Speciale control room traceert gestolen E-bikes

2 jaar geleden

f8eBinnenkort start een nieuwe service om gestolen elektrische fietsen op te sporen. Vanuit een speciale control room spoort een beveiligingsbedrijf fietsen die zijn voorzien van een chip op, en zorgt dat ze terugkomen bij de eigenaar.

In nieuwe dienst participeren verzekeraar a.s.r., fietsfabrikant Sparta en beveiligingsbedrijf BHD onder de naam FRIS, hetgeen staat voor Find, Recover & Insure Service. Ook lokale overheden op Voorne-Putten, de thuisbasis van FRIS, werken aan het project mee.

Sparta brengt 10.000 fietsen op de markt met een permanente internetverbinding en een gps-module, waardoor een gestolen fiets te traceren is. Op het moment dat de fiets wordt gestolen, kun je dat als eigenaar melden aan de control room van FRIS. Een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van de gemeente spoort de fiets op en zorgt dat die terugkomt bij de rechtmatige eigenaar.

Verzekeraar a.s.r. / Europeesche Verzekeringen ontwikkelt een speciaal verzekeringsconcept voor e-bikes (maar ook voor andere goederen die gestolen kunnen worden) die zijn aangesloten op de FRIS-service. De dienst start binnenkort met een proef. Als die succesvol is wordt in 2017 gestart met een zelfde initiatief voor de bouw en logistiek. Het is de bedoeling dat de dienst op termijn deels wordt bekostigd met het geld dat vrijkomt uit de verminderde schadelast voor verzekeraars.

Meer nieuwsartikelen