Een fietspad van gerecycled plastic

7 maanden geleden

Vanaf vandaag kunt u in Zwolle fietsen over het allereerste fietspad gemaakt van gerecycled plastic! De provincie Overijssel en gemeente Zwolle bemachtigen de eerste pilots waardoor de PlasticRoad, de weg van gerecycled plastic, sinds vandaag in Zwolle een feit is. Een paar maanden later volgt het tweede fietspad elders in de provincie.

Duurzaam en innovatief

Beide partijen stimuleren innovatie om ondernemers met vernieuwende en duurzame idee├źn een kans te geven deze in de praktijk te realiseren. Hiermee dragen beide overheden bij aan een circulaire economie. Door de eerste klant te zijn van innovatieve ondernemers kan een nieuw product in de praktijk worden getoetst op technische en economische haalbaarheid.

De PlasticRoad

De fietspaden worden ongeveer 30 meter lang. De PlasticRoad is een weg gemaakt van prefab elementen, waarin een holle ruimte zit voor kabels en leidingen en waterafvoer. De afgelopen jaren is door de PlasticRoad-partners KWS, Wavin en Total intensief gewerkt aan het uitwerken en testen van het concept. Tijdens de tests lag de focus met name op het technische vlak zoals de draagkracht van de modulaire PlasticRoad-elementen, de ideale mix van gerecycled kunststof en het meest optimale ontwerp van de holle ruimtes. Daarnaast is veel onderzoek gedaan naar de milieu-impact van het concept. Op dit moment zijn de resultaten dusdanig positief dat de eerste pilots werkelijkheid kunnen worden. Deze pilots markeren een belangrijke stap voor het verdere ontwikkelingsproces van de PlasticRoad.

 

Bron: PlasticRoad, RTLnieuws

Meer nieuwsartikelen