Telegraaf E-bike test 2017

1 jaar geleden

De jaarlijks terugkomende E-bike test van de Telegraaf is weer verschenen. Voor de e-biketest is de Telegraaf neergestreken in Oosterbeek, onder de rook van Arnhem.

Hier hadden ze een parcours van negen kilometer uitgezet, bestaande uit klinkers, een klim en relatief open vlakten met wind. Door steeds dit parcours te rijden, konden ze de actieradius van de fietsen meten. Dat is de afstand die je kunt afleggen zonder de e-bike tussentijds op te laden.

Op dit pittige parcours testten ze verschillende type e-bikes. Natuurlijk zijn er de typische stadse-bikes, waaronder de Dutch ID City 8 en Kalkhoff Select. Tevens zitten er sterke transporters tussen, zoals de Puur_NL en Miss Grace van Gazelle, en sportieve fietsen met een flitsende uitstraling, waaronder de Rap Suburb Silent Drive en Koga E-Xite N8.

Om de e-bikes eerlijk te kunnen vergelijken, hebben ze de fietsen ingedeeld in drie verschillende prijsgroepen. Er is een goedkopere groep (tot en met 1.999 euro), een middencategorie (2.000 tot en met 2.499 euro) en een duurdere groep (2.500 euro en meer).

Het blijft bij aankoop belangrijk om voor jezelf vast te stellen naar wat voor type e-bike je op zoek bent. En om te ervaren of jouw voorkeursfiets goed reageert op de wegen waarop je de e-bike wilt gebruiken.

Download alle testresultaten:

  Download tot € 2250

  Download tot € 2500

  Download tot € 2500+


Ondersteuning

In de goedkopere categorie zien we e-bikes met voorwielondersteuning. Deze zijn voorzien van enkel een rotatiesensor, wat betekent dat de ondersteuning inschakelt op het moment dat de pedalen beginnen te draaien, ongeacht de hoeveelheid kracht die je op de pedalen zet. De ondersteuning is daardoor minder natuurlijk. Uitzondering in deze klasse is de Rap City 7. Deze e-bike met voorwielmotor heeft naast een rotatiesensor een krachtsensor, wat een plus is.

In de middencategorie zien we ook andere motoren. Een e-bike die in deze groep opvalt, is de Sparta R5E. Deze heeft een achterwielaandrijving en een naafversnelling ineen. In de markt zie je bij e-bikes met achterwielmotor bijna altijd een derailleurversnelling. De integratie van motor en naaf is onderhoudsarm en het geheel schakelt soepel.

In de midden- en duurdere categorie domineert de middenmotor. Dit is ook het beeld in de gehele markt. Het systeem heeft enkele zwaarwegende voordelen ten opzichte van de voor- en achterwielmotor. De middenmotor drijft de pedalen aan en niet het wiel, wat de trapervaring verbetert. Fietsen met een middenmotor hebben daarnaast een lager zwaartepunt. Ze zijn efficiënt en ook geschikt voor steile heuvels waar naafmotoren het laten afweten.

Nadelen zijn er ook. Door de tandwielen in de motor, die het toerental verlagen voor een betere aansluiting op het trapritme, is de middenmotor luidruchtiger. Voor de comfortbeleving kan dit vervelend zijn, bijvoorbeeld als je in rustig gebied rijdt. In een stadsomgeving zal het extra geluid echter niet of nauwelijks opvallen.

Ook een niet onbelangrijk punt: de middenmotor is duurder dan de andere twee systemen. Dit verschil loopt doorgaans op tot enkele honderden euro’s. Maak daarom voor aanschaf altijd eerst een langere proefrit met verschillende aandrijvingen om erachter te komen of de extra investering nodig is voor het gebruiksdoel.


Frames

In de test zitten enkele fietsen met slappe frames. Het zijn de Bikkel Ibee, Speer Vier (middencategorie) en Rap City 7 (goedkope categorie). Ze shimmyen: je hebt te maken met onbalans in het frame of stuur. Dat voel je terug in het stuur, het zwabbert. Dat gebeurt met name als de weg afloopt, de controle over de fiets is minder. Dat komt doordat het frame niet stabiel genoeg is. Óf de constructie is niet optimaal óf de fabrikant heeft te weinig materiaal gebruikt omdat ze het gewicht van de fiets wilde beperken.

Fietsen die juist opvallen door hun stabiele rijgedrag zijn de Dutch ID City8 en Flyer T8.1 (duurdere categorie). Deze fietsen combineren een stabiel frame met comfort dankzij montage van een stijve voorvork die goed reageert.


Accucapaciteit

De inhoud van accu’s neemt steeds verder toe. Tegenwoordig hebben de meeste accu’s een standaard capaciteit van 400 wattuur. Dat zien we ook terug in deze test. Alle accu’s hebben een inhoud van circa 400 wattuur, ook in de goedkopere categorie. Het voordeel hiervan is dat de actieradius meestal groter is.

Er zijn in deze test enkele e-bikes die een grotere accucapaciteit bieden. In de middengroep zijn dat de Sparta R5e (522 wattuur) en Speer Vier (561 wattuur). In de duurdere categorie gaat het om de Koga E-Xite N8 (500 wattuur), Cube Travel Hybrid (500 wattuur), Flyer T8.1 (540 wattuur), Kalkhoff Select (621 wattuur) en Bulls Lacuba Evo 8 (650 wattuur).

Een merk als Flyer levert standaard accu’s met een grotere inhoud. Ook de fietsen met Brose-motor bieden standaard meer. Brose is de gemonteerde middenmotor bij de e-bike van Bulls.

Aan extra accucapaciteit hangt wel een prijskaartje. Ga van het volgende uit: 100 wattuur extra kost circa 150 euro meer. Bepaal voor jezelf of de meerprijs het waard is. Test de e-bike op de route waarop je de e-bike wil gaan gebruiken.


Voorvork

Nagenoeg alle e-bikes hebben een verende voorvork. In alle drie prijsklassen laten de kwaliteit en werking soms te wensen over. Het gaat hier om alle modellen van Batavus en Sparta, de BSP E-Volt Mono ES10, de Bikkel Ibee en de Koga E-Xite N8. De voorvorken dempen niet goed, je voelt oneffenheden in het wegdek nog steeds.


Banden

Bijna alle e-bikes in deze test hebben banden die 37 of 40 millimeter breed zijn. Dit is dezelfde bandbreedte als bij gewone stadsfietsen. Juist op e-bikes zou je graag een wat bredere band zien, zoals standaard het geval is bij speed pedelecs (de snellere variant van de e-bike die ondersteunt tot 45 kilometer per uur). Een bredere band biedt meer comfort. Je kunt met een lagere spanning rijden en hebt daardoor ook meer grip.

We zien in de test vier fietsen die wel een bredere band hebben. Het zijn de Puur_NL en Miss Grace van Gazelle en de Bulls Lacuba Evo 8 en Klever X. De bredere banden passen bij de stoere en stevige looks van deze vier modellen.


Afwerking

De designs zijn weinig spannend. Fietsen zijn veelal zwart en antraciet. Het zijn brave designs die veelal passen bij een wat oudere doelgroep. En dat terwijl de e-bikemarkt in hoog tempo verjongt. Enkele fietsmerken kiezen er wel voor om de doorgaans sobere ontwerpen subtiel te verfraaien met kleuraccenten. Bijvoorbeeld de velgen, handvatten en kabels hebben een iets andere kleur.

In de test zien we wel dat fabrikanten meer werk maken van de vormgeving van het frame. De e-bike is niet meer een fiets met daaraan bevestigd een hulpmotor, maar een e-bike waarin de accu en ondersteuning netjes zijn weggewerkt. De Orange C330 van Gazelle is hier een sterk voorbeeld van. De bracket is gegoten uit één stuk en niet gelast. De motor hangt hier keurig onder.

Ook Bulls heeft geïnvesteerd in de integratie. De accu is bij de Lacuba Evo 8 weggestopt in de stevige onderbuis. Die is daardoor dikker.


Minder luxe

De afgelopen jaren zagen we e-bikes met enkele fraaie snufjes, maar de luxe is nu minder. Er zijn in de test geen fietsen met geavanceerde displays als de Bosch Nyon. Mogelijke verklaringen: óf er is geen behoefte aan in de markt óf de functies dubbelen met de mogelijkheden van de smartphone. Een fitnessfunctie en navigatiesysteem, twee mogelijkheden die de Bosch Nyon biedt, zitten ook op de smartphone.

In deze e-biketest is er bovendien geen enkele fiets met NuVinci Harmony. Dat is een automatisch en traploos schakelsysteem. Evenmin zien we elektrische fietsen met de elektronische schakelmogelijkheid van Shimano Steps. Bij dit systeem houdt de motor automatisch in als de versnelling verandert. De naaf wordt daarmee ontlast.

Bij de Bulls Lacuba Evo 8 en Hercules Futura Gates F8 Disc zien we wel enige luxe. Bij deze e-bikes is gekozen voor een tandriem in plaats van een ketting. Dit heeft enkele voordelen. De tandriem slijt minder hard en gaat dus langer mee. Daarnaast is ze schoner, want smeren is bij de riem niet nodig. Wel is ze duurder dan de gewone ketting.


Remsysteem

Een e-bike weegt meer en gaat meestal net wat harder dan een gewone fiets zonder ondersteuning. Het is daarom extra belangrijk dat er goede remmen gemonteerd zijn. In de goedkopere categorie zien we dat de hydraulische velgremmen bezig zijn aan een opmars. Ze zitten op de Trek TM 450+, Kalkhoff Agattuti, Speer Vier, Qwic Trend NN7.2HS11, Pegasus Sienna, Gazelle Miss Grace, Sparta R5E en Sparta M7S.

Met deze rem heb je minder kracht nodig om tot stilstand te komen dan bij rollerbrakes. Daarnaast is de remkracht goed te doseren, zijn de remblokjes gemakkelijk te vervangen en is het systeem nagenoeg onderhoudsvrij.

Nog wat beter functioneren de hydraulische schijfremmen. In tegenstelling tot velgremmen werken ze prima als het regent. De velg slijt niet. Wel is het systeem duurder in vergelijking met velgremmen en rollerbrakes. Deze e-bikes uit de duurdere groep hebben hydraulische schijfremmen: de Klever X, Bulls Lacuba Evo 8, Hercules Futura Gates F8 Disc en Rap Suburb Silent Drive.

Download alle testresultaten:

  Download tot € 2250

  Download tot € 2500

  Download tot € 2500+


Bekijk hier alle E-bike tests

Meer nieuwsartikelen