45 km fietsen populair in Nederland

10 maanden geleden

De 45 km fiets is populair! Steeds meer Nederlanders schaffen een 45 km fiets (speed pedelec) aan: een extra snelle elektrische fiets. Op 1 juli van dit jaar telde ons land bijna 17.200 van dergelijke extra snelle elektrische fietsen, een toename van bijna 62 procent in vergelijking met twee jaar eerder, blijkt uit cijfers van het CBS.Speed pedelecs zijn elektrische fietsen die trapondersteuning bieden tot 45 kilometer per uur en daarmee een stuk sneller zijn dan gewone elektrische fietsen. De fietsen gelden sinds vorig jaar als bromfiets voor de wet. In juli 2017 reden er ruim 10.600 van deze snelle e-bikes op de Nederlandse wegen.

Wat is een speed pedelec?

Vooral 55-plussers schaften relatief vaak een dergelijke snelle elektrische fiets aan. Op 1 juli 2017 stonden ruim 3.500 snelle e-bikes op naam van een 55- tot 75-jarige; twee jaar later waren dat er bijna 6.500, een toename van 82 procent.

In Utrecht rijden de meeste speed pedelecs van het land

De meeste speed pedelecs stonden geregistreerd in de provincie Utrecht, namelijk 142 per 100.000 inwoners. In Limburg wonen de minste speedpedelecbezitters, met 55 snelle elektrische fietsen per 100.000 inwoners. Ook het aantal elektrische bromfietsen steeg de afgelopen twee jaar. Op 1 juli telde ons land zesduizend exemplaren, 74 procent meer dan twee jaar eerder. Het aantal conventionele bromfietsen nam af met 2,8 procent. Daarvan stonden op 1 juli 456.000 stuks geregistreerd.

Helm is verplicht

De high speed e-bike is met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur een stuk sneller dan de reguliere elektrische fiets, die niet harder gaat dan 25 kilometer per uur. Voor de speed pedelec gelden dan ook dezelfde regels als voor bromfietsen: een helm is verplicht en de bestuurder moet een brommerrijbewijs hebben.
Daarnaast moet de 45 km fiets op de rijbaan en de gecombineerde fiets/bromfietspaden rijden. Dat vindt de ANWB niet verstandig. “Voor een groot deel van de gebruikers is het snelheidsverschil veel te groot” schrijft de fietsersbond op zijn site. ANWB wil dat de speedpedeleccer zelf mag kiezen of hij op het fietspad of op de rijbaan wil rijden.

Fietsgebruik draagt bij aan belangrijke nationale doelen

Een speed pedelec kost als snel meer dan 3000 euro waardoor veel mensen er toch voor kiezen om elke dag met de auto naar werk te rijden. Zonde! Want de speed pedelec is de ideale vervanger van de auto. Het is niet alleen beter voor het milieu (minder CO2 uitstoot) maar ook goed voor je gezondheid, je staat nooit meer in de file en je bent niet meer eeuwig opzoek naar een parkeerplek. Ook het kabinet ziet de voordelen van de speed pedelec. De effecten van meer fietsgebruik in Nederland levert namelijk een grote bijdrage aan belangrijke nationale doelen zoals bereikbaarheid, duurzaamheid en gezondheid.

Gunstige ‘fiets van de zaak’ regeling vanaf 2020

Meer dan 60% van de werknemers woont binnen 15 kilometer van het werk. Dit biedt het kabinet veel kansen om het fietsgebruik te laten groeien. Om een ‘fiets van de zaak’ aantrekkelijker te maken wordt a.s. prinsjesdag een nieuwe leasefiets regeling bekend gemaakt wat de prijsdrempel verlaagt om uit de auto op de fiets te stappen.

Bron: nu.nl / nos.nl
Meer nieuwsartikelen