Chaos op fietspaden

Snorscooters, e-bikes, stadsfietsen en scootmobiels die kriskras door elkaar rijden. Als het aan de ANWB, de Fietsersbond en wielersportbond NTFU ligt is dat vanaf volgend jaar verleden tijd. De belangenclubs werken aan een speciale ‘fietspadcode’ en borden die fietspadgebruikers met verschillende snelheden uit elkaar moeten houden, schrijft het AD.

“Geef elkaar de ruimte”, is de werktitel van het project. Uitgangspunt is dat “fietsers meer rekening houden met elkaar”, zegt NTFU-woordvoerder Esther van der Heijden. Langzame fietspadgebruikers moeten volgens het plan goed rechts houden en achter elkaar gaan rijden, zodat de snelle gebruikers – snorfietsers en wielrenners – makkelijk kunnen passeren.

Een boodschap met die strekking moet op nieuwe verkeersborden staan, die vanaf volgend jaar zomer zijn gepland. Ook smartphonegebruik moet worden teruggebracht. De ANWB zegt bij navraag wel dat de plannen nog in een pril stadium verkeren.

Ouderen kwetsbaar

De populariteit van de fiets als vervoersmiddel blijft stijgen. In tien jaar tijd zijn Nederlanders 9 procent meer gaan fietsen. Veilig Verkeer Nederland noemt het gevaarlijk vol op de fietspaden: jaarlijks raken 350.000 mensen gewond na een ongeval op de fiets.

Vooral ouderen zijn kwetsbaar. Van de tweehonderd fietsers die jaarlijks in het verkeer omkomen is 70 procent ouder dan 60 jaar, blijkt uit cijfers van Veiligheid.nl.

Ouderen blijven langer en meer fietsen, geholpen door de komst van de e-bike. Tegelijkertijd reageren ze minder snel, zijn ze wat minder stabiel en lopen ze makkelijker kwetsuren op, verklaart Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland.

 

Komst van de elektrische fiets

Met de komst van de elektrische fiets en de toename van het gebruik van snorfietsen en scootmobiels, neemt de diversiteit op het fietspad toe, zegt Theo de Rooij. De oud-wielrenner en oud-technisch directeur van de Rabobankwielerploeg werkt aan ‘snelfietsroutes’, speciaal voor wielrenners en e-bike-gebruikers. In de regio Arnhem Nijmegen zijn al verschillende van die routes.

‘Ogen op de weg, niet op de telefoon’

De gedragscode richt zich niet alleen op de snelheidsduivels. Elke doelgroep op het fietspad kan aanwijzingen gebruiken voor veilig gedrag, benadrukt NTF-woordvoerder Van der Heijden. “Wielrenners moeten niet overal keihard willen racen. En scholieren moeten hun ogen op het fietspad houden, niet op hun telefoon.”

Bron: NOS.nl
Chaos op fietspaden was last modified: augustus 11th, 2017 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Staf
  Staf 11 augustus, 2017, 17:23

  Ik moet Sjaak 100´% bijtreden !!Zou het niet beter zijn dat diegene die wil inhalen zich voldoende laat horen, en rustig de langzame fietser passeert langs de linker kant van het fietspad met een vrije ruimte
  die voldoende is om de gewone fietser voorbij te rijden,
  Het is te gek ,rechts traag links snel dit kan niet !!
  De oplossing links en rechts traag !!

  Reply this comment
 2. Sjaak vd Ven
  Sjaak vd Ven 11 augustus, 2017, 13:05

  Belachelijk dat de “langzame fietser” moet wijken voor de tourclubs als ik op een mooie dag rustig aan het fietsen zou ik opzij moeten ,voor die clubs die met 4 naast elkaar rijden , en die je van alles naar je hoofd gooien , helaas dan zijn ze bij mij aan het verkeerde adres.
  Wij achter elkaar fietsen dan zij ook.

  Sjaak

  Reply this comment
 3. Haan
  Haan 11 augustus, 2017, 12:43

  Als iedereen zich aan de verkeersregels zou houden dus aan de rechterkant fietsen en borden verboden voor fietsers niet negeren de bel gebruiken en scooters en brommers niet meer toelaten op fietspad.

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*


Categoriën: Algemeen nieuwsOntvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook