De Europese Commissie (EC) doet voorstel voor verplichte WA-verzekering voor e-bikes

8 maanden geleden

De Europese Commissie (EC) heeft een voorstel gedaan waarin WA-verzekering voor elektrische fietsen verplicht zou worden. Rijden op een e-bike zonder die WA-verzekering, betekent dat u illegaal op de weg fietst. Daarvoor zou de richtlijn motorvoertuigverzekering (Motor Vehicle Insurance Directive (MID)) moeten worden aangepast.

Het balletje kwam aan het rollen doordat de EC de MID wil updaten voor meer duidelijkheid over de voertuigcategorieën waar deze voor geldt (om de regelgeving in EU-landen op 1 lijn te krijgen). Ongelukkig genoeg valt in de voorgestelde aanpassingen de elektrische fiets ook onder de MID-richtlijn.

ECF de ‘Europese Fietsersbond’ 

De ECF, de ‘Europese Fietsersbond’, geeft in een 1e reactie aan dat dit voorstel een rampzalig scenario betekent voor de miljoenen Europeanen die zich inmiddels op een elektrische fiets voortbewegen. Adam Bodor, directeur belangenbehartiging ECF, zegt hierover: “Als dit voorstel wordt aangenomen, zou dat de inspanningen en investeringen van diverse EU-lidstaten in duurzame mobiliteit ondermijnen.”

Verzekering al vereist

De EC geeft overigens aan in een aanvullend document dat ze vindt dat elektrisch ondersteunde tweewielers sowieso al een volledige motorvoertuigverzekering moeten hebben! Ze gaat daarbij volledig voorbij aan het feit dat de meeste e-bike eigenaren al een fietsverzekering hebben. Bovendien schaart ze hiermee de elektrisch ondersteunde fiets op 1 lijn met voertuigen met brandstofmotor. Heeft u wel een e-bike maar nog geen fietsverzekering? Verzeker u voor het onzekere en sluit hier alsnog een ANWB fietsverzekering af!

Kenmerken e-bike

Een e-bike (pedelec genoemd in het internationale circuit) is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een motorfiets. E-bikes hebben een 250Watt ondersteunde elektrische motor die begrensd is op 25 km/u. De ondersteuning van de motor werkt alleen als de berijder zelf trapt. Het vormt een goed alternatief voor de auto op korte afstanden, en helpt mensen die niet zoveel trapkracht meer hebben zelf om langere afstanden te rijden. Het zou zonde zijn als de e-bike ontmoedigd zou worden door een nieuwe richtlijn als waarmee de EC nu komt, en eigenaren een onnodige dure WA-verzekering en volledige motorvoertuigverzekering zouden moeten afsluiten.

Bron: Tweewieler

 

Meer nieuwsartikelen