Toch geen motorverzekering voor snelle elektrische fietsen in België

625528804_tr_integrale-i11-speedWie een snelle e-bike heeft zal geen motorverzekering moeten nemen. Dat heeft minister van Economie Kris Peeters (CD&V) gezegd in het parlement. De speed pedelecs of snelle elektrische fietsen moeten sinds vorig jaar ingeschreven worden. Maar over een verplichte verzekering bestond nog veel onduidelijkheid.

Sinds 1 oktober 2016 vallen de speed pedelecs (snelle E-fietsen) onder een nieuw koninklijk besluit, waarin voor deze en andere elektrische fietsen een juridisch kader werd gecreëerd. Niettemin bleven er veel vragen. Over de verzekering bijvoorbeeld.

Deze elektrische fietsen beschikken immers over een zogenaamd ‘garageknopje’. Dat is een knopje waarmee de fietsen autonoom tot een snelheid van ongeveer 6 km per uur kunnen rijden, en dat wordt gebruikt om de relatief zware fiets aan de hand te kunnen voortbewegen. Bijvoorbeeld op een helling of in een trapgoot. Het was over dat knopje dat de verwarring blijkbaar ontstond omdat een rijtuig dat zich automatisch kan voortbewegen geen fiets is. Maar nu heeft minister van Economie Kris Peeters (CD&V) op een parlementaire vraag duidelijkheid verschaft.

Het is volgens de minister niet logisch dat deze fietsen enkel door de optie van een ‘garageknop’ in de categorie van motorrijtuig zouden vallen en dat de gebruikers ervan hierdoor een verzekering voor motorrijtuigen moeten nemen en hun hoedanigheid van zwakke weggebruiker zouden verliezen.

Traxio, het vroegere Federauto dat de vakhandel van auto- en fietsverkopers vertegenwoordigt, is blij dat de minister klare taal heeft gesproken. “Toch blijft de sector nog met veel vragen zitten. Onder meer over fiscale regels, met het oog op de komst van het mobilitietsbudget.”

Toch geen motorverzekering voor snelle elektrische fietsen in België was last modified: juni 7th, 2017 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Koen
  Koen 9 februari, 2017, 14:24

  Goeie dag,
  Enkele vragen hieromtrent:
  1. Is dit officieel bevestigd en mag de verzekering dus effectief weggelaten worden?
  2. Wil dit zeggen dat de fietsen verzekerd worden via de BA-verzekering?
  3. Is een nummerplaat nog verplicht?

  Dank voor jullie antwoord!

  Groeten
  Koen

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook