Shimano STEPS E6100

3 jaar geleden

 De Shimano STEPS E6100 is het nieuwste hoogwaardige componentensysteem van Shimano voor de e-bike met high-tech kenmerken. Ontworpen voor vrijwel iedere situatie: van druk woon-werkverkeer tot fietstochten door een landelijke omgeving. Shimano heeft het nieuwe componentensysteem ontwikkeld op basis van hun 100 jaar aan ervaring en de nieuwste technologie, die zijn waarde al heeft bewezen in hun e-MTB systeem. Dit systeem is op dit moment de onbetwiste standaard op de markt voor elektrische mountainbikes. De SHIMANO STEPS E6100 serie komt in het najaar van 2018 op de markt. Vanaf dat moment is het nieuwe componentensysteem voorgemonteerd op o.a. de e-bike merken Gazelle, Scott, Sparta en Pegasus.

Shimano motor

Het eerste en belangrijkste component is de motor. De nieuwe motor van Shimano heeft zowel van binnen als van buiten een transformatie ondergaan. Qua vormgeving lijkt hij nu veel op de compacte en lichte e-MTB motor (E8000) voor verbeterde stijfheid en krachtoverdracht. Dankzij deze verbeteringen is de motor aerodynamischer en 20% efficiënter. Op één acculading komt u dus verder. Ook hebben ze het gewicht teruggebracht tot 2,88 kilo, 210 gram minder dan het vorige model, de E6000. En dat merkt u het meest als u harder trapt dan de snelheidsbeperking van 25 km/uur en uw eigen spierkracht het geleidelijk aan overneemt van de motor. Het extra voordeel van een compactere en lichtere motor is een betere fietshouding. Shimano heeft de afstand tussen de pedalen kleiner gemaakt en het is ze gelukt de framegeometrie van een gewone fiets te kopiëren. Dit resulteert in een natuurlijke rijhouding met optimale krachtoverdracht per pedaalslag.

nieuwe componentensysteem Shimano STEPS E6100

Het nieuwe model heeft een compact en strak design en is mooi weggewerkt in het frame van de fiets. Er zijn twee versies van de vrijwel geluidloze motor van 250 watt, één voor trekking en één voor stadsgebruik. Daarnaast heeft u de keuze tussen een 38- of 44-tands voorblad, afhankelijk van uw rijstijl en het terrein waar u fietst. Beide versies hebben crankarmen van 170 mm voor extra grondspeling. Dat kan handig zijn als u over hobbels rijdt, over een stoeprand gaat of een scherpe bocht neemt.

Li-ion fietsaccu

Door de motor te combineren met de krachtige Li-ion accu van 504 Wh met een korte oplaadtijd kunt u nu wel tot 180 km met trapondersteuning fietsen – 20% verder dan met E6000. En ook met de iets minder krachtige Li-ion accu van 418 Wh fiets u 20% verder. U kunt ook een de nieuwe, compacte accu’s van 418 Wh of 504 Wh voor op de onderste framebuis gebruiken om uw speelruimte verder te verruimen.

Display

Shimano heeft het zeer flexibel gemaakt welke gegevens u op het scherm ziet, en hoe u die ziet. Met hun strakke display op uw stuur heeft u alle functies die u nodig heeft binnen handbereik. Of verbind uw fiets draadloos (via ANT of bluetooth) met uw smartphone of met een display van een andere leverancier (zoals Garmin of SIGMA) met behulp van de junction box. Het is ook mogelijk om alleen de junction box te gebruiken, met weergave van de capaciteit van de fietsaccu en de ondersteuningsmodus zodat u al uw aandacht op de weg kunt richten.

Schakelaars

Met de ergonomische en instelbare schakelaars houdt u makkelijk de controle in iedere situatie. Met de linker schakelaar wisselt u van ondersteuningsmodus (High, Normal, Eco, Walk), de rechter is voor het schakelen.

display Shimano STEPS E6100

Versnellingen

Uniek aan de E6100-serie is de nieuwe Inter-5 Nexus naafversnelling speciaal voor e-bikes. Deze interne naafversnelling is speciaal ontworpen voor de specifieke wensen van e-bikegebruikers. De Inter-5 Nexus is bestand tegen een veel hogere pedaalkracht, zelfs tijdens het schakelen. Hij is bovendien volledig waterdicht en dus bestand tegen de weer elementen, en heeft daarnaast een schakelbereik van maar liefst 263%. Elektronisch schakelen met Di2 heeft het extra voordeel van automatisch schakelen en helpt u snel weer op weg als u moet stoppen.

Shimano STEPS E6100 Europa tour

Afgelopen week is Shimano gestart met hun Shimano STEPS E6100 Europa tour! De eerste bestemmingen waren Londen en Parijs maar deze week staat ook Amsterdam op de tour planning. Tijdens de Amsterdam tour zal er een rondje gefietst worden door Amsterdam om het nieuwe componenten systeem van Shimano te ervaren. Ook de redactie van ElektrischeFietsen.com zal bij deze tour aanwezig zijn. We zijn erg benieuwd naar de rijeigenschappen van de Shimano STEPS E6100!

Meer nieuwsartikelen