Resultaten Fiets Telweek 2016

2 jaar geleden

fietstelweekDe Fiets Telweek presenteert dinsdag 8 november voor het eerst de resultaten van de tweede editie van de Fiets Telweek 2016. Ook dit jaar zijn de samenwerkende overheden en marktpartijen erin geslaagd om in één week een recordaantal aan fietsritten en fietskilometers te registreren van 42.600 deelnemers verspreid door heel Nederland.

Het grote nationale fietsonderzoek vond plaats in de derde week van september, van 19 tot en met 25 september. Door middel van een innovatieve onderzoeksapp is het fietsgedrag van 42.600 deelnemers een week lang in kaart gebracht. Ook nu weer zijn de resultaten substantieel. Met nog meer gereden ritten en kilometers dan vorig jaar vormen de data straks de basis voor het verkeersbeleid van gemeenten en provincies. Op basis van de resultaten kunnen overheden maatregelen treffen om het fietsnetwerk in hun regio te verbeteren. Dat kan variëren van het verbreden van fietspaden tot een groene golf voor fietsers of shared spaces voor fietsers en voetgangers.


Over de Fiets Telweek
Nederland is een fietsland bij uitstek, met meer fietsen dan inwoners. Dat is positief, want fietsen is immers snel, duurzaam en gezond. De toename van het aantal fietsers leidt in het verkeer echter ook tot knelpunten. Tot op heden hebben we onvoldoende inzichten in ons fietsgedrag voor het ontwikkelen van een optimaal fietsnetwerk én fietsbeleid. De Fiets Telweek brengt daar verandering in.

Registratie met Fietstel-app
De Fietstel-app registreerde één week lang het fietsgedrag van deelnemers in Nederland, om te visualiseren welke routes zij fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. Overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties krijgen na afloop van de Fiets Telweek beschikking over de verkregen fietsdata (geanonimiseerd). Met nieuwe inzichten in het gebruik van hun fietsnetwerk kunnen ze acties ondernemen om het plaatselijke fietsverkeer te verbeteren en het fietsen – zowel binnen als buiten steden – prettiger en veiliger te maken. Het onderzoeken van fietsgedrag op deze wijze en schaal is uniek in de wereld.

Unieke samenwerking
De Fiets Telweek is een initiatief van Fietsersbond, Keypoint, NHTV, Beaumont Communicatie & Management en Mobidot, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Provincie Noord-Brabant, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Provincie Groningen, gemeente Groningen, Provincie Drenthe, Provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam, de Provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, gemeente Utrecht, gemeente Alphen aan den Rijn, gemeente Amersfoort en Provincie Flevoland.

Meer nieuwsartikelen