Fietsroutes rondom Amsterdam

1 jaar geleden

Onder Amsterdam

Afstand: 57 km

Startpunt:
Grand Café De Bosbaan
Bosbaan 4
1182 AG Amstelveen

Coördinaten: 
N52,3286 E4,8536

Algemene route informatie:

De waterrijke tocht Onder Amsterdam start in het Amsterdamse Bos, waar het vooral in het weekend gezellig druk is. Schiphol is niet ver weg dus afhankelijk van de windrichting hoort en ziet u, voornamelijk aan het begin van de route, vliegtuigen stijgen en dalen. Na Aalsmeer, bekend door de bloemenveiling, gaat u naar het plassen en rivierengebied. Regelmatig is er zicht op de Westeinderplassen. Langs de rivier de Drecht toert u naar Bilderdam. Daarna gaat de tocht over het jaagpad langs het Amstel-Drechtkanaal. Na Uithoorn brengt het pontje bij Nessersluis u naar de overkant. Via de dijk langs de Waver toert u naar de Amstel, om vandaar door de rustige Middelpolder terug te fietsen naar het Amsterdamse Bos.

Praktische informatie:

Er is gratis parkeergelegenheid bij het startpunt.
Grand Café de Bosbaan is dagelijks geopend vanaf 10 uur.
Op de route komt u langs verschillende horeca gelegenheden. Onder andere in Uithoorn en Ouderkerk a/d Amstel.
Op het rivieren drielandenpunt ligt Restaurant De Voetangel met een heerlijk terras aan het water. Het is van di t/m za geopend vanaf 11 uur.

Het pontje bij Nessersluis vaart dagelijks van 1 april tot 31 oktober tot 20 uur, van 1 november tot 31 maart tot 18 uur.

  Meer informatie


Groene rand van Amsterdam

Afstand: 32 km

Startpunt:
Molen van Sloten
Akersluis 10
1066 EZ Amsterdam

Coördinaten: 
N52,3415 E4,7923

Algemene route informatie:

Wat verrassend veel groen is er net buiten en langs de rand van Amsterdam! Ondervind dit zelf tijdens deze fietstocht. Na een kijkje in de oude dorpskern van Sloten toert u langs veel water over fietspaden naar het ‘levendige’ stadsmeer de Sloterplas. Vandaar leidt de route u over ‘groene’ fietspaden door het Sloterpark en Geuzenveld naar het Brettenpad. Dit pad met prachtig begroeide bermen volgt u maar liefst 5 kilometer. Door Houtrak, onderdeel van het Recreatiegebied Spaarnwoude, fietst u via Halfweg naar de Tuinen van West. Hoog op de dijk langs de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder rijdt u terug naar het startpunt: de Molen van Sloten.

Praktische informatie:

De fietstocht is eenvoudig op te pakken vanaf NS station Halfweg-Zwanenburg. In de buurt van het startpunt vindt u Restaurant De Halve Maen, dagelijks geopend vanaf 11 uur, en een snackbar. In Houtrak komt u bijna langs Brasserie Halverwege. Van wo t/m ma geopend vanaf 11 uur. Vlak bij het station ligt Koffie bij Kaatje, op ma gesloten. Indien u zeker wilt weten of de horecagelegenheden op de route geopend zijn, klik dan voor u gaat wandelen op hun link. De tijden kunnen in het zomer- en winterseizoen afwijken. Jaarlijks wordt eind juni in Houtrak het Awakenings Festival gehouden. U kunt de route dan rond die periode niet fietsen, ook tijdens op- en afbouw.

  Meer informatie


Rond het IJ

Afstand: 42 km

Startpunt: 
Parkeerplaats Durgerdam
Durgerdammergouw
1026 CN Durgerdam

Coördinaten: 
N52,3822 E5,0027

Algemene route informatie:

Rond het IJ is een verrassende cultuurtocht. Trek er gerust een dag voor uit.
U begint in alle rust. Vanuit Durgerdam fietst u naar Ransdorp, met zijn opvallende toren. Daarna toert u over fietspaden en rustige landweggetjes langs slootjes en weidegebieden naar het IJ. Per veer vaart u over het drukbevaren water naar het Centraal Station. Rap staat de route in het teken van nieuwe architectuur en stedenbouw. U ontdekt de grootste bibliotheek van Nederland, het Java eiland, het Oostelijk Havengebied en IJburg. Met mooi weer vermaken de Amsterdammers zich in, op en langs het water. Na alle drukte en nieuwbouw fietst u via de Oranje sluizen naar het pittoreske Schellingwoude eindigt u weer in het dijkdorp Durgerdam.

Praktische informatie:

Parkeren bij het startpunt is gratis. Treinreizigers beginnen de fietstocht bij NS station Amsterdam. Kies de uitgang IJ-zijde en u bent op de route. Het NDSM-werfveer waar u gebruik van maakt, vertrekt dagelijks ieder heel en half uur. Op werkdagen vanaf 7 uur, in het weekend vanaf 9.30 uur.
De oversteek bij de Oranjesluizen kan soms veel tijd in beslag nemen, maar er valt veel te zien tijdens het wachten.

Let op: elke vijf jaar vindt in augustus Sail Amsterdam plaats. Ruim rond de periode van dit spektakel is de route niet te fietsen. Kijk voor informatie op internet.

  Meer informatie


Fietsrouteplanner:

Meer nieuwsartikelen