Een elektrische fiets financieren

2 jaar geleden

Binnenkort overstappen van een reguliere fiets naar een elektrische fiets? Of misschien bent u al toe aan uw tweede elektrische fiets? Met een gemiddelde aanschafwaarde van €1800, is het goed om vooraf al na te denken over de financiering. In dit artikel zetten we een aantal mogelijkheden op een rij.

1) Maandelijks geld opzij leggen

De makkelijkste manier om de fietsen direct te kunnen kopen, is door maandelijks een bedrag apart te zetten en er ouderwets voor te sparen. Makkelijk zijn de spaardoelen die je bij je bank kunt instellen. Hierdoor kun je maandelijks een deel van je inkomsten automatisch laten storten bij je spaardoel. Zo kun je stapsgewijs en in je eigen tempo het bedrag bij elkaar leggen.

Na de aanschaf is het ook slim om door te sparen. Na ongeveer vijf jaar dient de accu namelijk te worden vervangen. Een nieuwe accu kost gemiddeld rond de €500,-.

2) Nationale Fietsplan

Veel werkgevers hebben een fietsplanregeling voor medewerkers. Hoe werkt zo’n fietsplan? Je gaat naar een fietsenmaker en zoekt een fiets uit. Je koopt dan een fiets via het Nationale Fietsplan. Je fiets wordt zo door je werkgever betaald. Je werkgever houdt vervolgens maandelijks een bedrag in op je brutoloon. Zo betaal je de fiets terug. Met de fietsplanregeling daalt je belastbaar inkomen met maximaal €1000. Eigenlijk betaal je je fiets dus met het geld dat je anders aan de fiscus zou betalen. Ideaal toch?!

Meer informatie over het Nationale Fietsplan kunt u vinden op de website van de Nationale Fietsprojecten.

3) Regeling bij de fietsenwinkel

Bij veel fietsenwinkels is er de mogelijkheid om de fiets op afbetaling aan te schaffen. Je kunt de kosten dan uitspreiden over een periode van één of twee jaar, uiteraard in combinatie met rente. Nadeel is wel dat je afhankelijk bent van de aanbieder. Vooral bij veel webshops wordt er geen betalingsregeling aangeboden, terwijl de prijzen van de fietsen daar -over het algemeen- wel lager liggen.

4) Lening

Hoe gaat dat in zijn werk? Het klinkt misschien meer als iets wat je zou doen voor een nieuwe badkamer, auto of misschien zelfs een boot. Niets is is minder waar. Een lening kan ook uitstekend gebruikt worden voor de aanschaf van een elektrische fiets. Je bedenkt wat je uit wilt geven aan een fiets. Vervolgens neem je contact op met een bank of kredietverstrekker zoals Geldlenen.nl.  Zij berekenen of je het gewenste bedrag kunt lenen. Je tekent een contract, krijgt het geleende bedrag op je rekening gestort en je kunt het bedrag vervolgens vrij besteden bij een (online) winkel naar keuze. Zo kun je, door verschillende webwinkels te vergelijken, alsnog besparen op de prijs ondanks het rentebedrag dat je betaalt.

Extra tip: Een elektrische fiets is een stuk prijziger dan een reguliere fiets en daarom ook lastiger te vervangen bij diefstal of als deze beschadigd raakt bij een ongeluk. Het is dan ook handig om een goede verzekering af te sluiten, zodat je niet in je hemd staat als het noodlot toeslaat.

Meer nieuwsartikelen