Belgen ook vergoeding voor snelle e-bike

2 jaar geleden

De snelle elektrische fietsen, ook wel speed pedelecs genoemd worden in Belgiƫ fiscaal gelijkgesteld met gewone fietsen. Dat heeft de federale ministerraad beslist. Daardoor breidt de fietsvergoeding van 0,23 euro per kilometer voor woon-werkverkeer uit naar gebruikers van deze snelle fietsen. Bedoeling is dat retroactief te laten ingaan vanaf 1 januari 2017.

Door een wijziging in de wegcode vallen die snelle fietsen echter onder de categorie van bromfietsen. Daardoor hebben de gebruikers geen recht op dezelfde belastingvoordelen als fietsers. Met de nieuwe wetswijziging wordt de fietsvergoeding van 0,23 euro per kilometer voor woon-werkverkeer uitgebreid naar gebruikers van alle types elektronische fietsen.

“We willen het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer om evidente redenen aanmoedigen, ongeacht het type fiets”, motiveert minister van FinanciĆ«n Johan Van Overtveldt (N-VA) de beslissing. “Dankzij deze fiscale gelijkstelling gelden de voordelen voortaan ook voor snelle elektrische fietsen”.

Het wetsontwerp van Van Overtveldt gaat nu richting Raad van State voor advies. Na een tweede groen licht van de ministerraad verhuist de tekst dan naar de Kamer voor finale goedkeuring. Bedoeling is wel om de fiscale gelijkstelling retroactief te laten ingaan op 1 januari 2017.

Meer nieuwsartikelen