Wat te doen met de speed-pedelec?

EN406-NitroCity-speed pedelecHet is inmiddels genoegzaam bekend: per 1 januari 2017 is een speed-pedelec een bromfiets. Voor de berijder betekent dat een kentekenplaat en een helm. En (meestal) fietsen op de rijbaan in plaats van het fietspad. Maar wat staat de wegbeheerder te doen?

CROW, Rijkswaterstaat en het ministerie van IenM zijn nagegaan of lokale wegbeheerders specifieke maatregelen zouden moeten en kunnen nemen. Het korte antwoord is: vooralsnog niet. Het langere antwoord is te vinden in notitie over de gevolgen van de introductie van de speed-pedelec voor de wegbeheerder.

Daarin wordt uiteengezet dat een speed-pedelec net als een bromfiets niet meer op een ‘verplicht fietspad’ mag rijden (aangeduid met het blauwe bord G11 met een fiets). Waar wegbeheerders het ongewenst vinden dat bromfietsers op de rijbaan rijden, bestaat de mogelijkheid het bord G11 te vervangen door het blauwe verkeersbord G12a ‘fiets/bromfietspad’.

Dat wordt meestal toegepast op wegen met een snelheidslimiet van 70 km/uur of hoger. Het betreft bijvoorbeeld stedelijke ringwegen en de meeste gebiedsontsluitingswegen buiten de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom is sowieso een plaats op het fiets/bromfietspad aanbevolen, met uitzondering van duurzaam veilig ingerichte 60-km/uur-gebieden waar de bromfietser op de rijbaan kan rijden.

In principe komt in dit alles geen verandering met de komst van de speed-pedelec, zo valt uit de notitie af te leiden, ook omdat de rijsnelheden van bromfietsers en speed-pedelecberijders elkaar niet veel ontlopen. Verder verwacht men niet dat de verschijning van de speed-pedelec tot schrikeffecten zal leiden vanwege de gelijkenis met de gewone fiets. Experts verwachten dat de speed-pedelec voldoende herkenbaar is door de gele kentekenplaat in combinatie met de verplichte helm.

Wellicht ligt het wat anders bij de snelle fietsroutes, waarbij het vaak gaat om solitaire fietspaden. Over het huidige gebruik van de snelle fietsroutes door bromfietsers lopen de meningen uiteen. Vaak worden ze geweerd vanwege stank- en geluidsoverlast, maar op andere routes (bijvoorbeeld in de Rotterdamse haven) is de bromfiets juist een belangrijke doelgroep. Maar wegbeheerders die nu de brommers weren maar toch de speed-pedelec willen toestaan, hebben weinig mogelijkheden om dit te organiseren. Een uitzondering voor de speed-pedelec regelen op een (on)verplicht fietspad middels een (onder)bord is juridisch niet mogelijk.

In onderzoek is nog in hoeverre speed-pedelecs worden gedetecteerd bij verkeerslichten middels de lusdetectoren. Mogelijk moet de gevoeligheid anders worden ingesteld.

Bron: Fietsberaad.nl

Wat te doen met de speed-pedelec? was last modified: januari 2nd, 2017 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Comments

 1. Eve
  Eve 27 januari, 2017, 20:06

  Ik ben e-speed rijder en heb al een helm voor mijn eigen veiligheid. Je denkt toch zeker niet dat ik gekke H…kie ben he. Ik ga en blijf gewoon op het fietspad rijden. Plaatje achter in mijn fietstas en gaan met die banaan. Je denkt toch niet dat ik invalide wil worden/ of doodgereden wil worden door een figuur die vrolijk met zijn mobiele achter het stuur zit te appen en mij van achteren van de weg afrost. Wie/welke commissie dit heeft bedacht is/zijn niet helemaal lekker bij hun positieven.

  Reply this comment
 2. Noordhoek
  Noordhoek 13 januari, 2017, 13:18

  LET OP !!! bericht gehad van de RDW over de wijzigingen van de kentekenplaat van blauw naar geel, en dat je je verzekering moet inlichten, dit heb ik tel. gedaan, tot mijn grote verbazing wordt de premie DUURDER, terwijl het veiliger wordt met de helm op [verzekeringsmaatschappijen hoeven daardoor minder uit te keren door minder hersen[hoofd]letsel bij een ongeval], mijn dringende mededeling aan jullie is dat je je verzekering zo snel mogelijk aanpast !!!, je bent anders namelijk niet of onvoldoende verzekerd als je dit niet meld, wat je dus kan schelen bij de uitkering bij een eventueel ongeval, je bent vanaf 1 januari 2017 hier zelf verantwoordelijk voor, en nee, ik werk niet bij een verzekeringsmaatschappij, ondertussen fietsen de wielrennersfietsen met een gewone fietshelm mij met mijn MOTORHELM voorbij, ZEG HET VOORT !!!

  Reply this comment
 3. toets
  toets 11 januari, 2017, 20:08

  Ik denk erover om mijn speed pedelec te begrenzen vanwege de nieuwe regelgeving. Helmplicht vind ik geen bezwaar, maar dat ik niet meer op het fietspad mag vind ik onveilig. Is het mogelijk de speed pedelec te begrenzen?

  Reply this comment
 4. Arie Drommel
  Arie Drommel 3 januari, 2017, 20:08

  grootste denkfout bij de beleidsmakers is dat de speed e-bike met een theoretische maximum snelheid van 45km/hr dit ook continu zou rijden.
  Echter hij kan nauwelijks harder. Voor het merendeel van de speed e-bikes geldt, dat 40km/hr meer de norm is die gehaald kan worden en bij het rijden met wind tegen gaat deze snelheid ook nog eens omlaag. Laat staan als je bijna met lege accu rijdt.
  Alle voertuigen op het nederlandse wegennet kunnen harder dan de wettelijk toegestane snelheid, wie een standaard brommer ziet mag het zeggen, en de bestuurders van deze voertuigen worden geacht zich aan de snelheid te houden. Dit is een groot verschil. Voertuigen kunnen vanwege de doorstroming hun snelheid iets aanpassen.
  Gelukkig kan een andere bestuurder zien dat ik op de weg behoor vanwege mijn gele plaatje, nu weten de meeste mensen niet eens wat een blauw plaatje betekent, laat staan welke lichten boven de hoofden gaat branden als men een fiets op de weg ziet met een geel plaatje. Maar wie ziet dit plaatje uberhaupt, niemand als het donker is in ieder geval, verder zijn er genoeg filmpjes op youtube waarin duidelijk wordt dat als de aandacht naar het een gaat, belangrijke andere zaken worden gemist. kijk maar eens naar het filmpje waarbij je moet tellen hoeveel keer een basketbal wordt overgespeeld.
  net zoals van der steur is er wel mondelinge steun maar geen enkele daadwerkelijke maatregel die het snelfietsen bevorderen. Fantastische wegkunstwerken (viaducten en tunnels etc) worden neergelegd alleen de fiets kan nog steeds over een boomwortel fietspad omrijden om met een pont een water over te steken ipv dat er naast de weg direct een fietspad wordt aangelegd. Er is geen enkel idee. Nou ja sommige gemeenten helpen buitenlandse kinderen en moeders op de fiets, maar dat gaat niet veel helpen voor de mensen die uit de auto op de fiets moeten stappen.
  CRoW vindt dat er niets aan het wegennet aangepast hoeft te worden, Dat klopt wel als je met de fiets op de weg rijdt, maar op het fietspad bij een kruising merk je weer waar het belang ligt, in ieder geval vaak niet bij de fietser.
  Nou ja, erg positief vind ik de insteek mbt de snelle fiets niet.
  Begin eens met de fietspaden even glad te maken als de weg, een metertje breder en de snelle fiets kan daar ook rijden.

  Reply this comment
 5. Remco Schuring
  Remco Schuring 2 januari, 2017, 17:59

  Een speed-pedelec op de rijbaan, want die rijdt altijd standaard 45. Hoe vaak is dit al niet gezegd…

  Reply this comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

 • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
 • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
 • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook