Uitgelicht: Ampler Curt

2 jaar geleden

Collega Taeke was de gelukkige die de Ampler Curt uitgebreid mocht testen. Als echte fiets fan heeft Taeke veel verstand van verschillende soorten en maten fietsen. Het is dan ook niet gek dat hij in het bezit is van maar liefst twee mountainbikes, een racefiets en nog een VanMoof stadsfiets. Hij gebruikt de fiets om o.a. de kinderen naar school te brengen, van huis naar werk te komen en om de sportschool nog af en toe een bezoekje te brengen. Afgelopen maand heeft hij zijn eigen fiets ingeruild om de Ampler Curt te testen. Hieronder vindt u zijn bevindingen:

Comfort

De Ampler Curt heeft een sportieve zithouding en is erg te vergelijken met de Cube Hyde die Taeke ook weleens getest heeft. De sportieve zithouding motiveert enorm om lekker door te trappen en zorgt ook voor strak stuurgedrag. De Ampler Curt heeft geen vering en reageert daarom lekker direct. Dit is uiteraard wel minder comfortabel op slechte wegen, maar waar heb je die nog tegenwoordig? Als u een sportieve zithouding gewend bent is het geen probleem om tochten van meer dan een uur te maken. De zogenaamde “contact” componenten als: handvatten, pedalen en het zadel zijn comfortabel en van goede kwaliteit. De hydraulische schijfremmen van Shimano vertragen prima. De remmen kunnen prima goed overweg met de hogere snelheden en ook de 32mm Continental banden kunnen de remkracht goed feilloos overbrengen op de weg. Eigenlijk past ook de aandrijfriem in het rijtje van comfort. Deze zorgt ervoor dat u geen kettingsmeer aan uw broek krijgt en dat er geen kettingkast nodig is. Bovendien is het een leuke eye-catcher en is de riem zeer onderhoudsvriendelijk.

Motor

De 250 W achterwielmotor van de Ampler Curt drijft direct het achterwiel aan en doet dit op subtiele wijze. Doordat u zelf de ondersteuning kunt bepalen in de app kunt u dit ook geheel zelf instellen. In de app kunt u voor twee ondersteuningstanden kiezen welke u zelf nog kunt instellen op de volgende drie punten:

  • Tot welke snelheid de fiets blijft ondersteunen
  • Hoeveel Wh ondersteuning
  • Reactie op pedaalkracht

Leuk om mee te experimenteren en om te zien wat deze instellingen doen met de batterijverbruik/actieradius.

De ondersteuning voelt constant aan alsof u extra fit bent en zelfs wanneer u een heuvel op fietst blijft dat gevoel aanwezig. Actief klimmen gaat dus prima, maar uzelf lui de berg op laten sleuren zit er niet bij. De krachtsensor zorgt er wel voor dat u zelf ook input dient te leveren voor een mooie samenwerking!

Accu

De Ampler Curt beschikt over een 336Wh Li-ion accu met een opgegeven actieradius van 70 km. Echter tijdens de test heeft Taeke er meer dan 100 km mee gefietst zonder de accu op te laden. Door de actieve benadering is het makkelijk om “zuinig” te fietsen. Het % eigen inbreng is in de mix groter dan bij veel andere elektrische fietsen en daardoor kunt u gemakkelijk meer kilometers maken dan bij de opgave. De accu is makkelijk op te laden door de Rosenberg magnetische plug te bevestigen aan het laadpunt op het frame onder de aan/uitknop. Verder is de accu niet uitneembaar maar doordat de fiets vrij licht is (14,1 kilo volgens opgave en 14,55 met accessoires tijdens eigen meting)  kunt u de fiets makkelijk optillen en dichtbij een stopcontact plaatsen. De niet uitneembare accu gaf Taeke geen gevoel van beperking gedurende de testperiode.

Design/afwerking

De Ampler Curt beschikt over een hoogwaardig, mooi afgewerkt aluminium frame met een Carbon voorvork. De batterij/accu zit verstopt in de downtube (onderbuis) waardoor het zwaartepunt laag ligt en de fiets echt stabiel aanvoelt. Ook de kabels zijn mooi weggewerkt en de aanwezige details zijn mooi afgewerkt.

Prestatie

De fiets gaat ongeveer 5 à 10 kilometer per uur harder dan op een gewone sportieve hybridefiets. Dus met een windje mee is het goed te doen om 35 km/h te rijden. Met wind tegen kunt u uitgaan van 25 km/h. De Ampler heeft geen versnellingen. De single speed met vrij zware overbrenging is geschikt voor een fijn ritme (trapfrequentie) met snelheden van 25-35 km/h. De fiets zorgt ervoor dat u wat sneller gaat dan u gewend bent en het snel fietsen ook langer vol kunt houden. Deze “actieve” kijk op elektrische fietsen is nieuw en spreekt mensen aan die houden van actief sportief fietsen in combinatie met snelheid en design.

Display/bediening/app

Er is geen display/bediening gevestigd op het stuur van de Ampler bevestigd omdat alles geregeld wordt via de app. Het is mogelijk om een smartphonehouder erbij te gebruiken zodat u uw smartphone als display kunt gebruiken. Vooral als u de navigatie functie wilt gebruik is dit handig. De app laat u alles (en meer!) zien en is erg prettig in gebruik. Volgens Taeke werkt de app intuïtief en is er geen gebruiksaanwijzing voor nodig.

Beveiliging

Door het carbon aluminium frame en de carbon voorvork in combinatie met het minimalistische design is de Ampler Curt erg ligt en daardoor makkelijk mee naar binnen te tillen. Verder kunt u de fiets altijd vastzetten met een hangslot. De slot mogelijkheden zijn aan de koper. Taeke geeft aan hier het beste een vouwslot voor te gebruiken zoals de Abus Bordo die je mooi aan het frame kunt bevestigen in de houder.

Eindconclusie

De Ampler Curt is een eye-opener en laat u zien dat u prima actief kunt fietsen op een e-bike. Door zijn sportieve kijk op het fietsen is het een ideale fiets voor wie lekker wil scheuren “under the radar” en voor wie echt een de liefhebber is van mooie fietsen. De doelgroep is dus zeker de actieve/sportieve fietser die liever niet op een e-bike gezien wil worden, maar voor deze Ampler zeker een uitzondering wil maken!

 

Specificaties Ampler Curt:

Framematen: Small 50 cm, Medium 54 cm, Large 58 cm
Frame: Aluminium Alloy 6061, Double butted
Voorvork: Carbon 1 1/8”- 1 ½”
Versnellingen: Single-speed
Remmen: Shimano hydraulische schijfremmen
Banden: Continental Contact Speed
Gewicht: 14,1 kg
Snelheid: 25 km/h
Actieradius: 45 t/m 100 km
Accu: 48 V 336 Wh LG Li-ion battery
Motor: 48 V 250 W rear hub motor
Oplader: 3A Li-ion charger with Rosenberger magnetic plug
Oplaad duur: 2,5 uur

Meer informatie

Meer nieuwsartikelen