Waarom is fietsen zo gezond?

3 jaar geleden

Rustig trappend door een mooi landschap rijden met de wind door je haren. Fietsen is een fantastische bezigheid en het is ook nog eens heel goed voor je! Maar waarom eigenlijk?

1. Verbeter je conditie 

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen stelt dat we minimaal 30 minuten per dag intensief moeten bewegen. Op de fiets naar werk zorg je er al voor dat je aan (een deel van) die norm voldoet. Daarmee werk je ook nog eens aan je conditie: een kwartier fietsen levert al 13% conditieverbetering op bij een ongetrainde fietser. Bovendien komt door het fietsen de vetverbranding op gang. Je valt niet alleen gemakkelijker af, maar verkleint ook de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

2. Kom tot rust

Fietsen is een goede manier om even tot rust te komen. In het dagelijks leven ontkomen we vaak niet aan de nodige stress, en fietsen is daar een heel goed middel tegen! Bij het bewegen komt er namelijk endorfine vrij, en dat hormoon zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en een gelukkig gevoel krijgt.

3. Fietsen maakt je slimmer

Beweging heeft een versterkend effect op de aanmaak van nieuwe hersencellen, en dan vooral hersencellen voor je geheugen. Bovendien kunnen de verschillende delen van de hersenen beter met elkaar communiceren door het bewegen. Dit blijkt uit onderzoeken naar de invloed van beweging op het geheugen. Dus, hoe meer je fietst, hoe slimmer je wordt.

4. Vrijheid

Fietsen geeft een heerlijk gevoel van vrijheid: je kunt op de mooiste plekken komen en stelt je in staat op een rustgevende manier steden of landschappen te ontdekken. Geen verplichtingen, geen stress en lekker in beweging. En ook buiten Nederland is er genoeg te ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een leuke fietsroute in België?

5. Lekker slapen

Fietsers slapen beter dan niet-fietsers. Logisch, als je bedenkt dat je zich heerlijk in de buitenlucht heeft ingespannen. Als je elke dag fietst, is de kans op een goede nachtrust groter, zo blijkt uit onderzoek.

Bron: fietsen123.nl

Meer nieuwsartikelen