Verbod van App’en op de fiets

taotronics-bike-phone-mount-holder-640x424Niet meer Twitteren of Facebook’en op de fiets. Het gebruik van sociale media op de fiets gaat in de ban. Verkeersminister Schultz van Haegen werkt aan een wet om vasthouden van het mobieltje tijdens de rit uit te bannen, maakt ze vandaag bekend.

Het is nu gewoon toegestaan om al fietsend met de telefoon in de hand te bellen of appjes te lezen en te versturen. Wel moeten bestuurders op het verkeer blijven letten en mogen ze geen gevaarlijke situaties veroorzaken. Vooral voor jeugdige fietsers blijkt dat een lastige opgave.

Bij 20 procent van de ongevallen met fietsers van 12 tot 24 jaar blijkt het mobieltje een rol te hebben gespeeld. In meerdere landen is telefoongebruik op de fiets dan ook verboden. Eind mei kondigde minister Schultz ook hier een onderzoek aan, na een gesprek met de vader van een jong slachtoffer.

De afgelopen jaren is geprobeerd vooral het gedrag van de jeugd te beïnvloeden, bijvoorbeeld via lessen op scholen en prijzen die jongeren konden winnen als ze tijdelijk niet hun mobiel gebruikten tijdens het fietsen. Het bleek allemaal onvoldoende effect te hebben op de doelgroep.

Het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen moet verboden worden!

Bekijk de resultaten

Laden ... Laden ...

Bedienen
Experts stellen dat vooral het bedienen van een ‘touchscreen’ tijdens het fietsen het grootste risico oplevert. Dit betekent volgens de minister dat ze niet alleen het vasthouden van de mobiel zou moeten verbieden, maar zelfs het bedienen in een houder op het stuur moet voorkomen.

Pas volgend jaar wordt helder wanneer het verbod kan ingaan en hoe hoog de boete zal zijn. De komende tijd volgen nog onderzoeken naar de gevolgen van social media-gebruik op de fiets. Deze gegevens wil de bewindsvrouw aanwenden om een wettelijke ban mee te onderbouwen. Schultz: ,,Een verbod heeft uiteraard als groot voordeel dat het een duidelijke norm neerzet.”

Verkeersgewonden
Vandaag komt ook naar buiten dat het aantal ernstig verkeersgewonden in 2015 is uitgekomen op zo’n 21.300 mensen. Dat is een stijging van ongeveer 3 procent in vergelijking met een jaar eerder (20.700). Al sinds 2007 is sprake van een toename van het aantal ernstig verkeersgewonden.

Het merendeel van de slachtoffers, vooral fietsers en ouderen lopen gevaar, valt op gemeentelijke en provinciale wegen. De minister baart dat zorgen. ,,Wegbeheerders moeten op basis van een goede analyse problemen aanpakken en er voor zorgen dat het beter gaat met de verkeersveiligheid.”

De cijfers laten volgens Schultz zien dat ingrijpen dringend nodig is. ,,Een stijging in de aantallen verkeersdoden en gewonden moet worden doorbroken.” Ze maakt daarom haast met een nieuw strategisch plan verkeersveiligheid richting het jaar 2030, dat nu al in 2018 klaar moet zijn.

Fietsersbond schiet appverbod af

De Fietsersbond gelooft niet in een verbod op het gebruik van mobiele telefoons op de fiets. In plaats van niet te handhaven wetgeving moet er op elk toestel een verplichte mobiliteitsmodus komen, zegt directeur Saskia Kluit tegen het AD.

De Fietsersbond voorziet grote uitvoeringsproblemen bij de inwerkingtreding van het telefoonverbod voor fietsers. ,,Dagelijks gaan vijf tot zeven miljoen Nederlanders met de fiets op pad. Die allemaal in de gaten houden is onbegonnen werk. De ervaring leert dat wetgeving zinloos is bij regels die niet te handhaven zijn.”

Zes op tien jongeren
Een op de drie automobilisten gebruikt de mobiele telefoon ondanks het verbod ook nog steeds tijdens het rijden. Uit een door ons uitgevoerd onderzoek blijkt dat zes op de tien jongeren onderweg hun mobieltje gebruiken. Vooral voor navigatie. Dat hou je niet tegen met een telefoonverbod,” vervolgt Kluit.

Telefoonproviders
De Fietsersbond pleit voor een technologische oplossing. Eentje die verder gaat dan de vrijwillige fietsmodus en automodus. ,,De enige oplossing is een automatische mobiliteitsmodus via de telefoonproviders. Die moeten hun verantwoordelijkheid nemen”, zegt de directeur.

Zo’n modus schakelt de mogelijkheid om te appen en bellen uit maar belangrijke functies zoals navigatie, muziek en noodoproepen blijven wel beschikbaar.

‘Boete richting 140 euro’
Verkeersminister Schultz van Haegen maakte vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat ze werkt aan een wet die het vasthouden van een mobieltje tijdens het fietsen moet uitbannen. Pas volgend jaar wordt bekend wanneer het verbod ingaat en hoe de boete zal zijn. Volgens de bewindsvrouw gaat die richting de 140 euro.

Het kabinet deed al langer onderzoek naar zo’n verbod. Dit omdat campagnes de afgelopen jaren onvoldoende effect hadden. Een van de redenen voor invoering van het verbod is volgens Schultz onderzoek waaruit blijkt dat de mobiele telefoon een rol heeft gespeeld in zo’n 20 procent van de ongelukken van fietsers tussen de 12 en 24 jaar.

Minder letsel
De Fietsersbond erkent dat mobiel telefoongebruik op de fiets gevaarlijk is en ten koste van de verkeersveiligheid gaat, maar stelt op basis van registraties vast dat het letsel onder fietsende jongeren lager is dan vorig jaar.

Minister Schultz verklaarde vorig jaar nog geen voorstander te zijn van een verbod dat niet te handhaven is. De Fietsersbond heeft wel een idee waarom ze nu van gedachten is veranderd. ,,Misschien onder druk van de Kamer en de verkiezingen van volgend jaar”, vraagt Saskia Kluit zich hardop af.

Bron: AD.nl

Verbod van App’en op de fiets was last modified: december 19th, 2016 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. C.M.G. Ridderhof
  C.M.G. Ridderhof 20 december, 2016, 18:58

  Tot nu toe zijn er 24 mensen die tegen hebben gestemd. Wat zijn dat voor mensen? Zijn het kinderen? Zijn het volwassenen die denken dat ze dat wel kunnen, het appen op de fiets dus? M.a.w. als er tussen die 24 tegenstemmers volwassenen zitten dan denk ik ,waar is je verantwoordelijkheidsgevoel.

  Reply this comment
 2. Pascal De Rooover
  Pascal De Rooover 19 december, 2016, 19:47

  totaal verbod voor iedereen die zich in het verkeer begeeft.
  Voetganger, fietser, ….

  Reply this comment
 3. Franchois Walter
  Franchois Walter 19 december, 2016, 18:47

  Natuurlijk is het gevaarlijk om met om het even wat anders dan het verkeer bezig te zijn als je in het verkeer zit. GSM en moderne varianten zijn dus uit den boze bij het fietsen, absoluut.
  Maar: de GROTE BOOSDOENERS zijn zeker niet de fietsers!!
  Kijk maar eens als je gewoon een traject van 100 km doet, snelwegen, steden en dorpen inbegrepen:
  in grote ‘limousines (BMW, Mercedes, …) heeft de autobestuurder meestal ‘een doosje’ in de hand, vlak bij zijn oor: bellen naar vrouwlief? (eerder maîtresse).
  Een zware vrachtwagen: je ziet een paar voeten in versleten kousen op het stuur, een heleboel lichtjes op een doosje, en een heen en weer gaande beweging van het vehikel.
  Mijn boodschap is dus: fietsers, wees voorzichtig, let op het verkeer, en laat de smartphone wachten tot je op bestemming bent.
  Aan alle anderen zoals voordien vermeld: een vrachtwagenbestuurder met een vehikel van 40 ton, die op zijn smartphone zijn bestemming aan het nagaan is, is een POTENTIELE MOORDENAAR!!
  Dus: fietsers: bij het rijden alleen fietsen; andere weggebruikers: nog 110 keer meer!!

  Reply this comment
 4. Ben Roest
  Ben Roest 19 december, 2016, 18:06

  Zelfs wandelend is het gevaarlijk.
  Logisch dat het verboden moet worden.

  De wetgever is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid in het verkeer.
  Het is mij al diverse keren overkomen dat jongeren en ouderen ! zo lekker gevaarlijk bezig zijn.
  Het zijn geen incidenten meer, het lijkt wel structureel.

  Reply this comment
 5. Gerda
  Gerda 19 december, 2016, 16:45

  Helemaal mee eens, geen mobieltjes op de fiets!

  Reply this comment
 6. Lara
  Lara 19 december, 2016, 16:16

  Voor sms/facebook/enz: ja, een verbod is een goed idee.
  Maar voor de mensen die zo af en toe een routeplanner nodig hebben? Is een verbod dan handig?
  Zo af en toe een korte blik op het scherm of ik nog de goede kant op ga is niet anders dan wat we in de auto doen met onze TomTom. En de fietsapps van mijn mobiel zijn gratis, in tegenstelling tot de TomTomkaarten.
  Mijn voorstel: regel een gratis app waarmee alle toutchscreenfuncties uitgeschakeld kunnen worden tot er via een knopje en code weer toegang is. En laat de bestuurder deze app vrijwillig aanzetten als hij/zij de mobiel onder het rijden wil gebruiken. Regel daarnaast dat we gebruik van telefoon (ook via oortje) zien als afstand doen van onze positie als beschermde weggebruiker. Bij een botsing hebben we evenveel te dokken als een automobilist.
  Een mobiel waarop je kan typen en scrollen, dát is hetgeen we willen verbieden in auto of op de fiets.
  Al de rest is alleen fijn voor de verkoper van dure dingen die net geen mobieltje zijn.

  Reply this comment
 7. J.C.J. Sol
  J.C.J. Sol 19 december, 2016, 15:56

  Ja ik ben er mee eens om het te verbieden, ik ben zelf door een fietser op een wandelpad terwijl ik stilstond notabene aangereden door een meisje die op de fiets met een mobieltje in haar hand ergens mee bezig was.

  Reply this comment
 8. Bart Bartels
  Bart Bartels 19 december, 2016, 15:42

  Ik wordt eigenlijk kotsmisselijk van onze overheid, want welke smoezen gebruiken ze niet om maar niets te doen aan zaken die duidelijk gevaarlijk zijn. We hebben het gezien aan het bellen in de auto, men is pas begonnen met verbieden, toen het al standaard in de hoofden van de mensen gebakken zat, een verslaving dus. En dan maar zeggen het is niet te handhaven.

  En nu bij de fietsers weer hetzelfde liedje, het is toch duidelijk levensgevaarlijk?

  Nee, we gaan er niets aan doen, omdat het niet te handhaven is. Wat een flauwe kul.
  Het is toch duidelijk te zien of iemand met een smartphone in zijn hand op de fiets zit.

  En begin nu eens te bekeuren op de fietsroutes naar scholen en winkelcentra waar veel fietsers langs komen en bekeur openlijk, wedden dat het zo afgelopen is, als je merkt dat er volop bekeurd wordt.
  De pakkans moet gewoon duidelijk omhoog!

  Geen personeel om dit te doen?

  Ook flauwe kul, er lopen genoeg mensen rond, die niet meer aan de bak komen, omdat ze te oud zijn. Leid ze op om dit werk te doen en zo hun nut voor de gemeenschap te bewijzen. Daarvoor hoeven geen duur opgeleide politiemensen worden gebruikt.
  Gebruik hiervoor de politie BOA die hiertoe opgeleid en bevoegd is.

  Reply this comment
 9. Eve
  Eve 19 december, 2016, 15:21

  Het zal je kind maar zijn die zich doodrijd. En dan ook nog een ander meeneemt. Weg met die mobieltjes op de fiets en ook in de auto. Totaal verbod. Zodra iemand sneller gaat in een voertuig dan 5 km per uur. App ontwikkelen dat toestel zich meteen uitschakeld.

  Reply this comment
  • Gerrit Broertjes
   Gerrit Broertjes 19 december, 2016, 15:37

   Ben het met de vorige reactie eens. Ook voor mezelf heb ik behoefte aan een stevige stok achter de deur. Automatisch stoppen van sociale contacten tijdens verplaatsen met vervoermiddel moet snel ingevoerd worden.

   Reply this comment
  • Ervra
   Ervra 19 december, 2016, 15:47

   Het mobieltje uitschakelen zorgt er dan ook voor dat de GPS (navigatie) functie met reguliere fietshouders niet meer werkt. Het is moeilijk op te lossen met regels als het gezond verstand niet mee wil 🙂
   Kijk s’ avonds eens rond u, en probeer te tellen hoeveel fietsers er nu in het duister rondrijden met geen- of defecte lichten. Tevens hoeft de wetgeving niet aangepast te worden.
   Art 5 WWV zegt: “Het is éénieder verboden zich zodanig te gedragen dat
   gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het
   verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

   Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Algemeen nieuwsOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook