Speed Pedelec verkoop gedaald

1 jaar geleden
De verkoop van speed-pedelecs in Nederland is in de eerste maanden van 2017 met 14 procent gedaald. In totaal rijden er ruim elfduizend speed-pedelecs in Nederland. In Limburg is de snelle e-bike het minst populair, blijkt uit CBS-cijfers.

Kopers zijn volgens branche-organisatie Bovag terughoudend vanwege de aanhoudende onzekerheid over de verkeersregels voor dit type fiets. Een speed-pedelec kan dankzij elektrische trapondersteuning 45 kilometer per uur rijden.

Minst populair

Uit cijfers van belangenorganisatie Rai blijkt dat er tot en met juli 1906 speed-pedelecs zijn geregistreerd. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 2193.

Rai vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken uit de dalende registratiecijfers. Een woordvoerder noemt ze wel opmerkelijk. “We hebben de voorbije jaren alleen maar stijging gezien. Het zou zonde zijn als die trend door wetgeving wordt doorbroken.”

Helmplicht

Sinds 1 juli van dit jaar mogen speed-pedelecs niet meer op het fietspad komen en geldt er een helmplicht. De snelle e-bikes worden gezien als bromfiets en zijn daarom verbannen naar de gewone rijbaan. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur onderzoekt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid de gevaren van die maatregel. Mocht blijken dat de risico’s te groot zijn, dan wordt de snelle e-bike mogelijk weer terug naar het fietspad gestuurd.

Aanhoudende onduidelijkheid schrikt potentiële kopers af, stelt een woordvoerder van Bovag. Een speed-pedelec kost tussen de drie- en tienduizend euro. Die investering doe je alleen als je zeker weet wat je met de fiets mag.

Milieuvriendelijk

De speed-pedelec wordt gezien als ideale milieuvriendelijke vervanger van de auto bij woon-werkverkeer. Mede om die reden leggen gemeenten en provincies steeds vaker fietssnelwegen aan.

Limburg opende in 2015 een fietssnelweg tussen Venlo en Horst-Sevenum en heeft de aanleg van meerdere snelfietspaden gepland voor de komende jaren. Volgens de provincie hebben de lagere verkoopcijfers geen gevolgen voor het uitgestippelde beleid. “We willen Limburgers op de fiets krijgen. Welk soort fiets maakt niet uit.”

Bron: http://www.limburger.nl

Meer nieuwsartikelen