Veilig elektrisch fietsen in de winter

04_Snow_Starck_6042-Kopie_1600pxDe winter staat weer voor de deur. Hieronder volgen een aantal belangrijke tips voor elektrische fietsers in de koudere maanden. Met deze onderstaande tips kunt u door regen en sneeuw toch veilig op pad!

1. Accu bewaren

Nat weer is geen probleem voor de elektrische fiets maar kou wel. Bewaar de accu liever niet in een koude ruimte. Neem deze altijd mee naar binnen na een rit, zowel thuis als op kantoor. Voor het opladen is het ook aan te raden om de accu eerst op kamertemperatuur te laten komen voordat men accu in het stopcontact steekt.

2. Warme kleding

 • Gebruik goede ademende regenkleding bij nat weer.
 • Bij het gebruik van handschoenen moet je opletten dat je de remhendels nog goed kan bedienen.
 • Gebruik een veiligheidshelm.
 • Oorbeschermers of muts tijdens de koudere dagen is ook aan te raden.

3. Veilig pedalen

Met de gebruikelijke plastic pedalen kan men makkelijk grip verliezen. Zeker bij glad schoeisel zoals sneakers/sportschoenen. Zorg voor pedalen met een goede grip.

4. Let op andere weggebruikers

Let vooral goed op bij slecht zicht. Houdt altijd rekening op fouten van andere weggebruikers. Ook andere weggebruikers kunnen opeens plassen, bladeren of takken ontwijken. Hierdoor moet jij niet in de problemen komen.

5. Minder druk op de banden

Wanneer je de druk in de banden verlaagt heb je iets meer contactoppervlak. Dit minimaliseert het risico van uitglijden. Let op dat je niet met te weinig lucht gaat fietsen. Sinds een aantal jaren zijn er ook banden met Spikes beschikbaar voor fietsbanden. De metalen spikes zijn verboden voor auto’s, maar voor normale fietsen en e-bikes zijn deze wel toegestaan.

6. Goed smeren

Vergeet niet de ketting op tijd in te smeren.

7. Natte gladde oppervlakken

Fietspaden zijn in de herfst vaak bedekt met bladeren en vuil. Natte bladeren kunnen erg gevaarlijk zijn voor fietsers. Rijdt dus langzaam en vermijd plotselinge uitwijken.

8. Verlichting en zichtbaarheid

In de herfst en in de winter is het zicht slecht. Dagen worden korter, daarom is goede functionele verlichting noodzakelijk. Het helpt om gezien te worden door andere weggebruikers. Daarnaast is het belangrijk dat u reflectoren op zowel trappers als de spaken heeft zitten. Extra reflectoren op het lichaam zijn daarnaast ook aan te raden, dit geeft een hogere zichtbaarheid.

9. Natte remblokken slijten sneller

Rubberen remblokjes slijten sneller als het nat weer is. Daarom dient te worden gecontroleerd voor elke rit of de remmen nog echt in orde zijn. Een vervanging is niet zo prijzig.

TIP: In de winter, moet u het zadel een beetje lager zetten, zodat u snel indien nodig met beide voeten stevig op de grond kan staan.

Heeft u zelf nog nuttige tips? Reageer onder dit bericht. Rij veilig!

Veilig elektrisch fietsen in de winter was last modified: november 30th, 2016 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. John
  John 19 december, 2016, 18:25

  Het antwoord op de gestelde vraag, wat is de beste Electrischefiets? De beste electrische fietsen zijn meerdere te noemen! De juiste electrische fiets zijn thans voor zover op dit moment (nog) niet te koop! Noem maar op t.w. Gazelle, Batavus, Union, Sparta, flijer en rotste van allemaal is die van het Merk TREK. Aftersale service en technische ondersteuning van de inporteur aan dealers van Trek electrische fietsen is buitengewoon slecht en niet klantvriendelijk! Opgrond hiervan hebben diverse fietsen winkels c.q. Dealers besloten geen Fietsen van het merkt TREK in hun assortiment te willen verkopen. Dus een ieder potenciele koper van het merk Trek wordt hiermee gewaarschuwd.

  Reply this comment
 2. zaria
  zaria 12 december, 2016, 13:00

  Probleem: ik wil graag fietstours maken in de natuur m.n. bossen en de tourritjes zijn ca. 70 km, maar omdat ik wel een kleine auto, maar geen trekhaak en geen fietsdrager heb, maar wel eerst een ritje met de auto wil/moet maken voor de start van een fietstour vraag ik mij af of ik een elektrische vouwfiets of gewoon een kleinere maat e-bike (24″ of 26″ of een kleinere fietsframe) moet kopen, zodat ik de fiets in de auto zelf mee kan nemen / vervoeren. Ik ben 1.67 cm lang en in mijn woonplaats is geen treinstation.

  Reply this comment
 3. p.v.d.Laan
  p.v.d.Laan 27 november, 2015, 20:23

  wanneer je de druk in de banden verlaagd graag met een “t”

  Reply this comment
 4. Mark
  Mark 25 oktober, 2015, 08:34

  Slim om als het koud is buiten de accu mee naar binnen te nemen, maar wat doe je als het een fiets is waarbij de accu vastzit in het frame en de accu dus niet afneembaar is?

  Reply this comment
  • zaria zena
   zaria zena 12 december, 2016, 12:53

   De hele fiets mee naar binnen nemen en binnen een plekje creëren om deze tijdelijk te stallen: in de hal, ophangen aan ophangbeugels, op zolder, in elke kamer als hometrainer te gebruiken, etc.

   Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Algemeen nieuwsOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook