s zolang ze maar hetzelfde zijn oftewel 36V of 48V.

    Gebonden zijn aan 1 merk voor de accu’s is het ergste wat je kan hebben.

    Reply this comment
    • Jan Arie
     Jan Arie 5 juli, 2016, 21:00

     Dat zal waarschijnlijk een 48 Volt versie zijn, maar dan nog is het een scherpe prijs voor een 20AH-accu!. Hopelijk zal er ooit een reële prijs voor alle fietsaccu’s komen. Het doet nu zelfs denken aan kartelvorming bij de merkgebonden accu’s van Panasonic/Bosch/Yamaha etc…..

     Reply this comment
  • Bart Bartels
   Bart Bartels 30 juni, 2016, 18:18

   Ik wel toch twee opmerkingen kwijt.

   7 maanden stilstand van een accu is m.i. niet vertroetelen een accu moet toch regelmatig aktief gehouden worden. En daarnaast is het afzetten van het systeem bij afdaling nu juist wat je niet moet doen. Want het Bosch systeem laadt dan de batterij ook nog eens op. Waardoor je actieradius vergroot. Ik heb recent behoorlijke fietstochten langs de Donau gemaakt en gebeurde het zelfs dat na een tocht van 60 km mijn actieradius in veel mindere mate was afgenomen dan het aantal kilometers wat ik gefietst heb.

   Reply this comment
   • Leo-Jan Jonkers
    Leo-Jan Jonkers 1 juli, 2016, 01:36

    Het Bosch systeem laadt helemaal niet op tijdens een afdaling.

    Reply this comment
    • Bart Bartels
     Bart Bartels 1 juli, 2016, 09:36

     De praktijk wijst het echter wel uit in heuvelachtig landschap, zelfs als je vanuit de schuur achterwaarts rijdt bij uitgeschakelde installatie, springt de besturing aan. Dus er gebeurt wel degelijk wat.

     Reply this comment
     • Leo-Jan Jonkers
      Leo-Jan Jonkers 1 juli, 2016, 15:32

      Ik weet niet waar je het vandaan haalt, maar Bosch heeft geen systeem wat zich zelf oplaat bij remmen of afdalen.

      Reply this comment
     • Bert
      Bert 1 augustus, 2016, 11:15

      Bij een afdaling gebruikt het systeem geen of minder stroom maar blijft wel actief. Hierdoor loopt de actieradius dus op. Ga maar eens fietsen met een snelheid die net boven de ondersteuning grens ligt, dan zal de actieradius ook oplopen.

      Bij achteruit rijden (Classic+ systeem) ontstaat er een puls doordat de elektromotor nu als dynamo “werkt”. Dit doet verder niets en is met de nieuwere systemen niet meer mogelijk.

      Reply this comment
      • Bart Bartels
       Bart Bartels 2 augustus, 2016, 08:52

       Als ervaren meet- en regeltechnicus heb ik het systeem geobserveerd. Ik begrijp dat de berekening van de actieradius wijzigt als je de batterij minder belast, bij een gegeven snelheid. Helaas heb ik niet de kennis hoe de electronica van Bosch daadwerkelijk in elkaar zit. Maar het is niet alleen de actieradius die wijzigt, maar ook het feit dat de batterij na een tocht van ca 70 km (op de stand tour) na de rit nog maar één blokje verminderd was. Deze twee indicatoren samen geven mij dan de conclusie dat er wel degelijk wat terug gevoed werd. Net zoals het “elektrisch remmen” vroeger gebruikelijk was. Ik heb een systeem van 2013.

       Wie kan mij dan een verklaring geven, wat er dan echt aan de hand is?

       Reply this comment
       • Jan
        Jan 24 maart, 2017, 21:11

        Er zit gewoon een microcomputer in het systeem, die continu de actieradius uitrekent aan de hand van de verbruikte energie en de op dat moment afgelegde afstand, en rekening houdend met het momentele verbruik tijdens de berekening.

        Reply this comment
    • Jan
     Jan 24 maart, 2017, 21:04

     Het Bosch systeem laadt inderdaad helemaal nooit op. De actuele, dynamische actieradius past zich voortdurend aan bij het momentele verbruik uit de batterij. Het geeft aan wat de actieradius is (of wordt) als je zo blijft rijden, als je op dat moment doet. Als je de wind meekrijgt, zal de getoonde actieradius meestal minder snel afnemen, gelijk blijven of soms zelfs toenemen. Krijgt je even later de wind tegen, dan neemt de actieradius snel af. Zo gaat dat ook bij een benzine-auto en die produceert toch echt geen benzine tijdens het rijden.

     Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Algemeen nieuwsOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook