Hoe doet de fiets het buiten Nederland?

1 jaar geleden

Nederland is fietsland nummer 1 van de wereld. Landen zoals de Verenigde Staten en Japan zijn echter in flinke opmars. De verklaring? Buitenlandse steden die voor buitenlandse begrippen, koplopers op het gebied zijn van fietsen, zijn succesvoller dan andere steden. “Hoe succesvoller steden zijn, hoe meer mensen er willen wonen – en dan vooral geslaagde types. ‘Die laatste groep neemt een andere leefstijl mee”, aldus stedenbouwkundige en mobiliteitsspecialist Rob van der Bijl. “Zij vinden gezondheid heel belangrijk en kiezen daarom liever zo weinig mogelijk voor de auto”.

Een andere redenen voor de slagingskans van een fiets in buitenlandse steden is te vinden in de problemen die auto’s er ondervinden, zoals de enorme spitsdrukte. Eveneens is de aanwezigheid van voldoende stallingsmogelijkheden en fietspaden met goede aansluitingen op het openbaar vervoer van belang.Hoe doet de fiets het in het buitenland?

Te aantrekkelijk alternatief

In diverse, voornamelijk Amerikaanse, steden wil het gebruik van de fiets niet van de grond komen. Het fietsgebruik zal in steden als Los Angeles voorlopig ook nog niet gaan doorbreken volgens Louis Uljee, docent Economie aan de Rotterdam Business School. “Autogebruik wordt op geen enkele manier ontmoedigd in deze steden. Downtown parkeren is spotgoedkoop en fietspaden stoppen bij de grens met een deelgemeente die geen geld heeft om het pad door te trekken. Ook geldt de auto er als statussymbool.”

Cultuurverschillen

De auto als aantrekkelijk alternatief voor de fiets is niet de enige reden waarom de industrie in bepaalde buitenlandse steden niet van de grond komt. Culturele opvattingen over de tweewieler hebben ook hun bijdrage. Zo vinden Chinese vrouwen de fiets zoals wij hem kennen niet prettig in gebruik, weet mobiliteitsspecialist Van der Bijl. Ze willen lagere tweewielers met kleinere wielen, zodat ze hun beide benen tegelijkertijd op de grond kunnen zetten. “Als wij stoppen, moeten vrouwen hier hun benen een beetje spreiden om stil te staan. Dat vinden ze daar echt niet kunnen.”

Ook in de Arabische wereld wordt nogal op fietsers neergekeken. “Een Turkse jongen zei ooit: “Mijn vader gaat altijd met de auto naar de moskee, waarom zou hij dan de fiets pakken? Je gaat toch ook niet van een paard naar een ezel?” Kortom: ze zien de fiets als iets voor de armen.”

Bron: FD

Meer nieuwsartikelen