Nieuws: Typegoedkeuring voor speed pedelecs wijzigt vanaf 1 januari 2018

Per 1 januari 2018 vervalt de oude typegoedkeuring voor speed pedelecs. Er is onzekerheid bij eigenaren van speed pedelecs over de aanstaande wijziging in de typegoedkeuring regelgeving. Zij vrezen dat hun speed pedelec na 1 januari 2018 niet meer voldoet aan de regels en niet meer verzekerd is. 

Speed pedelecs worden in Nederland geregistreerd als bromfiets. Voor speed pedelecs die beschikken over een kentekenplaat verandert er niets. Wel moeten deze speed pedelecs bij gebruik op de openbare weg altijd voldoen aan de permanente eisen in de Regeling Voertuigen. Dat betekent bijvoorbeeld dat de speed pedelecs moeten zijn uitgerust met een linker buitenspiegel (Artikel 5.6.45) en een ambergele retroreflector aan iedere zijkant (Artikel 5.6.51).

Voor nieuwe speed pedelecs die nog niet beschikken over een kentekenplaat, is er wel een belangrijke wijziging op komst. De speed pedelecs moeten bij de eerste toelating, dus de eerste registratie bij de RDW, beschikken over een Europese typegoedkeuring. Tot en met 31 december 2017 mag dit zowel een Europese 2002/24 typegoedkeuring als een Europese 168/2013 typegoedkeuring zijn. Vanaf 1 januari 2018 moet dit een Europese typegoedkeuring zijn die gebaseerd is op Europese (kader)verordening (EU) 168/2013. Dat betekent bijvoorbeeld dat nieuwe speed pedelecs moeten zijn voorzien van een type goedgekeurde claxon en een remlicht dat gaat branden zodra je gaat remmen.

Gaat de dealer de speed pedelec voor 1 januari 2018 registreren bij RDW, dan voldoet hij aan de regels. Leveranciers die ongeregistreerde speed pedelecs met een 2002/24 typegoedkeuring na 1 januari 2018 op voorraad hebben, moeten deze via de fabrikant aanmelden bij RDW voor de Restantvoorraadregeling.

Op zoek naar een E-bike? Zoek via de eenvoudige keuzehulp de ideale e-bike.

Bron: tweewieler.nl

Nieuws: Typegoedkeuring voor speed pedelecs wijzigt vanaf 1 januari 2018 was last modified: december 18th, 2017 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

  • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
  • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
  • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook