Hoe vindt u de ideale elektrische fiets?

5 maanden geleden

Op de nieuwe website van ElektrischeFietsen.com vindt u een breed aanbod aan verschillende merken en modellen elektrische fietsen. Met de filter mogelijkheden op de e-bike overzichtpagina kunt u gemakkelijk uw voorkeuren aangeven om zo uw ideale elektrische fiets te vinden! Bent u benieuwd naar de ervaringen van andere gebruikers? Neemt u dan een kijkje op de gebruikerservaringen pagina.

Weet u nog niet helemaal naar wat voor elektrische fiets u precies op zoek bent? Wij helpen u een stapje verder! Let u op de volgende punten wanneer u op zoek bent naar een e-bike:

Waar gaat u de elektrische fiets voor gebruiken?

De wensen die u heeft voor een elektrische fiets hangen af van waar u de e-bike voor wilt gaan gebruiken. Wilt u lange afstanden fietsen, of gaat u de fiets dagelijks gebruiken voor woon-werkverkeer over een lange afstand? Dan is een fiets met een grote actieradius de beste keuze. Gaat u uw elektrische fiets voor dagelijkse, korte ritten gebruiken? Dan is een fiets met een minder grote actieradius prima geschikt!

Frametype

Bij de aanschaf van een elektrische fiets heeft u de keuze uit drie verschillende frametypes. Een herenframe is voorzien van een bovenbuis en een damesframe is voorzien van een diagonale buis wat het opstappen makkelijker maakt. Het komt daarom regelmatig voor dat mannen kiezen voor een damesframe. Wilt u nog makkelijker op de fiets stappen? Dan kunt u het beste kiezen voor een lage instap frame. Dit frame biedt u nog meer ruimte en is een goede keuze als u moeite heeft met het op- en afstappen.

Lage instap frame

Lage instap frame

Motor / aandrijvingstechnieken

Er zijn verschillende aandrijvingstechnieken voor elektrische fietsen. Er zijn elektrische fietsen met de motor in het voor- of achterwiel of bij sommige aanbieders met de aandrijving direct op de trapas. Er is bepaald dat het maximale vermogen van de elektromotor in een elektrische fiets maximaal 250 watt mag zijn. Vrijwel iedere fabrikant benut deze mogelijkheid en heeft dan ook een motor van 250 watt in zijn elektrische fiets. Meer informatie over de verschillende motoren & systemen vindt u hier .

Accu

Voor velen is de accu het meest mysterieuze onderdeel van een elektrische fiets. Toch is het een van de belangrijkste onderdelen van een e-bike. Immers, zonder accu is er weinig elektrisch meer aan een elektrische fiets. Om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk dat u zich goed verdiept in de verschillende soorten accu’s en hoe u deze het beste kunt onderhouden.Er zijn veel verschillende accu’s op de markt. Een accu is een verbruiksartikel. Per jaar slijt de accu met zo’n 10% tot 15%. Ook als de accu niet gebruikt wordt. De accu van een nieuwe elektrische fiets moet ongeveer 3 tot 4 jaar meegaan. Vervanging van een accu kost ongeveer 300 euro tot 600 euro. Hier vindt u meer informatie over de verschillende soorten accu’s.

Actieradius accu’s
De actieradius die u haalt met een acculading is afhankelijk van veel factoren. Met de lage ondersteuningsstand, een goed onderhouden lichtlopende fiets en een bandenspanning van 5 à 6 bar bereikt u de optimale afstand. Maar ook uw gewicht, de weersomstandigheden, het aantal keren dat gestopt wordt en het wegdek hebben grote invloed op de actieradius (zie de afbeelding hieronder).

Display

Belangrijk bij het display van een elektrische fiets is dat deze goed leesbaar is en dat u alle opties die er op zitten begrijpt.

Gewicht

Door de toevoeging van de accu en de motor is een elektrische fiets zeven tot tien kilo zwaarder dan een normale fiets.

Design

Natuurlijk moet het design van de e-bike ook bij u passen. Daarnaast is het belangrijk voor uw veiligheid dat u goed op en af kunt stappen.

Versnellingen

Er zijn twee verschillende type versnellingen; een derailleurversnelling en een naafversnelling. Een derailleurversnelling beschikt over meer versnellingen, heeft een open kettingkast en wordt vaak gebruikt bij mountainbikes. Voor de recreatieve fietser heeft de naafversnelling dan ook de voorkeur boven de derailleur versnelling.

Proefrit

Probeert u altijd eerst de fiets uit voordat u overgaat tot aanschaf. Doe dit niet tijden een rit van een paar minuten maar trek hier echt een kwartier voor uit. Waar moet u op letten tijdens deze rit:

    • Accuduur, hoe ver komt u met een volgeladen accu?
    • Test de fiets in verschillende versnellingen
    • Hoe reageert de fiets op hellingen
    • Hoe voelt de ondersteuning aan, vloeiend of schokkerig?
Bekijk alle elektrische fiets modellen

 

 

Meer nieuwsartikelen