Waar moet u op letten bij het maken van een proefrit?

4 weken geleden

De beste elektrische fiets is de fiets die perfect bij uw persoonlijke situatie en uw gebruik past. Er zijn veel soorten en modellen elektrische fietsen. Wat bij de één past, is voor de ander misschien een minder goede keuze. Voordat u een elektrische fiets koopt is het daarom belangrijk om een proefrit te maken op meerdere verschillende elektrische fietsen. Zo kunt u goed de verschillen ervaren en uiteindelijk de beste keuze maken.

Gaat u een proefrit maken?

Bereidt u dan goed voor! Het is handig om van te voren al wat kennis te hebben van de verschillende e-bike onderdelen. De e-bike onderdelen zorgen namelijk voor de verschillen in rijervaring. Daarnaast is het verstandig dat u weet waar u de e-bike voor gaat gebruiken. Gaat u de e-bike enkel gebruiken voor ritjes van maximaal 5 kilometer dan heeft u waarschijnlijk genoeg aan een goedkopere voorwielmotor e-bike. Vertel de winkelmedewerker waar u de fiets voor gaat gebruiken en hij/zij zal u advies geven over welk type e-bike daar het beste geschikt voor is.

Waar moet u op letten bij het maken van een proefrit?

Wat is het verschil tussen een motor in het voor– of achterwiel of in het midden van het frame? Hoe voelt een ION, Bosch, Bafang of andere motor? Een elektrische fiets met een motor in het voorwiel voelt heel anders aan dan een elektrische fiets met een motor in het achterwiel of een e-bike met middenmotor. Zelf ervaren hoe deze fietsen aanvoelen is dan ook waardevol. Dit geldt ook voor elektrische fietsen met een trapkrachtsensor of een rotatiesensor. Door beide uit te proberen merkt u een wereld van verschil. Een e-bike met een trapkrachtsensor is over het algemeen duurder dan een rotatiesensor, echter hoeft dit niet te betekenen dat dit de beste e-bike keuze voor u is. Welke fiets bij u past hangt af van waar u de fiets voor wilt gaan gebruiken. Het kan dus voorkomen dat een goedkopere elektrische fiets beter bij u past dan een duurdere variant. Bekijk, voordat u een proefrit gaat maken, eerst de verschillen tussen de e-bike onderdelen zodat u weet waar u op moet letten bij het maken van een proefrit.

Afstellen van de e-bike

De proefrit begint altijd met het juist instellen van de elektrische fiets. Vraagt u de winkelmedewerker om de zadelhoogte en het stuur goed aan te passen zodat u goed zit tijdens de proefrit. Elektrische fietsen zijn vaak te verkrijgen in verschillende framematen. Vraag daarom ook welke framemaat u meekrijgt tijdens de proefrit en welke het beste bij u zou passen.

Test de verschillende motorposities

De motorpositie van een e-bike is een belangrijk onderdeel die een groot verschil kan maken in rijervaring en prijs. Kiest u voor een motor in het achterwiel, voorwielaandrijving of juist voor een middenmotor bij de trapas? De keuze in motorposities is door het grote aanbod van mogelijkheden tegenwoordig niet zo makkelijk meer. Welke systemen zijn er en waarom zou u kiezen voor een motor in het midden, of toch juist in het voor- of achterwiel? De keuze die u maakt zijn afhankelijk van een aantal factoren en natuurlijk een stukje persoonlijke voorkeur.

Voorwielmotor: Simpel, robuust en vaak de goedkoopste motoren die er verkrijgbaar zijn.
Middenmotor: Gunstige gewichtsverdeling, krachtige ondersteuning ook geschikt voor voor heuvelachtig landschap
Achterwielmotor: Stille motor, altijd in combinatie met een derailleursysteem.

Accupositie

De accu van een elektrische fiets kan op verschillende plaatsen gemonteerd zijn. Omdat de accu een zwaar onderdeel is van uw e-bike heeft deze invloed op de balans van uw fiets. In de meeste gevallen zal de accu verwerkt zijn in de bagagedrager. In andere modellen (vaak de duurdere e-bikes) wordt de accu bevestigd zichtbaar aan het frame of deze in het frame weggewerkt.

Vaste of verwijderbare fietsaccu

De fietsaccu moet regelmatig opgeladen worden. Voor uw eigen gemak is het daarom verstandig om voor de aanschaf de beslissing te maken voor een vaste of uitneembare accu. Bijna alle fietsen hebben een uitneembare accu. Een vaste accu in het frame heeft als voordeel dat de accu goed beschermd is en het niet opvalt dat u op een elektrische fiets fietst.

Motor vermogen

Het vermogen van de motor van de elektrische fiets bepaald de mate van ondersteuning. Wanneer u bijvoorbeeld regelmatig bergop fiets is het handig om te kiezen voor een motor met een groter vermogen. Het vermogen van een motor wordt aangegeven in Newton-meter. (Nm) Hoe meer Newton-meter, hoe krachtiger motor. Een krachtige motor zorgt er wel voor dat er een grotere belasting van de accu plaatsvind. Over het algemeen geldt, hoe zwaarder de motor, hoe korter de accu energie kan leveren om uw elektrische fiets te ondersteunen.

Ondersteuning sensoren

De ondersteuning bij een elektrische fiets komt in verschillende varianten. Over het algemeen zijn er twee soorten ondersteuning te onderscheiden.

Rotatiesensor: Een rotatiesensor kijkt alleen of de trapas draait. De mate van ondersteuning is onafhankelijk van uw eigen inspanning. Als u wilt kunt u weinig druk op de pedalen zetten en toch de volle ondersteuning krijgen.

Krachtsensor: Een krachtsensor meet hoeveel druk u op de pedalen zet. De mate van ondersteuning is afhankelijk van uw eigen inspanning. Dit voelt natuurlijker aan. Met krachtsensor is het alsof u een toverdrankje heeft geslikt en veel sterker bent geworden. Maar u moet wel zelf altijd een bepaalde inspanning leveren.

Uitgebreid testen en stel de juiste vragen!

Neem altijd de tijd om een elektrische fiets te testen en stel de juiste vragen:

  • Maak meerdere rondjes tijdens de proefrit
  • Probeer een laag instapmodel
  • Kijk goed of de e-bike een verende voorvork en zadelpen heeft wat schokken absorbeert
  • Heeft de e-bike een parkeerstandaard?
  • Past de e-bike bij jouw fietservaring?
  • Kijk altijd naar de garantievoorwaarden
  • Wat kan ik verwachten qua onderhoud?
  • Vraag naar de verschillende verzekeringen
e-bike proefrit aanvragen


Meer nieuwsartikelen