Verplichte WA verzekering voor e-bikes

8 maanden geleden

Alle elektrische fietsen zouden een WA-verzekering moeten hebben voor ze de weg op gaan. Dat is de strekking van enkele aanpassingen in de Motor Insurance Directive (MID) die de Europese Commissie voorstelt.

E-bikes gelijkstellen aan gemotoriseerde voertuigen

Met dit plan wil de Europese Commissie de e-bike gelijkstellen aan volledig gemotoriseerde voertuigen, waarvoor eigenaren een verplichte WA-verzekering moeten afsluiten. Dit zou betekenen dat u in overtreding bent als u zich in het verkeer begeeft op een e-bike die niet WA verzekerd is. Om dit door te voeren, moet de Europese Commissie de Motor Vehicle Insurance Directive (MID) aanpassen. Doel van deze beoogde wijziging is één wetgeving die voor heel Europa geldt.

E-bikes vaak al verzekerd

Een e-bike is doorgaans niet goedkoop; veel fietsers hebben dan ook een fietsverzekering afgesloten voor hun elektrische fiets. De Europese Commissie lijkt dit feit te negeren en is van mening dat bezitters van een e-bike sowieso al een motorvoertuigverzekering zouden moeten hebben, waarmee ze e-bikes theoretisch gezien al gelijk hebben gesteld aan gemotoriseerde voertuigen. Een WA-verzekering voor de e-bike zal naar verwachting zo’n 2 à 3 euro per maand kosten.

Protest tegen verplichte WA verzekering voor e-bikes

Het voorstel van de Europese Commissie heeft een stroom van protest losgemaakt, zowel uit Nederland als uit de rest van Europa. Diverse belangenorganisaties vrezen voor de invoer van een duur registratiesysteem en een verplicht kenteken, zoals dit eerder bij de speed pedelec gebeurde.

Bron: Fietsen123, Amweb

Meer nieuwsartikelen