Het aanschaffen van een e-bike. Waar moet u op letten? 5 tips

10 maanden geleden

Het aanbod van e-bikes is enorm groot. Er zijn veel verschillende modellen en bijna net zoveel prijsklassen. Bij de ene elektrische fiets zit de accu vast in het frame, bij de andere is de accu juist uitneembaar en zit deze in de bagagedrager. Er zijn e-bikes met middenmotor, die hebben de motor in het midden van de fiets, bij de trapas. En er zijn ook fietsen met de motor in het voor- of achterwiel. Lees onze vijf tips die u helpen om de beste elektrische fiets uit te kiezen.

Tip 1: Bedenk van tevoren hoe en waarvoor u de fiets gebruikt

Hoe u de fiets gaat gebruiken, bepaalt eigenlijk de keuze voor een bepaalde motor of accu. Voor langere afstanden en in heuvelachtig gebied is een ander systeem geschikter dan wanneer u de e-bike alleen gebruikt voor kortere ritten.

Tip 2: Let op het gewicht van uw nieuwe e-bike

Door de elektrische onderdelen is een e-bike al snel vijf tot tien kilo zwaarder dan een gewone fiets. Tijdens het fietsen merkt u hier nauwelijks iets van. Wel bij het stallen en op de autodrager tillen. Als u van plan bent om de fiets mee te nemen met de auto, is het raadzaam dit even uit te proberen. Verder is het zwaardere gewicht van de e-bikes mogelijk de reden dat er ook meer ongelukken gebeuren bij het op- en afstappen. Bij gewone fietsen komt dat namelijk minder voor dan bij e-bikes.

Tip 3: Zorg voor een lage instap bij uw elektrische fiets

Welk type frame een e-bike heeft, is van invloed op de manier waarop u op- en afstapt. Met een lage instap wordt dat een stuk makkelijker.

Tip 4: Huur een dagje een elektrische fiets

Maak eerst eens een lange proefrit, voordat u een elektrische fiets koopt. Huur de fiets bijvoorbeeld een dag! Laat u goed voorlichten en de werking van de fiets uitleggen. En als u de fiets besluit te kopen, maak u dan eerst rustig vertrouwd met de hogere snelheid.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een e-bike rijdt toch net even anders dan een gewone fiets. Begin vooral rustig en wen in uw eigen tempo. Zeker als u nog wat onzeker bent, is het verstandig om op een rustige plek te oefenen met op- en afstappen en met het remmen.

Tip! Een elektrische fiets met middenmotor Рwaarbij de motor bij de trapas zit Рbrengt het zwaartepunt omlaag en dat maakt dit type e-bike stabiel tijdens het rijden. Dat geldt ook voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame weggewerkt is.

Bron: veiligheid.nl

Meer nieuwsartikelen