De 10 meest gestelde vragen over E-bikes

Vaak roepen technische hoogstandjes, zoals de E-bike, onduidelijkheden op. Kunnen wij jou voorzien van een steuntje in de rug? Hieronder beantwoorden wij 10 veel gestelde vragen over E-bikes. Misschien staat die van jou er bij!

1. Hoe werkt een E-bike? 

Een elektrische fiets geeft je bij iedere trapbeweging een extra zetje waardoor het fietsen makkelijker, lichter en comfortabeler wordt. Je krijgt als het ware een duwtje in de rug. De motor van je E-bike wordt geactiveerd op het moment dat je begint te trappen. Bij de meeste elektrische fietsen moet mee getrapt worden.

2. Wat is de actieradius van mijn fiets? aansprakelijkheid E-bike

De power output van een elektrische fiets geeft in Wattuur aan hoeveel de maximale energie is die beschikbaar is voor de E-bike. Kortgezegd betekent de actieradius hoeveel kilometer je op een (volle) accu kunt rijden, zonder tussendoor op te laden. Houd er wel rekening mee dat de actieradius beïnvloed wordt door externe factoren, zoals je gewicht, het weer, de weg en het totale gewicht van je fiets. Hierdoor is het lastig om de exacte actieradius te benoemen.

3. Maakt een E-bike geluid? 

Je E-bike maakt geluid, maar dit is geen vervelend of hard geluid. Het zal je fietsbeleving zeker niet beïnvloeden. De ene motor wordt als stiller ervaren als de andere, maar dat verschilt ook nog eens per persoon.

4. Kan ik een diefstalverzekering afsluiten voor mijn E-bike? 

Mede vanwege de hoge waarde van een E-bike raden wij je aan om een diefstalverzekering af te sluiten. Een gestolen E-bike is qua aanschafwaarde niet altijd zomaar te vervangen en E-bikes zijn populair bij fietsendieven. Het is dus geen overbodige luxe om een (diefstal)verzekering af te sluiten voor je E-bike. Dit werkt net als bij een gewone fiets: voor een elektrische fiets worden geen speciale regels gehanteerd.  Voor €3,05 per maand heb je al een fietsverzekering bij HEMA.

5. Hoe lang duurt het om mijn batterij op te laden? 

Gemiddeld duurt het zo’n 4 a 5 uur om de batterij van je E-bike volledig op te laden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de capaciteit van de accu: een zwaardere accu duurt langer om op te laden.

Voor- en nadelen van een middenmotor

6. Hoe hard mag ik rijden op een E-bike? 

Volgens de Nederlandse wetgeving is het toegestaan om maximaal 25 km/uur te rijden op een fiets met trapondersteuning.

7. Hoe laad ik de batterij op? 

Je kunt de batterij opladen met de meegeleverde adapter. Deze is vergelijkbaar met een oplader voor een mobiele telefoon.

8. Heb ik een kenteken nodig voor mijn E-bike? 

Nee, je hebt geen kenteken nodig voor normale E-bikes. Tegenwoordig zijn veel snelle E-bikes te vinden in het straatbeeld, de zogenaamde Speed Pedelecs. Deze kunnen snelheden tot 45 km/uur halen. Voor deze fietsen is wel een kenteken vereist.

9. Kan ik mijn eigen snelheid bepalen? 

Via de bediening van je e-bike kun je zelf gemakkelijk de mate van ondersteuning (en dus ook je snelheid) bepalen. Bij sommige E-bikes kun je letterlijk een gekozen snelheid instellen, zodat je de hele rit even snel rijdt. Handig, als je samen met iemand rijdt!

10. Kan ik ook op mijn E-bike fietsen wanneer de batterij niet is opgeladen? 

Ja, dat kan. Zonder ondersteuning van de motor kan je de fiets als een normale fiets gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de fiets zwaarder zal trappen dan normaal.

 

Op zoek naar een e-bike? Zoek via de eenvoudige keuzehulp de ideale e-bike.

De 10 meest gestelde vragen over E-bikes was last modified: november 14th, 2017 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Jon
  Jon 25 december, 2017, 14:39

  Het meevallen van het lawaai van de middenmotoren is niet waar. Wel in de grote stad. Kom je op de echt stille wegen zoals bijvoorbeeld in Frankrijk, dan maakt het een zeurend geluid, vooral de heuveltjes op. Dus ideaal: bijvoorbeeld de achterwielaandrijving van de Ionmotoren , dan wel met derailleur, maar dat is geen enkel probleem.

  Reply this comment
 2. Kimberley
  Kimberley 26 november, 2017, 05:44

  Hallo, kan u mij misschien helpen.
  Ik heb namelijk een elektrische vouwfiets gehad waarvan ik zeer tevreden was. Deze is helaas gestolen geweest. Ik ben dus nu opzoek naar een nieuwe. Maar het lijk min mogelijk te vinden wat ik ervoor had.
  De trapondersteuning van mijn geslote fiets bouwden gelijk aan af bij het anderen van 25km/uur.
  Dus ik kon rustig blijve trappen zonder over mijn snelheid te gaan maar ik bleef ondersteuning krijgen.
  Bij de fiete die ik nu al heb geprobeerd stopt de ondersteuning erg brut. Het is bijna of ik mijn remmen dicht knijp. Naar wat moet ik kijken of op letten bij het kiezen van een nieuwe fiets, als ik hetzelfde systeem wens als mijn gestolen fiets?
  Alvast vriendelijk bedankt.

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook