Hoe moet ik mijn fietsband oppompen?

2 jaar geleden

Hoe je een fietsband moet oppompen is afhankelijk van het soort ventiel en de soort fietspomp. Net als bij een auto is de bandenspanning voor fietsen belangrijk. Een te lage bandenspanning zorgt voor een hogere rolweerstand en een grotere kans op lekrijden. Een te hoge bandenspanning kan weer resulteren in een klapband. Controleer regelmatig de bandenspanning van je fiets om lekke banden te voorkomen, maar ook om zo licht mogelijk te kunnen fietsen met maximale grip. Een juiste bandenspanning zorgt ervoor dat uw fietsbanden optimaal presteren.

Verschillende fietsband ventielen

Er zijn verschillende banden (ventielen) en pompen en deze moeten op elkaar passen om er lucht in of uit te krijgen. De meeste moderne fietspompen zijn geschikt om zonder verloopnippels verschillende ventielen op te pompen. Is je pomp niet geschikt voor het ventiel van de fiets dan kunt je 2 dingen doen:

Er zijn 3 soorten ventielen die voorkomen op fietsen. De plaatjes hieronder helpen om ze te identificeren:

Bij de eerste 2 ventielen kunt je met de juiste pompkop direct gaan pompen. Bij sommige pompkoppen kun je de pompkop vastschroeven aan het ventiel, bij andere kun je de kop met een hendel laten klemmen. De zogenaamde “knelkop” is meestal uitgerust met een hendeltje om het ventiel vast te knellen. Bij deze kop is goed zichtbaar dat er een klein gat in zit voor de Presta en Dunlop ventielen en een grote voor de Schräder ventielen. Knelkoppen zijn er in vele modellen, maar de werking is steeds vergelijkbaar.

Je fietsband oppompen in 5 stappen

Stap 1 – Haal allereerst de ventieldop van het ventiel

Stap 2 – Is je fiets voorzien van een Frans ventiel? Draai deze dan eerst open.

Stap 3 – Bevestig de pompkop op het ventiel.
Gebruik de grote opening bij het autoventiel om de band op te pompen. Bij het Hollands en Frans ventiel gebruik je de kleine opening. Pomp tot de gewenste bandenspanning is bereikt. Voor de meeste stadsfietsen is dit ongeveer 4 bar. Let op! De maximale bandenspanning staat altijd op de zijkant van de band. Pomp een band nooit harder op dan toegestaan!

Stap 4 – Heb je een Frans ventiel? Draai deze dan weer dicht. Draai ook eventueel de velgmoer vast als deze los zit.

Stap 5 – Draai nu ook het ventieldop weer op het ventiel en je bent klaar!

Nu is je band opgepompt!

 

 

 

 

Meer nieuwsartikelen