Slecht gesteld met garantie op e-bikes

3 jaar geleden

DSC00468De verkoop van elektrische fietsen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Inmiddels is een op de drie fietsen een e-bike. Deze fietsen zijn gemiddeld twee keer zo duur als een normale fiets. Maar hoe zit het met de garantie? Certimark onderzocht de voorwaarden van bijna zestig merken en de uitslag is onthutsend. Meer dan de helft van de merken heeft het matig tot slecht voor elkaar.

Wettelijk verplicht
De laatste jaren zijn er veel nieuwe merken van E-bikes op de markt gekomen. Fabrikanten van deze fietsen zijn wettelijk verplicht om de consument vooraf te informeren over de garantievoorwaarden. Uit onderzoek van Certimark blijkt dat veel merken geen of nauwelijks informatie beschikbaar hebben. Ook na het opvragen via mail of telefoon bleef de informatie uit. Een grote speler zoals Stella E-bikes kan Certimark geen voorwaarden leveren. En met hen nog een tiental andere merken.

Bol van uitsluitingen
Van de merken die wel hun garantievoorwaarden beschikbaar hebben, blijkt 60% onder de maat te zijn. Op vele fronten voldoen ze vaak niet aan de consumentenverwachting* en de Nederlandse wet. De meeste garantievoorwaarden staan bol van uitsluitingen zo is bij veel merken de garantie niet overdraagbaar naar een tweede eigenaar, worden reparatie- en arbeidskosten vaak in rekening gebracht en is er geen coulanceregeling omschreven. De consument zou minstens drie tot vier jaar garantie mogen verwachten. De gemiddelde garantietermijn die gegeven wordt is echter twee jaar en er zijn zelfs merken bij die slechts een jaar geven. Ook wordt door een aantal merken levenslange garantie gegeven op bijvoorbeeld het fietsframe. Dit lijkt in eerste instantie heel goed maar helaas zitten daar vaak veel haken en ogen aan.

E-bikez en Shinga de beste
Begin dit jaar heeft Certimark veel fabrikanten benaderd. Met een aantal van deze hebben we de garantievoorwaarden onder de loep genomen. Merken zoals E-Bikez en Shinga hebben deze positief voor de consument aangepast. Dit is ook meteen terug te zien in de top tien van beste garantievoorwaarden op E-bikes.

In de top10 zien wij geen grote bekende traditionele fietsmerken terug. Merken als Sparta, Batavus en Gazelle scoren slecht tot matig. Zij ontvangen een één of twee sterren garantiekeurmerk bij Certimark. Gezien de hoge aanschafprijs heeft de consument recht op een fatsoenlijke garantie. Certimark onderzoekt uitsluitend het garantievoorwaardendocument, wellicht is de service in de praktijk beter. Maar fabrikanten zouden er goed aan doen door vooraf de consument het vertrouwen te geven!

certimark

*Gebaseerd op Certimark consumentenonderzoek

Meer nieuwsartikelen