Hippe e-bike populair onder woon-werkverkeer

4 maanden geleden

De Nederlandse forens stapt steeds vaker op een hippe e-bike. Op de route van en naar het werk wint de elektrische tweewieler aan populariteit, blijkt uit cijfers. Bijna een kwart van de e-bikers gebruikt zijn elektrische fiets inmiddels voor woon-werkverkeer.

Hippe e-bike maakt reistijd leuker

Vooral het veranderde, hippere imago zorgt ervoor dat forensen steeds vaker kiezen voor de elektrische tweewieler. De fabrikanten passen hun designs aan op die nieuwe doelgroep. Frames worden lichter en er zijn ook e-mountainbikes verkrijgbaar. Ook deĀ hippere fietstassen geven de e-biker de vrijheid om meer spullen te kunnen vervoeren en/of de rug te ontlasten van een zware tas. Het nieuwe imago sluit veel beter aan op de belevingswereld van die doelgroep. De gedachte is: je reistijd moet leuk zijn.

Fietsenplan

Elektrische fietsen worden ook financieel steeds aantrekkelijker. In Utrecht, waar relatief de meeste e-bikes worden verkocht, wees het UMC medewerkers vorig jaar op de mogelijkheid via secundaire arbeidsvoorwaarden voordelig een elektrische fiets aan te schaffen. Binnen enkele weken maakten tweehonderd medewerkers daar gebruik van, zo meldt het AD. Er zijn voor werkgevers aantrekkelijke regelingen, zoals een renteloze lening of belastingvrije vergoeding.

Gezond en bewust

De stijgende lijn sluit ook aan bij de bredere maatschappelijke trend om gezond en milieubewust te leven. Sinds 2012 is het algemeen fietsgebruik met twaalf procent toegenomen. Dat leidt tot aanpassingen in de openbare ruimte en andere wetgeving. De consument neemt e-bikes serieus, dus de overheid ook. Zo wordt het leasen van een e-bike vanaf 2020 een stuk eenvoudiger en dus aantrekkelijker. We weten allemaal dat we ons steentje moeten bijdragen aan een beter milieu. Op de e-bike stappen in plaats van de auto of scooter pakken, helpt daar geweldig bij.

Feiten en cijfers

In Nederland rijden nu 1,9 miljoen e-bikes en 9.500 speed pedelecs rond. Speed pedelecs zijn snelle elektrische fietsen waar je tot 45 km / uur mee kan halen. Dat aantal groeit; in 2017 was de e-bike goed voor 31 procent van het aantal verkochte fietsen, terwijl dat in 2016 nog 29 procent was. Wie specifiek kijkt naar speed pedelecs ziet een nog sterkere stijging, al is het marktaandeel van de speed pedelec kleiner. In 2017 zijn bijna dertig procent meer exemplaren verkocht dan in 2016 (4.572 tegenover 3.576 in 2016). Bekijk de zes best verkochte speed pedelecs uit 2018.

Bron: Fietsenwinkel.nl, Tweewieler, Shimano

Meer nieuwsartikelen