E-bike lease wordt aantrekkelijker in 2020

8 maanden geleden

Voor een paar euro per maand een elektrische fiets van de zaak. Vanaf 2020 is het mogelijk! De regels voor een elektrische fiets van de zaak worden namelijk een stuk eenvoudiger en daarmee aantrekkelijker. Voor privégebruik van een elektrische leasefiets moet je voortaan 7% van de waarde bij je inkomen optellen, zo maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend. ” Daar worden we erg vrolijk van”, zegt Steven van Eijck van de RAI Vereniging.

De huidige e-bike lease regels zijn te ingewikkeld. Als je een leasefiets hebt, moet je precies het aantal kilometers bijhouden dat je privé fietst en welk voordeel je daarvan heeft. Kosten voor onderhoud, reparatie en eventueel stroomverbruik mag je daar weer van aftrekken. Dit levert zo’n papierwinkel op dat bijna niemand aan een elektrische leasefiets begint.

E-bike lease eenvoudiger

In het voorjaar maakte staatssecretaris Snel van Financiën al bekend dat hij de regels wil vereenvoudigen: “Wij willen graag mensen uit de auto op de (elektrische) fiets krijgen. Met een simpele regeling wordt het hopelijk voor werkgevers een stuk aantrekkelijker om medewerkers op de (elektrische) fiets naar het werk te laten gaan.”

Net als voor de leaseauto gaat voor het privégebruik van de elektrische leasefiets een vaste bijtelling gelden. Voor de leasefiets wordt dat een bijtelling van 7% van de waarde van de fiets, maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend. Een e-bike van 2000 euro kost je dan afhankelijk van je inkomen tussen de 4,33 en 5,75 euro per maand. Voor een iets duurdere Speed-Pedelec (3500 euro) kun je rekenen op een bijtelling van 7,50 tot 10 euro per maand.

E-bike kosten zijn vaak drempel

Belangenorganisaties RAI Vereniging, Bovag, ANWB, de fietsersbond, leaseclub VNA en Natuur en Milieu pleiten al langer voor simpelere regels voor de leasefiets. “Dit is heel goed nieuws”, reageert Bovag-woordvoerder Paul de Waal. Vooral bij een elektrische fiets of een Speed-Pedelec is de hoge aanschafprijs vaak een drempel. Volgens deze organisaties zijn veel mensen bereid om de (elektrische) fiets te kiezen als dat fiscaal eenvoudiger wordt. Steven van Eijck (RAI Vereniging): “We weten dat het werkt.”

Tot 2014 was er de bedrijfsfietsenregeling. De btw van een fiets tot 750 euro was volledig aftrekbaar. Van de regeling werd veel gebruik gemaakt. In 2013 ging het om 17 procent van de nieuw verkochte fietsen, in 2014 zelfs 19 procent. Sindsdien valt de aanschaf van een leasefiets onder de werkkostenregeling.

Bron: RTL nieuws

Meer nieuwsartikelen