Wijziging wetgeving Speed Pedelecs in België

2 jaar geleden

After5_4-682x10241-696x1045Van plan om binnenkort een mooie fietstocht te maken in België? Let dan goed op als je met een speed pedelec gaat fietsen. Vanaf 1 oktober 2016 moet je op een snelle elektrische fiets die harder rijdt dan 25 km/u verplicht een helm dragen. Ook is een bromfietscertificaat en een nummerbord in België verplicht.

Dat schrijft de Belgische krant De Standaard. Voor speed pedelecs, elektrische fietsen met trapondersteuning tot 45 km/u, gelden in België vanaf 1 oktober dezelfde regels als voor bromfietsen. Fietsen die sneller kunnen dan 45 km/u worden beschouwd als motorfiets. Voor de normale elektrische fietsen met een maximumsnelheid van 25 km/u verandert er verder niets. Daarvoor gelden dezelfde regels als voor gewone fietsen.

Voorloper in wetgeving

Met de wet loopt België voorop op Nederland, waar de regels voor speed pedelecs per 1 januari 2017 gaan veranderen. Dan wordt ook hier een helm verplicht en krijgt de speed pedelec de status van bromfiets.

Dit verandert er per 1 oktober 2016 in België voor speed pedelecs:

Een helm wordt verplicht

Bestuurders en passagiers van een speed pedelec moeten een helm dragen. Dat hoeft geen bromfietshelm te zijn maar mag een fietshelm zijn, op voorwaarde dat die bescherming biedt aan de slapen en het achterhoofd.

LumosNummerplaat op de fiets

Speed pedelecs moeten ook worden uitgerust met een nummerplaat die begint met de letter ‘P’. Ze zijn 10×12 centimeter.

Bromfietscertificaat

Bestuurders van een speed pedelec moeten beschikken over een bromfietscertificaat.

Verzekering

Bij een gemotoriseerde fiets of speed pedelec is een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) verplicht indien de motor autonoom kan werken zonder trappen. Bij een fiets met elektrische hulpmotor hoeft dit dus niet.

Plaats op de weg

Aangezien speed pedelecs worden beschouwd als bromfietsen, zijn hier dezelfde regels van toepassing. Dit betekent onder meer dat er op het fietspad wordt gereden op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 50km/u of minder. Voorwaarde is dat de andere weggebruikers die zich op het fietspad bevinden niet in gevaar worden gebracht.

Meer nieuwsartikelen