Fietsen in de kou

1 jaar geleden

Automobilisten wisselen op dit moment massaal hun zomerbanden weer voor winterbanden. Maar wat doe je als fietser? Er bestaan intussen ook winterbanden voor de fiets. We behandelen hieronder de belangrijkste punten.

Verlichting

Het eerste en misschien wel het allerbelangrijkste in deze donkere dagen is de verlichting van de fiets. Zorg dat je verlichting in orde is als je op pad gaat, ook al fiets je niet in het donker! Mocht je verlichting niet werken of heb je interesse in een extra lampje op bijvoorbeeld je lichaam? In de fietswinkels zijn verschillende soorten verlichting te koop. Zo ben je al van verre te zien voor automobilisten.

Voorkom valpartijen

Om een valpartij te voorkomen zijn er een aantal tips. Zet je zadel wat lager, zo kun je beter met je voeten bij de grond en heb je eerder steun wanneer je dreigt te vallen. Blijf ver genoeg van stoepranden en houd afstand van andere weggebruikers. Houd altijd twee handen aan het stuur en rem voorzichtig omdat het wegdek altijd glad kan zijn.

Winterbanden voor je fiets. Ja hoor, ze bestaan echt. In de polders kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met hellingen, dan kun je best banden gebruiken met een extra goede grip. Die voorkomen alvast de helft van de slip en valpartijen. Er zijn fietsbanden met een speciaal winterprofiel, en zelfs met een soort spikes. Op deze manier wordt het in de winter een stuk gemakkelijker fietsen. Geen winterbanden? Je kunt wat lucht uit de banden laten lopen. Zachte banden zijn breder en geven net wat meer grip.

Fiets schoonmaken

Heb je met je fiets de sneeuw getrotseerd dan krijgt je ook te maken met de pekel die hier gestrooid wordt.  Dit zout is zeer slecht voor je fiets. Om roestvorming door dit zout te voorkomen spoel je je fiets goed af als je thuiskomt. Dat kan met de tuinslang, maar het is beter om wat warm water te gebruiken. Dit zorgt er voor dat het zout gemakkelijker oplost. Voor je hem weg zet zorgt je dat de fiets echt goed droog is.  Ook de velgen en spaken. Daarna zet je de fiets weg op een warme en vooral droge plaats. Door de wasbeurt kan het anders gebeuren dat de remkabels van je fiets bevriezen.

Je fiets beschermen tegen vuil in de winter

Hier in Nederland en België zullen we altijd te maken blijven hebben met modder, pekel en water.  Allen niet echt bevorderlijk voor je fiets. Door alle bewegende delen aan je fiets goed schoon te maken met een ontvetter hebben vuil en beschadigingen door roest veel minder kans. Daarnaast kun je het frame van je fiets bewerken.  Hiervoor gebruik je het best een wax spray. Hiermee wordt het frame beter beschermd tegen vuil. Door de wax blijft het minder snel aan je fiets hangen. Een beetje water voldoet dan al om je fiets te reinigen als hij erg vuil is.

Mijn fiets gaat in de stalling, wat moet ik er dan nog aan doen?

Als je je fiets niet gaat gebruiken de komende winter kun je de volgende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je ook volgend jaar voorjaar weer volop van je fiets kan genieten. Als eerste is het verstandig om je fiets in te smeren met een zuurvrij fietsvet. Dit voorkomt roest op de verchroomde delen van je fiets. Gebruik dit niet voor rubberen onderdelen. Er bestaan ook plastic hoezen om over je fiets te doen terwijl hij in de winterstalling staat. Kies, als je zo’n hoes gebruikt wel voor een hoes die gemaakt is van ademend materiaal.Als je je elektrische fiets in de winter niet wilt gebruiken, bewaar de accu van de fiets dan het liefst binnenshuis. Zorg dat de plaats waar je de accu bewaart niet onder het vriespunt komt en ook niet boven de 30 graden Celsius. Bovendien mag de ruimte waar de accu ligt niet te vochtig zijn. Berg een accu tenminste half vol op en laadt hem tweemaal per maand een paar uurtjes op. Op deze manier houd je de accu in optimale conditie.

Door een leeg gereden accu in de kou op te bergen kun je diepontlading in de hand werken. Hierbij raakt de accu als het ware te leeg, wat de accu sterk beschadigt. Als je je fiets goed onderhoudt in de winter heb je komend voorjaar weer volop fietsplezier!

lees ook: hoe onderhoud ik mijn fietsaccu.

Meer nieuwsartikelen