Kinderzitjes voor op de elektrische moederfiets

5 maanden geleden

Zodra uw (klein)zoon of (klein)dochter goed kan zitten is het mogelijk om een kinderzitje te gebruiken op de fiets om gezellig samen te kunnen gaan fietsen. Gemiddeld kunnen kinderen al in een kinderzitje vanaf ongeveer 9 maanden goed genoeg. Hoe zit het met een elektrische fiets? Is het mogelijk om een kinderzitje op een elektrische fiets te monteren? En is dat wel veilig?

Op een elektrische fiets bereikt u gemakkelijk hogere snelheden. Daarnaast zitten er op een elektrische fiets een boel onderdelen die kwetsbaar zijn, zoals draden, display en bediening. Het monteren van kinderzitjes op een elektrische fiets is dus niet bij elk model even veilig.

De elektrische moederfiets is de meest geschikte elektrische fiets om met kinderen op te rijden. Zorg er dan wel voor dat u de zitjes volgens instructie monteert, zodat ze stevig vast zitten. Daarnaast is het ook verstandig om uw rijgedrag aan te passen wanneer uw kind mee rijdt op de fiets: dit is bij een gewone fiets al van belang, maar op een elektrische fiets is dit helemaal belangrijk.

Verschillende kinderzitjes voor de elektrische moederfiets

Kinderzitje voorop | 9 tot 15 kilo (9 maanden tot 3 jaar)

De kinderzitjes voor aan de voorkant zijn vooral voor de wat kleinere kinderen en gaan tot maximaal 15 kilo (dat houdt in: kinderen tot ongeveer 3 jaar). Wanneer het display van uw elektrische fiets midden op het stuur zit, is het in de meeste gevallen niet erg handig om een kinderzitje voorop te monteren. U kunt uw display niet meer aflezen of de kleine kan met zijn of haar vingertjes het display bedienen. Heeft uw fiets een zijdisplay vlakbij het handvat? Dan wordt het een stuk makkelijker om een voorzitje te monteren!

Let op: heeft uw elektrische fiets een voorwielmotor en wilt u een voorzitje monteren? Hou er dan rekening mee dat het een stuk zwaarder stuurt met al dat gewicht aan de voorkant van uw fiets. De veiligste optie? De elektrische moederfiets!

Voor- en nadelen van het voorzitje:

Praat makkelijker en is gezelliger
Fietstassen passen nog gewoon achterop
Met een gewone fiets weinig beenruimte
Stuurt zwaarder dan met een achterzitje

Kinderzitje achterop | 9 tot 22 kilo (9 maanden tot 6 jaar)

De kinderzitjes aan de achterkant van de fiets gaan gemiddeld tot 22 kilo (6 jaar). Er zijn een paar achterzitjes die ook voor grotere kinderen tot 35 kilo geschikt zijn. Let daarbij wel op de maximale belasting van de bagagedrager. U mag de bagagedrager namelijk niet zwaarder belasten dan het gewicht dat hij maximaal kan dragen, ook al kan het kinderzitje een groter gewicht aan. Dus als u een kinderzitje hebt tot 35 kilo en een drager die 25 kilo kan hebben, dan dient u die 25 kilo als maximum aan te houden.

Let op: Heeft uw elektrische fiets een achterwielmotor en wilt u een achterzitje monteren? Hou er dan rekening mee dat de gewichtsverdeling niet ideaal is met al dat gewicht aan de achterkant van uw fiets. De veiligste optie? De elektrische moederfiets!

Voor- en nadelen van het achterzitje:

Stuurt lichter dan met een voorzitje
Geen beperking in beweging zoals bij een voorzitje
Zonder verlenger geen ruimte meer voor fietstas
Geen zicht op uw kind

De elektrische moederfiets: de veiligste manier

Sommige merken houden rekening met de wensen van de moderne moeder en hebben daarom een elektrische moederfiets ontwikkeld. De elektrische moederfiets is de veiligste manier om uw (klein)kinderen mee te nemen op een elektrische fiets. Deze moederfietsen hebben dezelfde kenmerken als een gewone moederfiets, alleen wel met het voordeel dat u kunt genieten van elektrische ondersteuning.

De belangrijkste kenmerken:

  • Een ruime instap
  • Meer ruimte tussen stuur en zadel
  • Een stevige bagagedrager die geschikt is om een kinderzitje op te monteren
  • In veel gevallen: een dubbele standaard, zodat de fiets stabiel staat
  • In veel gevallen: stuurblokkering, zodat het stuur niet omklapt

Voorbeelden van elektrische moederfietsen zijn de Cortina E-Roots en de Brinckers Blossom.

moederfiets
Cortina moederfiets

cortina moederfiets 2

Meer nieuwsartikelen