E-bike kan verkeersinfarct voorkomen

1 jaar geleden

“Nederland is aan het dichtslibben”, zo stelt Carola Wijdoogen, directeur duurzaamheid bij de Nederlandse Spoorwegen. Volgens data komt er elke week een minuut file bij in Nederland. Onderzoek geeft aan dat het niet lang kan duren voor we in Nederland spreken van een verkeersinfarct, met dramatische gevolgen voor onze economie.

Woon-werkverkeer ondervindt de groei van het aantal verkeersdeelnemers dagelijks. Er is echter licht aan de horizon, het fileprobleem is volgens de RAI Vereniging al duurzaam opgelost als 10 tot 15 procent van alle automobilisten met de (elektrische) fiets of elektrische scooter gaat reizen.

Nederlanders wonen gemiddeld 22,6 kilometer van hun werk af, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gewone fiets is voor afstanden tot ongeveer 7,5 kilometer een geschikt alternatief voor de auto, stelt de RAI Vereniging. Met een e-bike loopt deze afstand op tot ongeveer 15 kilometer. En voor de snelle elektrische fiets waarmee je 45 kilometer per uur kunt halen –de zogeheten speed pedelec– is die afstand nog wat groter, zo’n 20 tot 30 kilometer ligt binnen handbereik.

Alternatief

Woon-werkverkeer wordt nog altijd voor zo’n 77 procent per auto afgelegd, waar 10 procent voor de trein kiest en 6 procent voor de fiets. De fiets kan op grote schaal een serieus alternatief worden voor de auto en de trein, mits er geïnvesteerd wordt in fietsinfrastructuur. Voorbeelden van een goede investering zijn fietssnelwegen, aldus Wouter Jager van de RAI Vereniging. Dit zijn snelle fietsroutes in en naar de stad.

Volgens Naard Hermans van de stichting De Reisbeweging zouden wijzigingen in het cao er voor kunnen zorgen dat werkgevers hun werknemers dwingen om met de fiets of het openbaar vervoer te gaan. Door middel van de verlening van een betere vergoeding voor het openbaar vervoer ten opzichte van de auto.” Zo kun je met prijsprikkels het gedrag sturen.”

Bron: RD

Meer nieuwsartikelen