Richtingaanwijzers en remlicht voor speed-pedelecs

Als het aan minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu ligt, worden speed-pedelecs verplicht uitgerust met een richtingaanwijzer en een remlicht. De doorvoering moet de zichtbaarheid van gebruikers van de snelle E-bikes aanzienlijk vergroten.

Geweerd van het fietspad
Richtingaanwijzers en remlicht voor speed-pedelecs

De wens van minister Schultz volgt als reactie op aanbevelingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De instantie bekeek de effecten van de Europese regelgeving in ons land, waar de ongeveer 13.000 rijders zich sinds begin van dit jaar aan dienen te houden. Sinds begin 2017 dienen gebruikers van de snelle elektrische fietsen zich te houden aan de regelgeving van brommers. Het onderzoek laat onder meer zien dat speed-pedelecrijders zich onveilig voelen op de rijbaan en daarom regelmatig  naar het fietspad uitwijken, terwijl ze eigenlijk op de rijbaan zouden moeten rijden. Op het fietspad bereiken de snelle E-bikes een hoge gemiddelde snelheid van 29 km per uur. Het SWOV ziet daarin een hoger risico op een ongeval voor de speed-pedelecrijder en andere gebruikers van het fietspad.

Ook niet gewenst op de rijbaan

Sinds 1 juli van dit jaar zijn speed-pedelecs verbannen naar de gewone rijbaan. Op de rijbaan ligt de gemiddelde snelheid van de snelle E-bikes op 32 km per uur. Dit is fors lager dan de maximumsnelheid van 50 km per uur, waardoor de kans op een ongeval kleiner is dan met vergelijkbare snelheden op een fietspad. Maar niet alle weggebruikers reageren even begripvol op de verhuizing. Volgens het onderzoek van de SWOZ zorgt de komst van de speed-pedelec voor irritatie bij de rest van het verkeer, die als gevolg regelmatig flitsen met de lichten of toeteren. Uit het onderzoek bleek verder dat de speed-pedelec op de rijbaan om de twee kilometer voor een situatie zorgt waar de rest van het verkeer last van lijkt te hebben. Op de vraag of het een verstandig besluit was om de speed-pedelecs de rijbaan op te sturen, antwoordt een woordvoerder: “Het is iets nieuws en daar is nog geen panklaar antwoord op.”

Knipperlichten en remlicht als uitkomst

Schultz hoopt met de komst van verplichte richtingaanwijzers en het reeds verplichte remlicht de voorlichting over de speed pedelec een extra impuls geven, en daarmee automobilisten en andere weggebruikers bereiken. Milieudefensie ziet de snelle E-bikes als belangrijke vervanging voor de auto, zeker voor woon-werkverkeer. “Hier moet ruimte voor gemaakt worden”.

De minister wil bovendien dat de fietsindustrie gaat onderzoeken of het mogelijk is om via geofencing techniek (op basis van gps-informatie) de snelheid van speed-pedelecs op bepaalde trajecten te begrenzen.

Richtingaanwijzers en remlicht voor speed-pedelecs was last modified: september 22nd, 2017 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Robert
  Robert 7 januari, 2018, 23:16

  Citaat “Op de rijbaan ligt de gemiddelde snelheid van de snelle E-bikes op 32 km per uur. Dit is fors lager dan de maximumsnelheid van 50 km per uur, waardoor de kans op een ongeval kleiner is dan met vergelijkbare snelheden op een fietspad”.
  Dit is een wel heel onlogische zin. Eerst wordt aangegeven dat de speed pedelec op de autorijbaan veel langzamer rijdt dan auto’s en dan zegt men direct erachter aan dat de kans op ongelukken op de rijbaan veel KLEINER is t.o.v. fietspad. Alternatieve feiten ?

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook