Hippe e-bike populair onder woon-werkverkeer

3 jaar geleden

De Nederlandse forens stapt steeds vaker op een hippe e-bike. Op de route van en naar het werk wint de elektrische tweewieler aan populariteit, blijkt uit cijfers. Bijna een kwart van de e-bikers gebruikt zijn elektrische fiets inmiddels voor woon-werkverkeer.

Hippe e-bike maakt reistijd leuker

Vooral het veranderde, hippere imago zorgt ervoor dat forensen steeds vaker kiezen voor de elektrische tweewieler. De fabrikanten passen hun designs aan op die nieuwe doelgroep. Frames worden lichter en er zijn ook e-mountainbikes verkrijgbaar. Ook de hippere fietstassen geven de e-biker de vrijheid om meer spullen te kunnen vervoeren en/of de rug te ontlasten van een zware tas. Het nieuwe imago sluit veel beter aan op de belevingswereld van die doelgroep. De gedachte is: je reistijd moet leuk zijn.

Elektrische fiets financieel aantrekkelijk

Elektrische fietsen worden ook financieel steeds aantrekkelijker. In Utrecht, waar relatief de meeste e-bikes worden verkocht, wees het UMC medewerkers vorig jaar op de mogelijkheid via secundaire arbeidsvoorwaarden voordelig een elektrische fiets aan te schaffen. Binnen enkele weken maakten tweehonderd medewerkers daar gebruik van, zo meldt het AD. Er zijn voor werkgevers aantrekkelijke regelingen, zoals een renteloze lening of belastingvrije vergoeding.

Nieuwe leasefiets regeling vanaf 2020

Vanaf 2020 wordt een fiets van de zaak nog voordeliger en eenvoudiger met de nieuwe bijtellingsregeling. De bijtelling voor de werknemer om de fiets ook privé te kunnen gebruiken wordt dan vastgezet op 7%.
Dit verlaagt de drempel om een e-bike aan te schaffen en stimuleert de elektrische fiets als vervangend vervoermiddel van de auto. De nieuwe regeling is geldig voor elk type fiets maar vooral voor de elektrische fiets biedt deze regeling mogelijkheden. Zo wordt de drempel voor de werknemer om een fiets aan te schaffen verlaagd door het fiscale voordeel. Én stimuleert het de werkgever om een elektrische fiets aan te bieden als vervangend vervoermiddel van de auto. Wat niet alleen beter is voor het milieu en de gezondheid van de werknemer, maar uiteindelijk ook een voordelige optie is voor de werkgever.

Gezond en bewust op weg naar werk

De stijgende lijn sluit ook aan bij de bredere maatschappelijke trend om gezond en milieubewust te leven. Sinds 2012 is het algemeen fietsgebruik met twaalf procent toegenomen. Dat leidt tot aanpassingen in de openbare ruimte en andere wetgeving. De consument neemt e-bikes serieus, dus de overheid ook. We weten allemaal dat we ons steentje moeten bijdragen aan een beter milieu. Op de e-bike stappen in plaats van de auto of scooter pakken, helpt daar geweldig bij.

Speed Pedelec / 45 km fiets

Speed Pedelecs zijn vooral populair bij dertigers die grotere afstanden moeten afleggen naar hun werk en daarvoor liever op de fiets stappen dan in de auto. Vanaf 1 januari 2017 valt de Speed Pedelec voor de wet onder de bromfietsen. Speed Pedelecs zijn voorzien van een Nederlands kenteken en voor de berijder is het dragen van een helm verplicht.

Elektrische fietsen geschikt voor woon-werkverkeer:

 

 

 
Meer nieuwsartikelen