Safe Lock: Fietsslot dat internet blokkeert

8 maanden geleden

KPN introduceert binnenkort een slim fietsslot, dat al het telefoonverkeer blokkeert als de fiets in gebruik is. Het slot staat in verbinding met een app op de smartphone en blokkeert het bel-, sms- en internetverkeer op een telefoon wanneer de fiets van het slot wordt gehaald.

Het telecombedrijf presenteerde de Safe Lock al ruim een jaar geleden in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland en fabrikant AXA. Het was de bedoeling om het slot al eind 2017 op de markt te brengen, maar het project liep flinke vertraging op. KPN meldt aan Telecompaper dat het slot nog altijd wordt ontwikkeld en dat het later dit jaar op de markt komt. De prijs is nog niet bekend. Bij de aankondiging vorig jaar werd een bedrag van 100 euro genoemd.

Doel van het slot is om mensen te dwingen hun telefoon niet te gebruiken tijdens het fietsen. Het is nog wel mogelijk om noodnummer 112 te bellen. Het slot is met name bedoeld voor bezorgde ouders van tieners, aldus VVN. Door de internetblokkade is het ook niet meer mogelijk om Google Maps te gebruiken of muziek te streamen.

Eén op de vijf fietsongelukken bij kinderen wordt veroorzaakt door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Het kabinet werkt momenteel aan een wetsvoorstel om appen op de fiets te verbieden. Uit een onderzoek bleek onlangs dat slechts 51 procent van de kinderen het gebruik van smartphones in het verkeer gevaarlijk vindt.

Bron: rtlz

Meer nieuwsartikelen