49% van de Nederlanders heeft interesse in leasefiets

2 jaar geleden
PERSBERICHT

Amersfoort 20 november 2019 – Bijna de helft van de Nederlanders heeft interesse in de ‘aanschaf’ van een leasefiets zodra op 1 januari 2020 de gunstige fiscale fietsregeling van kracht is. Dit blijkt uit onderzoek onder meer dan 1.000 werknemers uitgevoerd door GfK in opdracht van LEASE A BIKE. Vooral werknemers met een woon- werkafstand van 5 tot en met 20 km enkele reis hebben interesse in een leasefiets. Daarbij geeft meer dan de helft van de werknemers aan hun huidige woon-werk afstand daadwerkelijk af te leggen met een e-bike als de werkgever deze ter beschikking stelt. Opvallend is verder dat ruim 60% van de werknemers die op dit moment een leaseauto hebben interesse heeft in het leasen van een elektrische fiets terwijl hij of zij ook een leaseauto rijdt.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de werknemers is bereid hun huidige woon- werk afstand af te leggen met een e-bike als ze deze zouden krijgen. Daarbij hebben ze de voorkeur dat de leasefiets moet worden ‘voorzien’ van een service- en verzekeringspakket daar ook wordt aangegeven dat de fiets privé veelvuldig zal worden gebruikt.

‘Autoleasers’ opvallend veel interesse

De gedachte dat leaserijders verstokte autorijders zijn moet worden bijgesteld. Uit het onderzoek blijkt het tegendeel. Ruim 60% van de leaserijders heeft ook interesse in een leasefiets. Van deze leaserijders zegt 85% de leaseauto aan te houden en de leasefiets daarnaast te nemen, eventueel door het inleveren van extra aanvullingen (panorama dak e.d.) of door het kiezen van een goedkoper model.

Duidelijkheid m.b.t. de kilometer reiskostenvergoeding

Er was enige onduidelijkheid hoe de nieuwe fietsregeling in elkaar steekt als een werknemer een kilometervergoeding krijgt voor woon-werk verkeer. Het Ministerie van Financiën heeft daar nu duidelijkheid in geschapen. Voor de afgelegde kilometers met de leasefiets heeft de werknemer géén recht op de onbelaste kilometervergoeding. Echter, voor de dagen en/of kilometers dat de werknemer met een alternatief vervoersmiddel (eigen auto, OV) reist mag de werkgever de onbelaste kilometervergoeding blijven uitkeren. Belangrijk is dat werkgever en werknemer aannemelijk kunnen maken dat deze woon-werk kilometers niet met de leasefiets, maar met de auto/OV zijn afgelegd. Het Ministerie van Financiën laat de wijze van ‘aannemelijk maken’ over aan de werkgever om dit met eigen adviseur of de belastinginspecteur af te spreken. Zakelijke kilometers blijven onaangetast.

De interesse van de werkgever en werknemer voor de nieuwe fietsregeling is groot. Fietsende werknemers zijn fitter, productiever en minder vaak ziek. Daarnaast draagt het significant bij aan de klimaatdoelstellingen van elk bedrijf. Ten slotte bespaart de werkgever ook op parkeer- en brandstofkosten wat de investering van een leasefiets eenvoudig rechtvaardigen maakt indien deze niet meer in het budget van de werknemer past. Zeker gezien meer dan de helft van de ondervraagden aangeeft bereid te zijn een afstand tot 20 kilometer met de fiets naar werk te overbruggen indien de werkgever hierin faciliteert.

Ben je benieuwd of een fiets leasen iets voor jou is? Maak vrijblijvend een proefberekening met deze calculator.

Meer nieuwsartikelen