Laat de snelle e-bike toch gewoon toe op fietssnelwegen

Super Commuter+ 8S, speedpedelec

RAI Vereniging en de Fietsersbond willen dat Speed pedelecs (speed E-bike) op snelfietsroutes en langs wegen met intensief en snel rijdend autoverkeer op het fietspad mogen rijden. Vanaf 1 juli 2017 moeten alle speed pedelecs naar de weg of naar fietspaden waar ook bromfietsen zijn toegestaan. Om de potentie van de speed pedelec te blijven benutten en de veiligheid voor alle fietsers te bewaken, pleiten RAI Vereniging en de Fietsersbond voor maatwerk voor zowel snelfietsroutes als fietspaden.

In Nederland ligt een netwerk van circa 400 kilometer aan snelfietsroutes. Dit zijn snelle en comfortabele fietsroutes die steden met elkaar verbinden, zodat je snel naar je werk kunt fietsen. Met introductie van de speed pedelec, is het mogelijk om ook grotere afstanden sneller te overbruggen. Op dit moment zijn de meeste speed pedelecs nog voorzien van een blauwe snorfietskentekenplaat, maar vanaf 1 juli moeten alle speed pedelecs als bromfiets zijn gekentekend. Speed pedelecberijders gaan daardoor van het fietspad naar de weg. Sommige snelfietsroutes, zoals het RijnWaalPad tussen Arnhem en Nijmegen en de F35 in Twente, zijn hierdoor niet (meer) toegankelijk voor speed pedelecs. ‘Onbegrijpelijk en een onbedoeld effect van de wet waardoor meer dan 10.000 fietsers worden geraakt’, stelt RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck. ‘De speed pedelec heeft enorm veel potentie bij de aanpak van files en is bij uitstek geschikt voor woon-werkverkeer. Dat moeten we maximaal stimuleren in plaats van tegenwerken.’

Vrijstelling
RAI Vereniging en de Fietsersbond willen nu dat er een aparte vrijstelling komt voor speed pedelecs voor fietspaden met voldoende capaciteit. Directeur Fietsersbond Saskia Kluit: ‘Snelfietsroutes in Nederland die nu alleen voor fietsers mogen worden gebruikt zijn breed en veilig genoeg om ook speed pedelecs toe te laten. Bijvoorbeeld de route Arnhem-Nijmegen. Ook binnen de bebouwde kom zijn er langs grote en drukke verkeersaders fietspaden die breed genoeg zijn. Er is maatwerk nodig. Met een apart verkeersbord kunnen we deze vrijstelling per fietspad verlenen.’

Maatwerk
RAI Vereniging en de Fietsersbond willen nu samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en andere betrokken partijen in kaart brengen welke fietspaden wel en niet geschikt zijn. Ook moet er samen gekeken worden op welke manier deze aanpassing zo snel mogelijk kan worden geregeld om de overstap van de reiziger naar de speed pedelec te blijven stimuleren. De overheid heeft met de snelle introductie en aanpassing van de wetgeving voor deze nieuwe fiets al laten zien oog te hebben voor innovaties en de kansen voor dit vervoersmiddel. Nu is het zaak om door te pakken en nog meer mensen op de fiets te krijgen.

Potentie speed pedelec
Volgens RAI Vereniging en de Fietsersbond heeft de speed pedelec veel potentie bij de aanpak van mobiliteits- en milieuproblemen. ‘In Nederland woont 66 procent van alle mensen binnen een afstand van 15 kilometers van hun werk’, stelt Saskia Kluit. ‘Een ideale reisafstand, want uit onderzoek blijkt dat 43 procent van de reizigers de fiets als alternatief ziet voor de auto als de woon-werkafstand niet groter dan 20 kilometer is.’ Van Eijck: ‘We benutten nog lang niet alle mogelijkheden van de fiets en moeten als sector inspringen op de wil van de reiziger inclusief de automobilist om ook de fiets te pakken. Dat kan alleen als we de aankoop en het gebruik van de fiets maximaal stimuleren met voldoende infrastructuur en aantrekkelijke fiscale regelingen. Hierdoor worden ook duurdere fietsen als speed pedelecs voor een nog grotere groep fietsers beschikbaar.’

Laat de snelle e-bike toch gewoon toe op fietssnelwegen was last modified: mei 30th, 2017 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Geert
  Geert 2 juni, 2017, 16:43

  Speed pedelec is en blijft een uitzondering. Hij is echt te langzaam voor het “echte snelverkeer” (vb een brommer rijdt vaak 50 door alleen je gas open te zetten, als je bij een speed pedelec 45 wil rijden dan kost dat extreem veel inspanning en doe je dus niet.
  Verder is hij echt te snel door voor het “echte langzaam” verkeer (vb een fietser rijdt meestal rond de 15 en speed pedelec tussen 25 en 35.)
  Kortom hij is het beiden niet.
  Wat is het dan wel: een goed alternatief voor zowel OV als auto. Je bent vaak sneller dan OV (soms ook dan auto) en dus een perfect middel om te forensen.
  Dit betekent dat je de zgn “snelle fietspaden” juist moet openzetten, dit is ook niet vaak een route om ontspannen te fietsen maar om zo efficiënt mogelijk van A naar B te gaan. Gemiste kans als ze dit niet doen.
  Ik rijd sinds aug 2016 op en Koga xlr8, en heb er nu ‘nog’ maar een kleine 6.000 km op zitten.
  Verder helmplicht–> logisch
  Remlicht–> logisch (je rijdt toch te hard om het niet te hebben, andermans en eigen veiligheid
  Op de weg; daar weer het kan en verder je gezond verstand gebruiken

  Reply this comment
  • Mirko
   Mirko 3 juni, 2017, 16:28

   Eigenlijk was een blauw kentekenplaatje nog de beste optie voor de Speed Pedelec… qua snelheid en verkeersgedrag ben ik in de praktijk nog het best vergelijkbaar met scooters die rond de 30 per uur gaan.
   Ik heb eigenlijk niet begrepen waarom de aanpassing naar geel kentekenplaatje noodzakelijk is. 45 fiets ik ook wel eens maar alleen op de lege polderwegen hier.

   Reply this comment
 2. Hans Verhaar
  Hans Verhaar 2 juni, 2017, 13:58

  Snelverkeer moet op de snel weg, dus snelle fietsen ook. Fietspad wordt steeds onveiliger door die snelle fietsen en snorfietsen. Wil graag voor ontspanning fietsen door die snelheids maniakken moet ik constant op scherp rijden en uitwijken.

  Reply this comment
 3. cees
  cees 2 juni, 2017, 13:01

  De gedachte dat alle berijders van een speedpedelec 45km/h gaan rijden klopt natuurlijk niet. Ik moet op mijn Riese& Muller HS-bike heel erg veel moeite doen om die 45 te halen, en dan is de accu ook nog eens heel snel leeg. Maar ik fiets in de regel met een gemiddelde van 28-30 km/h. Over een traject van 30km, 4 keer in de week. Inmiddels al 25.500 km gereden, dus enige ervaring al. In de stad moet je gewoon je snelheid aanpassen. Ik word door elke snorfiets met een blauw kenteken ingehaald op het fietspad (rijden allemaal ook nog eens zonder helm). Ik ga echt niet op de straat rijden, ik heb ook geen remlicht ! Helmplicht vind ik niet meer dan normaal, ik rij al vanaf het begin met een helm op.
  Ik denk dat veel automobilisten geirriteerd raken door een “langzame” fiets (langzaam gezien vanuit de auto), want de meeste auto’s rijden in de stad ook niet precies 50km/h maar iets harder, dus dan is het snelheidsverschil groter.
  Echt weer een maatregel die door mensen wordt bedacht die er geen kaas van gegeten hebben, zo jammer is dat. Hoop dat het snel weer wordt terug gedraaid.

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook