Welke elektrische fiets types zijn er?

Net als bij gewone fietsen zijn er ook tal van type elektrische fietsen zoals elektrische damesfiets, elektrische stadsfiets, elektrische vouwfiets etc. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze type e-bikes? En welk type e-bike past het beste bij u? Wij leggen u de verschillen hieronder uit.

Elektrische stadsfiets

De elektrische stadfiets is een comfortabele e-bike die vooral geschikt is voor dagelijks gebruik, zoals naar werk, winkels en/of school. De banden van een elektrische stadsfiets zijn minder geprofileerd en over het algemeen breder dan die van racefietsen maar smaller dan die van mountainbikes. De elektrische stadsfiets is daarom niet geschikt voor deelname aan wedstrijden en/of om door bossen en velden te rijden. Vooral het merk Cortina richt zich op elektrische stadsfietsen.

Bekijk alle elektrische stadsfietsen

 

Elektrische transportfiets

De elektrische transportfiets is op het moment erg populair. Vrijwel ieder bekend e-bike merk (Gazelle, Cortina, Brinckers etc.) heeft wel één of meerdere elektrische transportfietsen in hun collectie zitten. De elektrische transportfiets kenmerkt zich voornamelijk aan de voordrager die op de fiets bevestigd is.

 

Bekijk alle elektrische transportfietsen

 

Elektrische moederfiets

De elektrische moederfiets is een damesfiets maar dan met net iets meer. Deze type e-bike kenmerkt zich aan de lage instap, extra stevigheid van de gehele fiets (wielen, frame etc.), bescherming van de veren van het zadel, een langere bagagedrager en goede remmen. Met al deze extra voorzieningen (zoals kinderzitjes) is een elektrische moederfiets geschikt om veilig met kinderen voor- en achterop te fietsen.

Bekijk alle elektrische moederfietsen

 

Elektrische mountainbike

De elektrische mountainbike behoort tot de sportieve elektrische fietsen en is verkrijgbaar in zowel een damesmodel als een herenmodel. Mountainbikes zijn standaard uitgerust met brede banden en een goed profiel. Om op ruig terrein goed te kunnen fietsen, zijn veel mountainbikes voorzien van vering. Meer informatie over elektrische mountainbikes vindt u hier.

Bekijk alle elektrische mountainbikes

 

Elektrische tandem

Op de elektrische tandem kunt u met meerdere personen tegelijk op een fiets. De meeste tandems zijn bedoeld voor twee personen, maar er bestaan ook tandems voor meer dan twee personen. Sparta is momenteel het enige merk dat een elektrische tandem aanbiedt.

Bekijk alle elektrische tandems

 

Elektrische vouwfiets

De naam zegt het eigenlijk al. De elektrische vouwfiets kunt u opvouwen waardoor deze makkelijk mee te nemen is in de trein, auto en/of de boot.

Bekijk alle elektrische vouwfietsen

 

Elektrische bakfiets

Je komt ze vooral in de grote steden tegen, elektrische bakfietsen. Ideaal voor het vervoer van 1, 2 of zelfs 3 kleine koters. Vroeger was dit eigenlijk alleen maar mogelijk met de nodige spierkracht, tegenwoordig leg je lange afstanden af met wat hulp van een e-bike motor. De bakfiets is ideaal voor het vervoer van je kinderen, de boodschappen uit de supermarkt. Nooit meer parkeerproblemen met je auto, kinderen veilig naar school en je doet ook nog wat aan lichaamsbeweging!

Bekijk alle elektrische bakfietsen

 

Elektrische hybridefiets

Een elektrische hybridefiets is een kruising tussen een stadsfiets en een tourfiets (racefiets of mountainbike). Hybride elektrische fietsen hebben vaak een verende voorvork en grotere wielen, waardoor het rijden over hobbelige wegen een stuk comfortabeler en stabieler is.

Bekijk alle elektrische hybridefietsen

 

Elektrische racefiets

Een elektrische racefiets, ook wel elektrische wielrenfiets genoemd, is een fiets die geoptimaliseerd is voor gebruik van wielerwedstrijden. Bij de elektrische racefiets worden de luchtweerstand en het gewicht zo laag mogelijk gehouden. De elektrische racefiets is een van de nieuwste type e-bikes.

 

En er zijn nog meer verschillen…

Frame: Elektrische dames-, heren of unisexfiets?

Elektrische fietsen zijn er in damesfietsen, herenfietsen en unisexfietsen. Het verschil tussen herenfietsen en damesfietsen zit vooral in de horizontale stang op de herenfiets die bij de damesfiets ontbreekt. Een elektrische unisexfiets heeft geen stang in het midden van het frame en heeft een extra lage instap.

Herenframe

Herenframe

Damesframe

Damesframe

Lage instap frame

Lage instap frame 

 

Snelheid: E-bike of Speed pedelec?

Een speed pedelec is een elektrische fiets waarbij de maximale trapondersteuning 45 kilometer per uur is. Bij een e-bike behaald de trapondersteuning een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Speed pedelecs (soms ook high speed e-bikes genoemd) zijn bromfietsen voor de wet, waarbij u zelf ook nog kunt meetrappen. Meer informatie over speed pedelecs vind u hier.

 

Bekijk alle elektrische speed pedelec

 

Motorpositie: Elektrische fiets met voor-, midden- of achtermoter?

Bij het kiezen voor een e-bike heb je de keuze uit drie typen motoren, namelijk de voorwielmotor, de middenmotor en de achterwielmotor. De keuze van het type motor hangt onder meer af van waar je de fiets het meest voor gebruikt. Lees hier verder over de verschillen tussen de drie motorposities.

 

 

 

Welke elektrische fiets types zijn er? was last modified: januari 17th, 2018 by Redactie

Plaats je reactie op dit bericht:

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Ontvang het laatste nieuws in uw mailbox !

Mis helemaal niets meer!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief.

  • Ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.
  • Ontvang spetterende acties van diverse elektrische fietsmerken.
  • Het laatste nieuws over de events, prijsvragen en andere interessante items.


Volg ElektrischeFietsen.com ook op Facebook