Informatiepanelen voor fietsers in Denemarken

2 jaar geleden

Net als Amsterdam en Utrecht kampt ook Kopenhagen met files op het fietspad. Op vijf locaties komen informatiepanelen te staan die de snelste route aangeven.

Vorig jaar registreerden de telpunten in Kopenhagen voor het eerst dat meer fietsers het stadscentrum binnenkomen dan auto’s.

Op het drukste punt – de Queen Louise brug – passeren op drukke dagen 40.000 fietsers. En dat is te merken in de stad, waar opstoppingen en files inmiddels een bekend beeld zijn.

Behalve de nodige infrastructurele maatregelen, zoals brede fietspaden, zoekt men het in Kopenhagen ook in het neerzetten van dynamische routeinformatiepanelen, ook wel DRIPs genoemd.

De panelen geven file-informatie en info over wegwerkzaamheden. En ze tonen alternatieve routes. De kosten voor dit systeem liggen zo rond de vijf ton.

In ons land worden fiets-DRIPs tot nu toe beperkt toegepast, bijvoorbeeld bij de veerponten in Amsterdam en bij verkeerslichten in ‘s-Hertogenbosch. En in Utrecht verwijzen fiets-DRIPs naar vrij stallingsplaatsen.

(c) Foto: Troels Heien
Bron: http://www.fietsberaad.nl

Meer nieuwsartikelen