Hoe onderhoud ik mijn fietsaccu?

Het komt vaak voor dat de fietsaccu van een elektrische fiets eerder “op” is dan men verwacht. Wilt u dit voorkomen bij uw fietsaccu? Onderhoud uw fietsaccu dan goed middels de volgende richtlijnen:

Laad een lege fietsaccu zo snel als mogelijk!

U dient de accu zo snel als mogelijk te laden zodra deze leeg is. Doet u dit niet en legt u de accu voor langere tijd weg dan bestaat de kans dat de accu door zelfontlading in een diepontlading raakt.

Laad uw fietsaccu tenminste iedere maand.

Naast het laden van de accu als deze leeg is adviseren wij ook om de accu te laden gedurende periodes waarin u de accu niet of nauwelijks gebruikt, zoals bijvoorbeeld in de winter.

Maakt u vooral veel korte ritten? Laad de fietsaccu niet na iedere rit!

Het veelvuldig volledig laden van een accu heeft een nadelig effect op de levensduur van de accu. Maakt u vooral veel korte ritten van minder dan 5 km? Laad de accu dan om de 2 of 3 ritten.

Laat de lader niet permanent gekoppeld aan de fietsaccu.

Houd de lader hooguit een dag (of nacht) aangesloten en koppel deze daarna los van zowel de accu als van het lichtnet. Fietsaccu’s die voor 90% of 95% geladen zijn slijten namelijk minder snel en gaan dus langer mee dan fietsaccu’s die volledig geladen zijn en blijven. Niet alleen draagt u zo bij aan het milieu, ook bespaart u geld op de energiekosten.

Bewaar de fietsaccu vorst- en vochtvrij.

De actieradius kan bij koud weer drastisch afnemen. Echter voor het bewaren van een accu is kou helemaal niet zo slecht. Het kan dus geen kwaad om de fietsaccu in een garage of schuur te bewaren in de winter. Koudere temperaturen vertragen het natuurlijke verouderingsproces van de accu namelijk. Tempraturen beneden het vriespunt kunnen beter vermeden worden, ook vanwege de mogelijke vorming van condens; elektronica en vocht gaan niet goed samen.

Laad de fietsaccu nooit op beneden 0 °C vriespunt.

Accu’s mogen enkel boven het vriespunt geladen worden. Laden beneden het vriespunt resulteert in een chemisch proces met onomkeerbare schade tot gevolg wat de levensduur van de accu negatief beïnvloedt.

Gebruik uitsluitend laders die geschikt zijn voor uw fietsaccu.

Gebruik geen voedingen of laders voor andere accu technieken aangezien dit de accu ernstig kan beschadigen, soms met gevaarlijke gevolgen.

Lees ook:  Het aanschaffen van een e-bike. Waar moet u op letten? 5 tips

 

 

 

 

Hoe onderhoud ik mijn fietsaccu? was last modified: december 5th, 2017 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. vinum
  vinum 16 november, 2017, 11:43

  ik heb sedert 3 jaar een elektrische fiets Pro-Ebike. De batterij is stilaan aan vervanging toe. Is het mogelijk een batterij van een andere (lees goedkopere) leverancier te kopen, of moet ik bij dezelfde blijven, maw. zijn de accus onderling verwisselbaar?

  Reply this comment
 2. nivaOne
  nivaOne 12 november, 2017, 11:25

  Lijkt me correct advies. Daarom dat ik een fiets verkies met verwijderbare batterij.
  Deze wordt in de winter in huis bewaard op kamertemperatuur (>16°C) . Om de twee maanden wordt deze bij niet gebruik (bij)geladen tot deze ongeveer helemaal opgeladen is. Als laatste niet lukt zorg ik er wel voor dat deze zo kort mogelijk aan de lader bljft hangen.

  Hier heb je een interessante link omtrent GSM batterijen (Li-ion)
  http://elektrozine.be/8-tips-om-de-levensduur-van-de-batterij-van-je-smartphone-te-rekken/

  De adviezen daar liggen in lijn met deze hierboven beschreven. Persoonljk zorg ik er dan ook steeds voor dat de batterij nooit 100% leeg geraakt. Op het einde van een tocht (of reeks ritten) zorg ik ervoor dat er nog minstens 25% lading resteert. Op dat ogenblik gaat deze aan de lader zodra de batterij de omgevingstemperatuur heeft bereikt. Dus niet meteen na de rit (lees terwijl deze intern nog warm is). Wie zeer lange dagtochten maakt kan opteren om een 2e batterij mee te nemen. Ik geef toe dat dit niet steeds praktisch is, maar een nieuwe accu is niet goedkoop, dus zeker het overwegen waard.

  Reply this comment
 3. Dré
  Dré 9 november, 2017, 17:01

  Onderhoud accu. Sparta (ion) schrijft voor als de fiets niet rijdt om de accu continu met de lader te koppelen.
  Jullie geven een andere uitleg! Hoe moet het nu?

  Reply this comment
  • Redactie
   Redactie Author 9 november, 2017, 18:03

   Hi Dre,
   Bedankt voor je reactie. Het betreffen algemene richtlijnen voor het onderhouden van een fietsaccu met uitzonderingen daargelaten. Om zeker te zijn van wat het beste is voor uw accu raden wij u aan om contact op te nemen met de fabrikant en hun specifieke richtlijnen te volgen.

   Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook